Ekkokammeret på Stortinget

0
Ikke mye å glede seg over fra disse i energipolitikken. Skjermdump fra NRK

Regjeringens nye energimelding skrevet også av AP og SP?

Av Odd Handegård.

Jeg var litt spent på hvordan opposisjonen på Stortinget ville reagere på regjeringens energimelding som kom sist fredag. LO/NHO og mange andre hadde jo sendt sine synspunkter på meldingen allerede før den forelå, men hva med opposisjonspartiene? Jeg hadde faktisk en liten mistanke, men ærlig talt – kommentarene overrasket også meg. Her er noen korte utdrag:

A. DNA: Energipolitisk talsmann i Ap, Espen Barth Eide, er positiv til Solberg-regjeringens energiplan som skal gjøre Norge knallgrønt. Man skulle nesten tro planen var lagt fram av en framtidig regjering Gahr Støre. Mye er «genuint bra». Ettersom meldingen ikke skal behandles før etter valget, slipper Gahr Støre å lage en ny energimelding fordi Solberg allerede har gjort jobben: Et solid «grunnarbeid», ifølge Eide. Maken til hyllest fra et opposisjonsparti til en regjering, er det vanskelig å finne. Alt er bra, bortsett fra at Barth Eide gjerne hadde sett en enda sterkere satsning på hydrogen og havvind, om vi skal unngå en farlig klimautvikling.

B. SP: Senterpartiet (Sandra Borch) er nesten helt enig med Ap. Hun nøyer seg riktignok bare å si at «meldingen er et OK utgangspunkt», men etterlyser kun «konkrete tiltak for å bygge ut kraft (vindkraft?) til industri på Vestlandet og Nord-Norge». Skremmende.

C. SV og MDG: SV/MDG (Lars Haltbrekken og Arild Hermstad) er også enig i det meste av det som dreier seg om elektrifiseringen av Norge, bortsett fra at også disse partiene ønsker en enda sterkere statlig innsats i elektrifiseringen. Begge har selvfølgelig motforestillinger mot at oljepolitikken skal opprettholdes og at «regjeringen vil fortsette å lete etter ny olje». Hermstad vil til og med «sende meldingen i retur». Men også SV/MDG er ellers enige i meldingens sentrale problemstillinger (bortsett fra oljepolitikken), samtidig som begge – i kjent stil – later som om det er stor uenighet mellom regjering og opposisjon, og derfor har «behov for radikale endringer». SVs misforståelser illustreres av Haltbrekkens kommentar: «Det er helt utrolig at regjeringen ikke bruker havvind til å elektrifisere sokkelen», (MDG kanskje litt skeptisk her). – Kari Kaski gikk enda lenger i går (mandag) på Dagsnytt 18 (radio etter ca. 35 minutter): SV skal på landsmøtet ha vedtatt at «de store utbyggingene» av norsk vindkraft var forbi, men «mindre anlegg i industrialiserte områder» skal fortsatt prioriteres av SV (altså stikk i strid med hva de fleste andre har oppfattet som ny vindkraftpolitikk i SV). Utrolig.

D. Rødt: Igjen er det bare Moxnes/Rødt som har noe fornuftig å si om elektrifiseringen i Norge: «Vi trenger en melding som tydelig prioriterer den kraftforedlende industrien, sikrer større energieffektivisering og tar vare på naturmangfoldet ved å ikke bygge ut nye vindkraftanlegg til lands og til havs».

E. Avisene: Deprimerende – Dagens Næringsliv gjengir trolig de fleste avisers oppfatning i lederen: «Energimeldingen er et godt svar på hvordan norske utslipp kan kuttes». Og Klassekampen (Bjørgulv Braanen) synes det er flott med havvind «som kan dekke strømbehovet i nesten hele Sør-Norge» (når vannkrafta er eksportert og sløst bort på elektrifisering av sokkelen).

Altså ikke så mye å glede seg over: Stor enighet om de fleste detaljer knyttet til elektrifiseringen av Norge, men litt obligatorisk uenighet om oljepolitikken. Eneste mulighet for å nå fram i arbeidet mot vindkraft i Norge, er derfor å satse på lokal organisasjonsutvikling, og på lokalt politisk arbeid – her har Motvind Norge (og andre) en enorm oppgave.

Forrige artikkelQatar – VM-arrangøren som støtter krig og terrorisme
Neste artikkelRødt vil kaste byråd Lan Marie Berg