Aker, BP og Statkraft går sammen om vindkraft i Nordsjøen

0
Til venstre: skjermdump fra nettsidene til Aker ASA. Til høyre: Kjell Inge Røkke. Foto: Oceanyield

En sterk kapitalallianse tar kontrollen over havvindsprosjektene utenfor norskekysten. BP kunngjorde 14. juni 2021 at de blir med i et konsortium som aktivt vil søke konsesjon for utvikling av havvind i lisensområdet Sørlige Nordsjø II (SN2). BP, Statkraft og Aker Offshore Wind skal eie en tredjedel hver i partnerskapet, opplyser selskapene i ei pressemelding.

Aftenposten skriver:

Sørlige Nordsjø II ble åpnet for søknader om fornybar energiproduksjon til havs i juni i fjor. Området grenser mot dansk økonomisk sone sørøst i Nordsjøen, noe som ifølge regjeringen gjør det aktuelt for direkte eksport av kraft.

Området er på over 2500 kvadratkilometer og har dybder som gjør det mulig å utvikle bunnfast vindkraft, i tillegg til mulighetene for flytende vindkraft.

Det betyr at en av de største kapitalgruppene i Norge slår seg sammen med de største finansgigantene i verden om å kontrollere havvindprosjektene på norsk sokkel. BPs største eiere er Vanguard, Oljefondet, BlackRock og State Street, altså «de vanlige mistenkte» med Oljefondet som hendig kassakreditt.

Aker kontrolleres fullstendig av Kjell Inge Røkke, men de er også største eier i Aker BP ASA der de eier 40% av aksjene, mens BP eier 30%. Vanguard er inne med en observasjonspost i dette selskapet. Det er mulig åse for seg at dette «konsolideres» ytterligere og smeltes enda mer sammen med de største finansgigantene.

I tillegg er det nå internasjonal finanskapital som kontrollerer den norske kraftbørsen. I utgangspunktet var det Statnett som skulle ha kontrollen med det norske stamnettet og krafthandelen overfor våre naboland. Men Statnett opprettet kraftbørsen Nord Pool Spot sammen med Svenska Kraftnät, Fingrid Oyj, Energinet.dk, og Litgrid (Litauen), som skiftet navn til Nord Pool, og som så i 2019 solgte 66% av aksjene til Euronext, som igjen kontrollerer det europeiske finansmarkedet og eier et par børser.

Som markedsføringsenhet for havvindsgigantene har Kjell Inge Røkke kjøpt signaturen til Manifest for en million kroner. Det er for lommerusk å regne, men det er en god investering for å temme eventuelle kritikere i fagbevegelsen og på venstresida når finanskapitalen tar kontrollen over arvesølvet.

Havvindslobbyen

De som har drevet fram kampanjen for havvind i Rødt er først og fremst miljøet rundt tankesmia Manifest og Magnus Marsdal. For dem er dette et hovedelement i det de kaller Grønn Industri 21, et prosjekt som er finansiert av blant annet Kjell Inge Røkke gjennom selskapene Kværner og Aker Solutions. Det vakte en smule oppsikt da Røkke ga en million kroner til det som kaller seg «venstresidens tankesmie», men Magnus Marsdal sa til Aftenposten at «– Venstresiden og miljøbevegelsen har ikke noe annet valg enn å samarbeide med storkapitalen.»

Og Aker jobber hardt for å få enda flere sugerør ned i statskassa og Oljefondet.

En forskningsrapport, finansiert av nettopp Aker, foreslår for eksempel å ta store milliardbeløp i året fra Oljefondet over i en ny, statlig grønn investeringsbank. Rapporten tallfester ikke beløp eksakt, men sier at Norges investeringsbehov til det grønne skiftet kan bli på 100 milliarder i året. Gjett hvem som vil slå klørne i dette gigantbeløpet!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBomber i paradis. Hawaii på vei til å bli det mest militariserte stedet på jorda.
Neste artikkelNorske mediers (sjøl)sensur: TV 2