Det offentlige vannsystemet i Libanon er på randen av kollaps

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Det offentlige vannsystemet i Libanon kan kollapse når som helst, og det vil sette 71 prosent av befolkninga, eller mer enn fire millioner mennesker, i umiddelbar risiko for å miste tilgangen til sikker vannforsyning, advarte FNs barnefond, UNICEF , fredag 24. juli 2021. 

Mesteparten av vannleveransene vil gradvis opphøre de neste fire til seks ukene, anslår byrået på grunn av den økende økonomiske krisa og mangel på finansiering og forsyninger, som klor og reservedeler.

En kollaps kan føre til at vannprisene øker med 200 prosent i måneden når familier skynder seg for å sikre alternative eller private leverandører. 

“Vannsektoren blir presset til destruksjon av den nåværende økonomiske krisen i Libanon, ute av stand til å fungere på grunn av at vedlikeholdskostnader er satt i dollar, vanntap forårsaket av illegalt forbruk, parallellkollaps av kraftnettet og trusselen om økende drivstoffkostnader,” sa Yukie Mokuo, UNICEF-representant i landet. 

«Et tap av tilgang til offentlig vannforsyning kan tvinge husholdninger til å ta ekstremt vanskelige beslutninger om grunnleggende vann-, sanitær- og hygienebehov,» la  hun til.

Ei UNICEF-vurdering basert på data fra Libanons fire viktigste selskaper innen offentlig forsyning avslørte at mer enn 70 prosent av befolkningen nå lever med «svært kritiske» og «kritiske» nivåer av sårbarhet. 

Nesten 1,7 millioner mennesker har tilgang til bare 35 liter om dagen, sammenlignet med landsgjennomsnittet på 165 liter før 2020, eller en nedgang på nesten 80 prosent. 

I tillegg har offentlige vannleverandører ikke lenger råd til viktige reservedeler, mens prisen på flaskevann har doblet seg det siste året. 

Ifølge tall fra Verdensbanken forrige måned, gjennomlever Libanon en av verdens tre verste økonomiske og politiske kriser siden midten av 1800-tallet. Valutaen har mistet mer enn 90 prosent av verdien siden slutten av 2019, og BNP har falt med rundt 40 prosent siden 2018. 

Utviklinga av Libanons BNP.

Store deler av landet er dessuten uten strømforsyning og infrastrukturen ellers er også i en katastrofal forfatning.

Også i Iran

I Khuzestan-provinsen i Iran er det også akutt vannkrise. I en uke nå har provinsen vært i søkelyset i Iran. På kvelden 15. juli tok folk gatene i en rekke byer i provinsen, inkludert Ahvaz, Abadan, Hamidiyeh og Shadegan, Khorramshahr og Mahshahr, for å protestere mot mangel på vann og hyppige strømbrudd.

Dette kartet viser hvilke land i verden som har mest alvorlig vannkrise.

Og da er tida kommet for World Economic Forum og deres 2030 Water Resource Group

Og som alltid har World Economic Forum en løsning på problemene som betyr større kontroll for milliardærene, mer privatisering og mer overnasjonal styring. Inn kommer 2030 Water Resource Group, og hvem er de?

Coca-Cola, Pepsico, Nestlé og staten Israel – hva kan gå galt?

Og fra deres strategidokument sakser vi:

WRG 2030 er et unikt offentlig-privat-sivilt samfunnssamarbeid og transformativt initiativ,
designet for å katalysere tiltak for reform av vannressursene i land med vannstress eller
provinser i utviklingsøkonomier. 2030 WRG strukturer prosesserer der ledende
beslutningstakere i sektoren kan engasjere seg med store vannbrukere fra privat sektor og sivilsamfunnets ledere og utløse en endring i deres ønske og fart for kollektiv handling på bærekraftig forvaltning av vannressurser.

Dette er mumbo-jumbo som stort sett betyr: gi oss kontroll over vannet deres, så fikser vi resten…

Forrige artikkelAux armes, citoyens!
Neste artikkelIsrael: tidlig vaksinerte har dobbelt så stor sjanse for å få covid som de som er vaksinert seint