Kina sender tre astronauter til romstasjon

0
Den planlagte kinesiske romstasjonen Tiangong 3 Space Station

Kina prioriterer høyt å bygge sin egen romstasjon, og 17. juni sendte landet tre astronauter med romfartøyet Shenzhou-12 fra Jiuquan Satellite Launch Center i Gobi-ørkenen. De skal ut i rommet for å videreføre Tianhe-romstasjonen, eller rettere kjernemodulen, for den er bare første trinn i den videre utviklinga som er planlagt. Det er første gang på tre år at Kina sender ut astronauter i rommet, men det er grunn til å tro at reisene vil bli hyppigere. Den offisielle avisa Global Times har en detaljert beskrivelse av romfartøyey, bæreraketten og romstasjonen her: ‘Divine vessel’ launched successfully; three astronauts aboard to reach China’s space station core module.

Tianhe kjernemodul er bare en komponent i den kinesiske romstasjonen, om enn en helt avgjørende del. Kina planlegger å gjennomføre 11 oppdrag mellom 2021 og 2022 for å fullføre den 73-tonn tunge romstasjon. Kinesiske astronauter har allerede begynt å trene for bemannede oppdrag til Tianhe, men faste datoer for disse oppdragene er ikke satt.

Interiør i modulen Tianhe.

Målet er å ha permanent bemanning på romstasjonen fra 2022. Etter den kommer et romteleskop, flere ferder til månen og til Mars.

Les Popular Science: China’s Space Station Plans In Powerpoint: A Closer Look At Tiangong 3

Det er neppe noen tvil om at i den grad det er et romkappløp i gang, så er det Kina som leder.

Forrige artikkelHva kom ut av toppmøtet mellom Biden og Putin?
Neste artikkelIndiske skrankeadvokater saksøker WHO for forbrytelser mot menneskeheten