Kina stanser subsidiene til nye solenergianlegg

0
Foto: Shutterstock

Kinesiske energimyndigheter, finansdepartementet og kommisjonen for nasjonal utvikling har bestemt at subsidier til nye solkraftanlegg skal stanses med umiddelbar virkning.

Kina står for 50 prosent av verdens solkraftmarked, så dette vedtaket sender sjokkbølger gjennom hele industrien. Kinas installerte kapasitet på solkraft er 130 GW, mens USAs er på 60 GW. Kina har også hatt de mest rundhåndede subsidiene i verden, noe som har ført til at det er blitt bygd store solkraftanlegg også i områder som fra før av har rikelig med energi. Ifølge en studie fra Bloomberg er 70 prosent av den installerte solkraftkapasiteten installert i nordøst, der det er rikelig med tilgang på elektrisitet fra før. Samtidig har den statlige gjelda til Kinas fond for fornybar energi gått rett til værs og var i 2020 på 42 milliarder dollar.

Et annet problem er at Kina har dårlig med kapasitet på kraftkabler, og dermed er det vanskelig å overføre denne energien til andre regioner. Ifølge The Economist er Kina halvveis gjennom store, planlagte investeringer i nettet, og i det nye femårsplanen vil vekten ikke bli lagt på kapasitetsutbygging, men på å strømlinje og utnytte den kapasiteten som alt er bygd ut, til lavere økonomiske og sosiale kostnader.

Kinas vedtak har alt rystet solcelleindustrien, som allerede sliter med tynne marginer. Bransjen regner med at det vil bli konkurser, nedskalering av kapasitet og oppkjøp.

Kina holder fast på at andelen med såkalt fornybar energi skal øke fram mot 2030, men den store bonanzaen av nesten ubegrensede subsidier er over.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.