Økokrim tiltaler tre tidligere ledere i Stendi (Aleris) for grov korrupsjon

0
Privatisering av helse og omsorg, korrupsjon og skatteparadiser henger tett sammen. Shutterstock

Økokrim har tatt ut tiltale for grov korrupsjon mot tre tidligere regiondirektører i omsorgsselskapet Stendi AS – tidligere Aleris. Eier av underleverandøren Skagerak Group er også tiltalt i saken. Dette skriver Fri Fagbevegelse som fortsetter:

Økokrim har nå tatt ut tiltale mot tre tidligere regiondirektører i det som var Aleris, og som nå heter Stendi. Økokrim mener de tre lederne har mottatt økonomiske fordeler fra underleverandøren Skagerak Group. Den ene direktøren skal ifølge tiltalen ha fått bruke to biler og en båt. Bruken har en samlet verdi av 660.000 kroner.

Økokrim melder sjøl at de besluttet å etterforske saken etter å ha mottatt et varsel fra Stendi.

Produkt av det privatiserte omsorgssystemet

De fire tiltalte har sitt individuelle ansvar, men den kulturen de representerer er et produkt av det privatiserte helse- og omsorgssystemet vi har fått i Norge. Stendi var en del av Aleris-konsernet inntil det ble solgt til Ambea i 2019, et av Nordens største omsorgsforetak med rundt 26.000 ansatte i Norge, Sverige og Danmark.

Ambea eies av det amerikanske investeringsselskapet Kohlberg Kravis Roberts (KKR) og risikokapitalselsakpet Triton med kontorer blant annet i skatteparadisene Luxemburg og Jersey. Blant de ti største eierne av KKR finner vi de «vanlige mistenkte» Vanguard, BlackRock og State Street. Triton omsetter for 16,5 milliarder euro og har rundt 80.000 ansatte internasjonalt.

Vi skrev om Triton her:

Spekulantvelferd: Aleris Helse kjøpes av skatteparadisfond

Aleris kontrollerte en firedel av all privat omsorg i Norge. Hver fjerde krone norske kommuner bruker på å kjøpe tjenester innen psykisk omsorg, barnevern, rusomsorg med mer går rett inn i selskapet. Og la oss ikke glemme at privatiseringa av helse- og omsorgsvesenet i Norge har vært et fellesprosjekt både for de blå og de rødgrønne. Denne utbyttefesten og den gigantiske omlegginga fra offentlig til privat, profittbasert omsorg har først og fremst skjedd etter barnehageforliket i 2003, som SV har sett på som sin store seier.

Privatiseringa av helsevesenet har gjort velferdstjenestene til kasteball for finansspekulanter. Triton er en slik spekulant med hovedkvarter i skatteparadiset Jersey. Triton-fondene har hatt fra 20 til 61 prosent årlige avkastninger. Ifølge London-avisen Financial News er målet for dagens Triton-fond – det fjerde i rekken – en årlig avkastning på 30 prosent.

Aleris Norge-sjef Mia Gundstrøm skriver i en melding om oppkjøpet:

– Overgangen til nye eiere betyr nye muligheter for oss i Aleris – og for våre pasienter. Triton har nyttig ekspertise og erfaring, mens Aleris har topp medisinsk kompetanse og dyktige medarbeidere innen en rekke medisinske disipliner. Sammen skal vi skape en enda bedre plattform for å levere høykvalitative og innovative helsetjenester til våre nærmere én million pasienter.

Unnskyld uttrykket, men dette er bla-bla, innholdsløst prat. Triton kjøpte ikke Aleris for å forbedre noe som helst, bortsett fra sin egen profitt. De kjøpte Aleris fordi de regnet med en årlig avkastning på 30 prosent når de skal selge igjen, for det skal de. Det er det slike fond gjør. Norsk velferd brukes som kasteball på finansmarkedene og enorme summer trekkes ut av norske kommuner for å havne på kontoene til selskaper som ikke kontrolleres av noen offentlig instans noe sted.

De korrupsjonstiltalte direktørene er bare noen små utskudd på et tvers gjennom korrupt system, som er konstruert for å plyndre skattebetalerne og staten til gleden for en ørliten krets søkkrike investorer.

Aleris er knyttet til skatteparadis

Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea – de ansatte får regninga

Nå kontrollerer ett storkonsern 25 prosent av privat omsorg i Norge

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFlertallet av amerikanske leger avviser COVID-vaksiner, ifølge en undersøkelse
Neste artikkelHøyesterett i Texas: Facebook kan bli stilt ansvarlig for rekruttering til sex-trafficking