Høyesterett i Texas: Facebook kan bli stilt ansvarlig for rekruttering til sex-trafficking

0
Illustrasjon: Shutterstock

Høyesterett i Texas avgjorde 25. juni 2021 at Facebook ikke er et «lovløst ingenmannsland» og kan holdes ansvarlig for at halliker bruker teknologien til å rekruttere og utnytte barn. Dette skriver avisa Houston Chronicle.

Dommen kom i forbindelse med tre sivile søksmål i Houston som involverte tenåringer som har vært ofre for sex-trafficking, og som møtte sine voldelige halliker gjennom Facebooks meldingsfunksjoner. De saksøkte den California-baserte giganten for sosiale forsømmelser, uaktsomhet og produktansvar, og sa at Facebook ikke klarte å advare om eller forsøke å forhindre sexhandel påi internettplattformene. Søksmålene hevdet også at Facebook hadde fordel av seksuell utnytting av ofre for menneskehandel.

Dommerne sa at ofre for menneskehandel kan gå videre med søksmålet med den begrunnelsen at Facebook brøt en bestemmelse i Texas Civil Practice and Remedies Code vedtatt i 2009.

Facebooks advokater hevdet at selskapet var beskyttet mot erstatningsansvar i henhold til seksjon 230 i den føderale Communications Decency Act, som sier at det brukerne sier eller skriver på nettet ikke er det samme som at en utgiver formidler det samme budskapet. I hovedsak, sa de, er Facebook immun mot denne typen søksmål.

Flertallet skrev i sin begrunnelse: «Vi forstår ikke avsnitt 230 dithen at det skaper ‘et lovløst ingenmannsland på Internett’ der stater er maktesløse når det gjelder å pålegge ansvar på nettsteder som bevisst eller med vilje deltar i ondskapen med online menneskehandel.»

«Å holde internettplattformer ansvarlige for brukernes ord eller handlinger er en ting, og det føderale lovverkets seksjon 230 tillater ikke det,» sa uttalelsen. “Å holde internettplattformer ansvarlige for sine egne ugjerninger er en helt annen ting. Dette er spesielt tilfelle når det gjelder menneskehandel.”

De tre jentene var mellom 14 og 15 år gamle da de ble rekruttert til sexhandel via den sosiale plattformen, og alle tre ble utsatt for voldtekter og andre seksuelle overgrep.

Annie McAdams, som er hovedadvokat for saksøkerne, sier at dette var en banebrytende dom. Dette er det første tilfellet som vant over Facebook på argumentet om at selskapet har immunitet under avsnitt 230, sa hun.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.