To investorer, samme postboks

0
Ugland House (Wikipedia)

Av Øyvind Andresen.

Det er to milliardærer som har investert stort i kultursektoren i Kristiansand de siste årene. Den ene er Nicolai Tangen i Kunstsiloen, den andre er Jonathan Milton Nelson i Palmesus. Hvordan kan det ha seg at disse to begge opererer fra samme adresse: nærmere bestemt postboks 309, Ugland House, Grand Cayman, Caymanøyene?

Nicolai Tangen er velkjent for de fleste. Han bygde opp sin formue blant annet ved at hans hedgefond Ako Capital benyttet en rekke skatteparadis, ikke minst på Caymanøyene. For å bli oljefondsjef måtte han, etter lang dragkamp med Norges Banks representantskap, kutte båndene til sitt hedgefond. Men fram til 2020 sto han og hans våpendrager, Henrik Syse, oppført som «directores» (styremedlemmer) i en rekke Ako-fond med adresse i postboks 309, Det kan du se her fra en rekke dokumenter fra SEC, Det amerikanske finanstilsynet.

Jonathan Milton Nelson er derimot ikke kjent i Norge. Men som Argument Agder har vist, er Nelson sjef for det amerikanske oppkjøpsfondet Provindence Equity som eier Superstruct Entertaintment som igjen har kjøpt opp festivalen Palemesus. Han er ifølge Hong Kong Exchange News oppført som «shareholder» (aksjeeier) også oppført i postboks nr. 309 i Ugland House, Grand Cayman, Caymanøyene.

Hvordan kan dette skje? Skulle de to ved en tilfeldighet sette bo i en trang postboks i Ugland House som inneholder til sammen 19 000 andre postboks – selskaper? Ugland House ble for øvrig kalt «the biggest tax scam in the world» av president Obama i 2008.

I dag er også advokatfirmaet Maples Group en av leietagerne i Ugland House. Eieren av Ugland House var Andreas Ove Ugland fra Grimstad, som døde i fjor. Maples Group er et advokatfirma som har spesialisert seg på å hjelpe milliardærer å gjemme bort pengene sine i verdens mest hemmelige skatteparadis.

Financial Secrecy Index er verdens mest omfattende måling av finansielt hemmelighold og omfatter 133 land. I 2020 inntok Caymanøyene den lite ærefulle førsteplassen blant verdens verste og største skatteparadis til tross for at øyene bare har 68.000 innbyggere. Cayman er kjent for å spesialisere seg på å være skattefri havn for hedgefond.

Og hvor har Maples Group så sin adresse på Caymanøyene? Det framgår her, altså den samme postboksen! Tangen og Nelson har altså brukt tjenestene til dette advokatfirmaet i sin aggressive skatteplanlegging.

Dette forklarer altså mysteriet med postboks 309. Men det forteller oss også noe mye viktigere som korrupsjonsjeger Eva Joly formulerer det: «Skatteparadisene er hjerte i kapitalismen».

Denne artikkelen ble først publisert av ArgumentAgder.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.