– BlackRock er et ekstremt farlig selskap, sjøl mafiaen har en bedre etisk standard.»

0
Verdens fremste finanskapitalister med BlackRock i spissen står klare til å utnytte klimafrykten til siste skattekrone. Illustrasjon: Shutterstock

BlackRock er det største investeringsselskapet i verden. De kontrollerer kapital i en størrelse av Tysklands årlige BNP, og gjennom sitt inesteringsverktøy Aladdin, kontrollerer de indirekte en kapital som er på nivå med det årlige BNP i USA. Investeringsmilliardæren Carl Icahn, som sjøl er en råtass av en Wall Street-investor, kalte i sin tid BlackRock for «et ekstremt farlig selskap». Og han tilføyde: «Mafiaen har en bedre etisk standard enn dere, folkens.»

Faste lesere av steigan.no vil vite at vi var blant de første som advarte mot BlackRock. Vi har fulgt dem i årevis og regelmessig dokumentert deres voksende makt, også i Norge. Se en oversikt over relevante artikler her.

Styrer den økonomiske politikken til Joe Biden

På et tidspunkt da Joe Biden ennå ikke var helt sikker på at han ville stille som presidentkandidat, hadde han et møte i New York med BlackRock-mogulen Larry Fink. Møtet gikk bra for Fink, hvis vi skal tro The Atlantic.

I januar dro han til New York-kontorene til BlackRock, det største investeringsselskapet, for et møte med administrerende direktør Larry Fink. De snakket om tilstanden i verden og landet, om hva som skjer i markedene.

Mot slutten sa Fink til Biden: «Jeg er her for å hjelpe,» ifølge folk som fortalte om samtalen. Biden tok det som et tilbud om å støtte kampanjen. «Jeg er 70 prosent der, men jeg er ikke helt dit,» sa Biden til Fink.

Og nå som Biden sitter i Det hvite hus, har han gitt de økonomiske og finansielle tøylene til BlackRock.

Biden utnevnte Brian Deese til å være direktør for National Economic Council, presidentens viktigste rådgiver for økonomisk politikk. Deese kom fra BlackRock hvor han var Global Head of Sustainable Investing.

I den viktige politiske stillingen som visefinansminister under finansminister Janet Yellen, finner vi den nigerianske fødte Adewale “Wally” Adeyemo. Adeyemo kommer også fra BlackRock hvor han fra 2017 til 2019 var seniorrådgiver og stabssjef for BlackRock-sjef Larry Fink, etter å ha forlatt Obama-administrasjonen.

En tredje ledende BlackRock-person som fører økonomisk politikk for administrasjonen nå er Michael Pyle. Han er senior økonomisk rådgiver for visepresident Kamala Harris. Han kom til Washington fra stillingen som Global Chief Investment Strategist hos BlackRock, hvor han overvåket strategien for å investere rundt 9 billioner dollar.

Det faktum at tre av de mest innflytelsesrike økonomiske utnevnelsene av Biden-administrasjonen kommer fra BlackRock, og før fra Obama-administrasjonen, er bemerkelsesverdig, for å si det forsiktig. Det er et bestemt mønster og antyder at rollen til BlackRock i Washington er langt større enn vi blir fortalt.

Hva er BlackRock?

Aldri før har et finansielt selskap med så stor innflytelse over verdensmarkeder vært så skjult for offentlig gransking, skriver F. William Engdahl. Det er ingen tilfeldighet. Ettersom det teknisk sett ikke er en bank som foretar banklån eller tar innskudd, unngår den reguleringstilsynet fra Federal Reserve, selv om den gjør det de fleste megabanker som HSBC eller JP MorganChase gjør – kjøpe, selge verdipapirer for fortjeneste.

Da det var et press fra Kongressen om å inkludere kapitalforvaltere som BlackRock og Vanguard Funds under Dodd-Frank-loven som 2008 som «systemisk viktige finansinstitusjoner» eller SIFI, gjennomførte BlackRock en omfattende lobbyvirksomhet som avverget trusselen. BlackRock er egentlig en lov for seg selv. Og faktisk er det «systemisk viktig» som ingen andre, med mulig unntak av Vanguard, som sies å være en storaksjonær i BlackRock.

BlackRock-grunnlegger og administrerende direktør Larry Fink er tydeligvis interessert i å kjøpe innflytelse globalt. Han gjorde den tidligere tyske CDU-parlamentarikeren Friederich Merz til sjef for BlackRock Deutschland da det så ut som om han kunne etterfølge kansler Merkel, og den tidligere britiske finansministeren George Osborne til «politisk konsulent.» Fink utnevnte tidligere stabssjef for Hillary Clinton, Cheryl Mills til BlackRock-styret da det så ut til at Hillary snart ville være i Det hvite hus.

Han har utnevnt tidligere sentralbankfolk til styret sitt og fortsatt å sikre lukrative kontrakter med sine tidligere institusjoner. Stanley Fisher, tidligere sjef for Bank of Israel og også senere viseformann i Federal Reserve, er nå seniorrådgiver i BlackRock. Philipp Hildebrand, tidligere sveitsisk nasjonalbankpresident, er nestleder i BlackRock, der han fører tilsyn med BlackRock Investment Institute. Jean Boivin, tidligere viseadministrator for Bank of Canada, er den globale forskningssjefen ved BlackRocks investeringsinstitutt.

Det var BlackRock som ble satt til å administrere krisetiltakene til The Fed etter finanskrisa i 2008. Og i 2019 ble selskapet leid inn av The New York Fed og i 2020 ble de, uten anbud, satt til å administrere The Feds obligasjonshandel.

I 2019 gikk Larry Fink inn i styret in World Economic Forum og er i en posisjon til å styre Klaus Schwabs The Great Reset.

Men hvordan kunne en person som Larry Fink i løpet av to tiår komme i en posisjon som en av verdens rikeste menn? Hvordan kunne BlackRock komme «fra ingenting» til å bli den mekstigste finansinstitusjonen på planeten?

Historien om dette er ennå ikke skrevet. Det er lett å finne ut hvor BlackRock investerer. Det er svært vanskelig å finne ut hvem som har investert de milliardene i BlckRock som de forvalter videre. En nøkkel fantes på en av de tidligere versjonene av BlackRocks egne nettsider. Der skrev de at de var kapitalforvaltere for «de største stiftelsene» (foundations) i USA. Og de finnes for det meste på denne lista: The Largest Private Foundations In the US – And Where Their Money Came From.

Dette er gamle penger, de gamle dynastiene i USA, og det er sannsynlig, men foreløpig ikke bevist, at det er de største av disse som har skapt BlackRock som en front for seg, en manøver som så langt har vært ekstremt vellykket.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTysk forskning: Mer enn halvparten av dem med positiv PCR-test er neppe smittsomme
Neste artikkelHvis det finnes effektive behandlinger, hvorfor undertrykkes de?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).