Qatar – VM-arrangøren som støtter krig og terrorisme

0
Soloppgang over West Bay og Doha sentrum. / Shutterstock

Neste år er Qatar vertskap for VM i fotball. Det er velkjent at det lille kongediktaturet nådeløst utnytter gjestearbeidere. Men det er mer som må bringes fraem i lyset, for eksempel Qatars massive støtte til krig og terror i Midtøsten, skriver Patrik Paulov i denne kommentaren.

Patrik Pavlov

Av Patrik Pavlov.

Qatar är ett märkligt land. Det är beläget på en halvö i Persiska viken. Emiren Tamim bin Hamad al-Thani ärvde posten av sin far 2013. Att vara landets emir innefattar bland annat att vara monark, statschef och överbefälhavare. Oljeshejkfamiljens ledande roll är för övrigt inskriven i konstitutionen.

Av drygt 2,5 miljoner invånare är bara var åttonde person medborgare i landet. Övriga är gästarbetare från fattiga länder som Indien, Sri Lanka, Pakistan och Bangladesh.

Det här är något en besökare i Qatar genast märker. Ibland ser man traditionellt vitklädda qatarier, ofta i dyra bilar. De talar om Qatar som ett välfärdsland där invånarna lever ett gott liv.

Det är delvis sant, åtminstone för den minoritet som är medborgare i Qatar. Olje- och gasexportören Qatar är räknat per capita ett av de rikaste länderna i världen.

Men för folkmajoriteten, de människor som syns på gatorna i huvudstaden Doha, som trängs på bussar och arbetar i restauranger, på hotell och de stora byggarbetsplatserna, är situationen en annan. 

I februari i år avslöjade brittiska The Guardian att 6.500 gästarbetare från fem sydasiatiska länder dött i Qatar under de tio år som gått sedan satsningen på VM-värdskapet inleddes. Dödsfall som hänger samman med usla arbets- eller levnadsförhållanden.

VM i omänskliga villkor

Att arrangera ett idrottsevenemang som hela världen följer är inte maktelitens enda drag för att flytta fram det lilla landets position. Faktum är att Qatar varit en av de främsta pådrivarna i två fortfarande pågående krig i Mellanöstern. 

Det började i Libyen 2011, där Qatar spelade en central roll i det väpnade upproret mot Muammar Gaddafis styre. Tio år senare är landet splittrat och delvis sönderslaget.

Redan i oktober 2011 erkände Qatars stabschef, generalmajor Hamad bin Ali al-Atiya, för franska nyhetsbyrån AFP att Qatar sänt vapen och annat stöd till de islamistiska libyska rebellerna, och att man skickat hundratals soldater för att stödja störtandet av Libyens regering. ”Vi var länken mellan rebellerna och Natostyrkorna”, förklarade stabschefen.

Efter Libyen fortsatte Qatar den destabiliserande verksamheten med ännu större kraft i Syrien. 

När Syrienkriget går mot sitt slut avslöjas sanningen om ”revolutionen»

Agerandet i Syrien togs härom veckan upp i Londons högsta domstol. Brittiska The Times rapporterade den 4 juni att nio syrier driver ett skadeståndsmål riktat mot banker, organisationer och personer knutna till Qatars maktelit och emiren själv. Bland de anklagade finns den tidigare premiärministern Hamad Bin Jassim al-Thani.

De utpekade anklagas bland annat för att ha överfört hundratals miljoner dollar till det av FN terrorstämplade Jabhat al-Nusra i Syrien. I anklagelseakten framkommer att pengaflödet till de väpnade grupperna skedde i samarbete med det islamistiska Muslimska brödraskapet och Turkiet. 

Att brödraskapet spelade en central roll när det väpnade upproret i Syrien startade är allmänt känt. Känt är också att merparten av de syriska väpnade grupperna utgick från Turkiet.

De nio syrierna menar att de utsatts för tortyr, olaga fängslanden, hot om avrättning och drabbats ekonomiskt, på grund av Qatars stöd till terrorister i Syrien.

Den anklagade Hamad Bin Jassim al-Thani erkände för övrigt i en intervju i oktober 2017 att Qatar kan ha stött Jabhat al-Nusra, men menar att det i så fall skett av misstag.

Att fallet tagits upp i Londondomstolen och rapporteras i medier världen över är besvärande för oljeshejkerna i Doha. Men det är inget nytt i sig att Qatar spelat en central roll i stärkandet av väpnade extremistgrupper i Syrien.

I maj 2013 publicerade amerikanska Financial Times ett avslöjande i frågan. Kriget hade då bara pågått i två år. Omfattningen av dödandet och förödelsen var ännu liten jämfört med vad som skulle ske under de följande åren. 

Enligt FT:s källor hade Qatar spenderat uppemot tre miljarder dollar på att understödja det väpnade upproret i Syrien. Det var mer än något annat land gjort vid det tillfället. Svenska fredsinstitutet Sipris undersökningar visade att Qatar, under perioden april 2012 till mars 2013, skickat 70 militära transportplan fyllda med vapen till Turkiet, varifrån vapnen fördes över gränsen till Syrien.

Dessa leveranser från Qatar, tillsammans med pengar, vapen och annat stöd från andra länder, lade grunden för den katastrof som följde i form av massdöd, förstörelse, stärkta terrororganisationer och världens största flyktingvåg. 

Det var en utveckling som också Sveriges regering bidrog till, genom stöd till syriska oppositionella som stred i allians med Jabhat al-Nusra och andra extremistgrupper.

Svenskt bistånd går till al-Qaidas allierade i Syrien

Tilläggas bör att Qatar långt innan 2011 hade en viktig militär roll i Mellanöstern. Strax utanför Doha ligger flygbasen Al Udeid, en av USA:s största militärbaser i regionen med över 10.000 amerikanska soldater på plats. Den började användas vid USA:s anfall på Irak 2003 och har utnyttjats i kriget i Afghanistan och under anti-IS-koalitionens bombningar i Syrien och Irak. 

Den lilla Gulfstaten är alltså ingen ensam aktör utan ingår i USA:s militära nätverk.

Det är 17 månader kvar till VM. När värdlandet Qatar diskuteras är det viktigt att lyfta frågan om det hänsynslösa utnyttjandet av gästarbetarna och massdöden på arbetsplatserna.

Men vi bör också uppmärksamma att den styrande kungafamiljen har mer på sitt samvete. Om vi räknar alla de som på olika sätt blivit offer för Qatars stöd till väpnade extremister i Libyen och Syrien handlar det om miljontals människor.

Denne artikkelen ble først publisert i Proletären.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Forrige artikkelKnusende dom over luftambulansetjenesten i nord
Neste artikkelEkkokammeret på Stortinget

Ingen artikler å vise