Hvorfor er ikke utviklingen i Assange-saken en nyhetssak?

0
Fra oppslaget i den islandske avisa Stundin. Dette er tiet i hjel av norske medier.

Flere mener saken mot Assange nå er død. Men hvor er medieomtalen? Dette skriver professor emeritus Rune Ottosen i et debattinnlegg i magasinet Journalisten. Ottosen skriver videre:

USAs sak mot Julian Assange er blitt kraftig svekket etter at et av deres hovedvitner Sigurdur Ingi Thordarson i et intervju med den islandske avisen Stundin har innrømmet å ha løyet om påstander om at Assange har bedt ham om å hacke datamaskiner og politikeres mobiltelefoner.

Edward Snowden og FNs rapportør om tortur Nils Melzer er blant dem som på Twitter har skrevet at saken mot Assange nå er død. Norske medier har vært forbausende stille om de nye avsløringene. Jeg søkte på Retriever på Thordarsons navn de syv siste dagene. Jeg fant kun en notis i Klassekampen.

Medietaushet

Ottosen har rett. Det var en stor internasjonal nyhet da avisa Stundin gjennom et intervju med USAs hovedvitne kunne avsløre at han hadde løyet. Med dette ramler hele saka mot Assange sammen som et korthus. Vi publiserte artikkelen fra Stundin i en svensk oversettelse her:

Nøkkelvitne for USA i saka mot Assange innrømmer løgn

Men hva gjorde de mediene som tjente store penger og fikk mye oppmerksomhet da de brukte stoffet fra Wikileaks? Ingenting. De gjennomførte en total medietaushet. Det var som absolutt ingenting hadde skjedd. Sjøl Klassekampen, som jo ikke burde ha noen interesse av å hysje ned denne saka, fant den ikke verdt mer enn en liten notis. Hvorfor?

«Julian Assange er en journalist med heder og ære, han burde settes fri nå,» sa tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn i et intervju utenfor Belmarsh fengsel, der Assange sitter innesperret.

Julian Assanges sak burde ha avsluttet så snart en britisk dommer nektet å utlevere ham til USA, sa Jeremy Corbyn, tidligere Labour-leder, til RT da han var kommet sammen med andre parlamentsmedlemmer for å kreve et møte med WikiLeaks-grunnleggeren i Belmarsh fengsel i London.

Corbyn har holdt fanen høyt for Julian Assange og sviktet heller ikke nå. Men de som i sin tid hyllet Corbyn er tause. Hvorfor? Vi må til russiske RT for å finne et intervju med Corbyn om Assange. Igjen: hvorfor?

Avsløringa i Stundin er en nyhet i verdensklasse, men den ble fullstendig tiet i hjel av norske medier. Ironisk nok var det Derimot.no og steigan.no som løftet den fram, og ingen av de store mediene. Dette sier svært mye om mediesituasjonen i Norge anno 2021, om journalistikkens posisjon og om demokratiets svært svake stilling i dagens samfunn. Men det må da finnes journalister der ute som i det minst føler seg uvel over at de svikter en kollega så kapitalt?

Forrige artikkelFrom Norway with love – juni 2021
Neste artikkelRakettangrep forårsaket store skader på USAs base i Syrias oljefelt Omar