Spekulantvelferd: Aleris Helse kjøpes av skatteparadisfond

0
Store deler av norsk velferd kontrolleres fra et skatteparadis der det er null skatt og null offentlig innsyn. Illustrasjon: Shutterstock

Investeringsselskapet Triton kjøper det skandinaviske private helseforetaket Aleris for 2,8 milliarder svensker kroner, nær 2,6 milliarder norske kroner. Den Stockholmsbaserte helsegiganten er Norges største private helseaktør. Oppkjøpet gjelder omkring 100 sykehus- og røntgenvirksomheter i Norge, Sverige og Danmark med til sammen 3300 medarbeidere. Dette skriver Dagens Næringsliv.

Aleris kontrollerer en firedel av all privat omsorg i Norge. Hver fjerde krone norske kommuner bruker på å kjøpe tjenester innen psykisk omsorg, barnevern, rusomsorg med mer går rett inn i selskapet.

Privatiseringa av helsevesenet har gjort velferdstjenestene til kasteball for finansspekulanter. Triton er en slik spekulant med hovedkvarter i skatteparadiset Jersey. Triton-fondene har hatt fra 20 til 61 prosent årlige avkastninger. Ifølge London-avisen Financial News er målet for dagens Triton-fond – det fjerde i rekken – en årlig avkastning på 30 prosent.

Aleris Norge-sjef Mia Gundstrøm skriver i en melding om oppkjøpet:

– Overgangen til nye eiere betyr nye muligheter for oss i Aleris – og for våre pasienter. Triton har nyttig ekspertise og erfaring, mens Aleris har topp medisinsk kompetanse og dyktige medarbeidere innen en rekke medisinske disipliner. Sammen skal vi skape en enda bedre plattform for å levere høykvalitative og innovative helsetjenester til våre nærmere én million pasienter.

Unnskyld uttrykket, men dette er bla-bla, innholdsløst prat. Triton kjøper ikke Aleris for å forbedre noe som helst, bortsett fra sin egen profitt. De kjøper Aleris fordi de regner med en årlig avkastning på 30 prosent når de skal selge igjen, for det skal de. Det er det slike fond gjør. Norsk velferd brukes som kasteball på finansmarkedene og enorme summer trekkes ut av norske kommuner for å havne på kontoene til selskaper som ikke kontrolleres av noen offentlig instans noe sted. Vi har skrevet om dette tidligere:

Aleris er knyttet til skatteparadis

Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea – de ansatte får regninga

Nå kontrollerer ett storkonsern 25 prosent av privat omsorg i Norge

Saksøkt av ansatte

Dagens Næringsliv skriver:

Det er også Aleris’ omsorgsvirksomhet som har kommet i søkelyset for bruk av midlertidige ansatte og innleide konsulenter, som mener at de i praksis har vært fast ansatte.

Slik arbeidsforholdet har vært organisert har de dermed gått glipp av av rett til pensjon, ferie, overtidsbetaling og helge- og helligdagstillegg.

I et søksmål krever en gruppe som har vært ansatt som selvstendig næringsdrivende i snitt 1,3 millioner kroner tilbakebetalt i tapte tillegg og ytelser.

Aleris har motsatt seg dette, og frykter et skred av millionkrav dersom selskapet taper.

De rødgrønne slapp reven inn i hønsegården

Privatiseringa av norsk helse- og omsorgsvesen som både de rødgrønne og de blå regjeringene i Norge har sørget for har gjort det som en gang var en offentlig rettighet og et offentlig system til en kasteball for finanskapital og spekulanter. Sjefen for Ambea kaller da også kjøpet en drømmeforretning, for nå skal fortjenesten i selskapet bli så mye større. Privat velferd er da også en gullgruve for direktørene.

Denne utbyttefesten og den gigantiske omlegginga fra offentlig til privat, profittbasert omsorg har først og fremst skjedd etter barnehageforliket i 2003, som SV har sett på som sin store seier. Det er i de åtte årene med rød-grønt styre at de små, private omsorgsselskapene har vokst seg store og blitt kjøpt opp av store monopoler.

På samme måte har den private sjukehussektoren i Norge fått en voldsom vekst, og det har skjedd uten noen som helst form for offentlig debatt skrev Thomas Laudal i en kronikk i Aftenbladet i 2014.

Det var de rødgrønne som slapp reven inn i hønsegården. Nå prøver de å late som om de er uten ansvar og skyld. Men virkeligheten har vært at privatiseringa i Norge har vært en lagtempo der Arbeiderpartiet og Høyre har vekslet på å dra, men målet har hele tida vært det samme: stadig mer privatisering, stadig mer avvikling av offentlig sektor.


Blant dem som støtter steigan.no er:

Bli med å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHaaretz: Jeffrey Epstein var i økonomisk partnerskap med tidligere israelsk statsminister
Neste artikkelBoligspekulant eier nesten like mye som Statsbygg
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).