Å dø for en iPhone

0

Mens den vestlige pressen pøser ut skrekkhistorier om uighur-leirene i den kinesiske provinsen Xinjiang (med la oss si tvilsomt kildegrunnlag) – og dermed dyrker fiendebildet av Kina – fokuserer Pulitzerpris-vinneren Chris Hedges på et fenomen som ikke bare finner sted i Kina, millioner av ganger og hver dag: Utnyttelse av arbeidere. Arbeiderklassens lidelser i hele verden ignoreres av massemediene våre. Og likevel er det en av de viktigste menneskerettighetsspørsmålene i vår tid.

Av Chris Hedges (USA)

Chris Hedges

Arbeiderklassen har stadig færre rettigheter. De hindres fra å danne fagforeninger, får sultelønn som ofte stjeles, er under konstant overvåking, får sparken for små overtredelser, er utsatt for farlige kreftfremkallende stoffer, tvunget til å jobbe overtid, gitt straffekvoter, og forlatt når de er syke og gamle. Arbeidere har blitt, her og i utlandet, erstattelige tannhjul for oligarkene i de multinasjonale selskapene, som velter seg i uanstendig personlig rikdom som overgår de verste eksessene fra røverbaronenes tid.

I fasjonable liberale kretser er det, som Noam Chomsky bemerker, verdige og uverdige ofre. Nancy Pelosi har bedt globale ledere om ikke å delta på vinter-OL, som skal holdes i Beijing i februar, på grunn av det hun kalte et «folkemord» som ble utført av den kinesiske regjeringen mot den uigurske minoriteten. New York Times-spaltist Nick Kristof ramset opp en liste over menneskerettighetsbrudd som Kinas leder Xi Jinping hadde ansvar for, og skrev: Xi utsletter Hong Kongs friheter, fengsler advokater og journalister, griper kanadiske gisler, truer Taiwan og, mest forferdelig, leder forbrytelser mot menneskeheten i den vestlige regionen Xinjiang som er hjemsted for flere muslimske minoriteter.”

Ikke et ord om de millionene arbeidere i Kina som blir behandlet knapt bedre enn livegne. De bor atskilt fra familiene, inkludert barna sine, og sover i overfylte sovesaler. De ser leie trukket fra lønnsslippene sine for kummerlige sovesaler ved siden av fabrikker som har produksjon døgnet rundt og som ofte lager produkter til amerikanske selskaper. Arbeidere blir misbrukt, underbetalt og blir syk av eksponering for kjemikalier og giftstoffer som aluminiumstøv.

Arbeiderklassens lidelser, i og utenfor USA, blir like ignorert av våre store medieselskaper som palestinernes lidelse. Og likevel vil jeg hevde at dette er en av de viktigste menneskerettighetsspørsmålene i vår tid, siden når arbeidere først har makt over sine liv, kan de avverge andre menneskerettighetsbrudd. Med mindre arbeidere kan organisere seg, her og i land som Kina, og oppnå grunnleggende rettigheter og en lønn å leve av, vil det befeste en global trelldom som fortsetter å la arbeidere være fanget i de forferdelige forholdene som ble beskrevet av Friedrich Engels i hans bok fra 1845 «Arbeiderklassens forhold i England” eller i Émile Zolas mesterverk“ Germinal” fra 1885.

Klassisk illustrasjon til Le Germinal

Så lenge Kina kan betale slavelønn, vil det være umulig å heve lønna andre steder. Enhver handelsavtale må omfatte arbeidernes rett til å organisere seg, ellers er alle løftene fra Joe Biden om å gjenoppbygge den amerikanske middelklassen en løgn. Mellom 2001-2011 gikk 2,7 millioner jobber tapt til Kina, med 2,1 millioner innen produksjonssektoren. Ingen jobber kommer tilbake hvis arbeidstakere i Kina og andre land som tillater selskaper å utnytte arbeidskraft og unngå grunnleggende miljø- og arbeidsregler, er fanget i de store selskapenes trelldom. Og mens vi kan kritisere Kina for deres arbeidslivs-politikk, har USA knust sin egen fagbevegelse, tillatt sine selskaper å flytte produksjonen til utlandet for å tjene på de kinesiske produksjonsmodellene, senke lønningene, vedtatt lover mot fagforeninger og revet i stykker regelverk som en gang beskyttet arbeidstakere. Krigen mot arbeidere er ikke et kinesisk fenomen. Den er global. Og amerikanske selskaper er medskyldige. Apple har 46 prosent av sine leverandører i Kina. Walmart har 80 prosent av sine leverandører i Kina. Amazon har 63 prosent av sine leverandører i Kina.

De største amerikanske selskapene er fulle partnere i utnyttelsen av kinesisk arbeidskraft og oppgivelsen og utarmingen av den amerikanske arbeiderklassen. Amerikanske selskaper og kinesiske produsenter holdt millioner av kinesiske arbeidere stappet inn i fabrikker på høyden av en global pandemi. Helsen deres var ingen bekymring. Apple sin fortjeneste ble doblet til 23,6 milliarder dollar i siste kvartal. Inntektene steg med 54 prosent til 89,6 milliarder dollar, noe som betydde at Apple i gjennomsnitt solgte mer enn 1 milliard dollar hver dag. Inntil disse selskapene blir holdt ansvarlige, noe Biden-administrasjonen ikke vil gjøre, vil ingenting endre seg for arbeidere her eller i Kina. Økonomisk rettferdighet er global. Hvis ikke, eksisterer den ikke.

Arbeidere i kinesiske industrisentre – selvstendige byer med opptil en halv million mennesker – skaper den enorme fortjenesten til to av verdens mektigste selskaper, Foxconn, verdens største leverandør av elektronikk, og Apple med 2000 milliarder dollar i markedsverdi. Foxconn største kunde er Apple, men selskapet produserer også produkter for Alphabet (tidligere Google), Amazon, som eier mer enn 400 private merkevarer, BlackBerry, Cisco, Dell, Fujitsu, GE, HP, IBM, Intel, LG, Microsoft, Nintendo, Panasonic, Philips, Samsung, Sony og Toshiba, samt ledende kinesiske selskaper, inkludert Lenovo, Huawei, ZTE og Xiaomi. Foxconn monterer digitale enheter som iPhone, iPad, iPod, Ma, TV-er, Xbox, PlayStation, Wii U, Kindle, printere, samt mange andre ting.

Jenny Chan, Mark Selden og Pun Ngai tilbrakte et tiår med skjulte undersøkelser av Foxconns største produksjonsanlegg i de kinesiske byene Shenzhen, Shanghai, Kunshan, Hangzhou, Nanjing, Tianjin, Langfang, Taiyuan og Wuhan for boka “Dying for an iPhone: Apple, Foxconn and The Lives of China’s Workers. Hva de beskriver er en orwellsk dystopi, der globale selskaper har perfeksjonert teknikkene for en arbeidsstyrke uten noen innflytelse over egne liv. Disse store arbeiderbyene er knapt annet enn arbeidskolonier. Ja, det er mulig å dra, men å pådra seg sjefenes sinne, spesielt ved å varsle eller forsøke å organisere seg, betyr å bli svartelistet på livstid i hele Kinas arkipelag av industrisentre og kastet til samfunnets marginer eller ofte fengsel.

Arbeidere lever under konstant overvåking. Selskapets sikkerhetsapparat er en politistyrke. De sover i segregerte sovesaler for menn og kvinner med åtte eller flere personer per rom. Sovesalene med flere etasjer har gitter foran vinduene og nett nedenfor, satt opp for å stoppe selvmordsbølgen som rammet disse fabrikkbyene for noen år siden.

«Arbeidsplassen og boarealet er komprimert for å muliggjøre produksjon med høy hastighet hele døgnet,» skriver forfatterne. “Sovesalene lagrer en enorm arbeidsinnvandrerstyrke som ikke har tilgang til familiens omsorg og kjærlighet. Uansett om han eller hun er enslig eller gift, tildeles arbeidstakeren et seng for én person. Det ‘private rommet’ består ganske enkelt av en egen seng bak et selvlagd gardin med et lite felles boareal.»

Arbeidere, som tjener cirka 2 dollar i timen og i gjennomsnitt 390 dollar i måneden, utbetalt den på lønns-debitkort, en oppdatert versjon av kuponger. Bankkortet gjør det mulig for en arbeider å sette inn, ta ut og overføre penger fra 24-timers minibanker som er tilgjengelige på Foxconns område.

Sjefer og formenn forbyr snakk på fabrikkgulvet, som opererer en 24-timers syklus med 10- eller 12-timers skift. Arbeidere blir irettesatt hvis de jobber «for sakte» ved samlebåndet. De blir straffet for å lage defekte produkter. Arbeidere blir ofte tvunget til å bli igjen etter et skift hvis en de begår en overtredelse. Arbeideren som brøt reglene er pålagt å stå foran sine medarbeidere og lese opp en uttalelse med selvkritikk. Enhver arbeidstaker som får karakteren «D» i sin vurdering, for «utilfredsstillende ytelse», får sparken. Arbeiderne får en fridag annenhver uke, eller to hviledager i måneden. De kan skiftes raskt mellom natt- og dagskift.

Forfatterne beskriver den daglige rutinen til en arbeider som kommer inn i en Foxconn-fabrikk klokka 7 med hundretusener av andre Foxconn-ansatte. Hver person, som har forbud mot å komme inn på fabrikkområdet med elektroniske apparater, blir sjekket av ansiktsgjenkjenningssystemer for å bekrefte identiteten.

Menneskestrømmen fortsetter i mer enn en time. Nattskiftarbeiderne krysser gangbroen og strømmer inn i kjøpesentrene og gatemarkedene som har vokst opp rundt fabrikken. Dagsskift-arbeidere krysser samme gangbro i motsatt retning, på vei til jobb. Fra det øyeblikk de går inn fabrikkporten, blir arbeidere overvåket av et sikkerhetssystem som er mer påtrengende enn noe annet vi fant i de nærliggende mindre elektronikkfabrikkene. «Foxconn har sin egen sikkerhetsstyrke, akkurat som et land har en hær,» uttalte en bredskuldret sikkerhetsoffiser med strengt ansikt som et faktum. Arbeidere går gjennom flere elektroniske porter og spesielle sikkerhetssoner før de ankommer arbeidsstedet.

Når de er inne, skriver forfatterne, må arbeidere utholde et kjent ritual:

Mens arbeidstakere forbereder seg på å starte et skift, roper ledere: «Hvordan har dere det?» Arbeidere må svare med å rope i kor: “Bra! Veldig bra! Veldig veldig bra!» Denne øvelsen sies å fremme disiplinerte arbeidere. En laser-loddearbeider rapporterte: «Før skiftet begynner blåses det i en fløyte tre ganger. Ved første signal må vi reise oss og ordne krakken. Ved den andre forbereder vi oss til å jobbe og tar på oss spesielle hansker eller utstyr. Ved det tredje sitter vi og jobber. ‘Ingen snakking, ikke latter, ingen spising, ingen soving’ i arbeidstiden er den viktigste fabrikkregelen. Enhver oppførsel som bryter disiplinen blir straffet. «Å gå på toalettet i mer enn ti minutter pådrar seg en muntlig advarsel. Å chatte under arbeidstiden medfører en skriftlig advarsel,» forklarte en formann.

Arbeidet er utmattende, stressende og repetitivt. En iPhone består av mer enn hundre deler. «Hver arbeider,» skriver forfatterne, «spesialiserer seg i én oppgave og utfører repeterende bevegelser i høy hastighet, hver time, daglig, ti timer eller mer mange arbeidsdager, i flere måneder.»

En kvinne som ble intervjuet i boka, beskrev livet hennes på samlebåndet:

Jeg er en tannhjul i den visuelle inspeksjonen, som er en del av samlebåndet for statisk elektrisitet. Når den tilliggende loddeovnen leverer hovedkort for smarttelefoner, strekker begge hendene mine seg for å ta hovedkortet, så begynner hodet mitt å dreie seg fra venstre til høyre, øynene mine beveger seg fra venstre side av hovedkortet til høyre side, og stirrer deretter fra toppen til nederst, uten avbrudd, og når noe er feil, sier jeg fra og en annen menneskelig del som ligner på meg selv vil komme over hit, spørre om årsaken til feilen og fikse den. Jeg gjentar den samme oppgaven tusenvis av ganger om dagen. Hjernen min ruster.”

Arbeidet kan også være farlig. Poleringsmaskinen avgir aluminiumstøv når den sliper foringsrørene. Dette støvet kommer inn i øynene og forårsaker irritasjon og bittesmå tårer. Arbeidere lider av luftveisproblemer, sår i halsen og kronisk hoste. «Mikroskopisk aluminiumsstøv belegger arbeidernes ansikt og klær,» skriver forfatterne. «En arbeider beskrev situasjonen slik: «Jeg puster aluminiumstøv på Foxconn som en støvsuger. Med verkstedvinduene tett lukket, følte arbeidstakerne at de kveles.»

Aluminiumstøvet kan også forårsake branner, for eksempel en brann 20. mai 2011 da en opphopning av aluminiumstøv i luftekanalen i tredje etasje ved Foxconn Chengdu Building A5 ble antent av en gnist fra en elektrisk bryter. Fire arbeidere døde. Dusinvis ble skadet. Det var ikke den eneste eksplosjonen som Foxconn i stor grad klarte å skjule ved å pålegge en nesten total medietaushet. «Syv måneder etter Foxconn-tragedien, 17. desember 2011, antente aluminiumstøv en annen eksplosjon, denne gangen hos iPhone-produsenten Pegatron i Shanghai og skadet seksti arbeidere. I eksplosjonen fikk unge menn og kvinner alvorlige forbrenninger og knuste bein, og etterlot mange permanent funksjonshemmet,” skriver forfatterne.

Arbeidere er pålagt å rengjøre tusen iPhone-berøringsskjermer per skift. De ble renset i årevis med kjemikaliet n-heksan, som fordamper raskere enn industriell alkohol. Langvarig eksponering for n-heksan skader perifere nerver, som fører til smertefulle muskelkramper, hodepine, ukontrollerbar risting, tåkesyn og vanskeligheter med å gå. Stoffet skal bare brukes i godt ventilerte områder av arbeidstakere som har på seg åndedrettsvern. Tusenvis av Foxconn-arbeidere brukte n-heksan i lukkede rom uten ventilatorer og ble syke, noe som til slutt førte til forbud mot det.

Disse enorme industrikompleksene tømmer også store mengder tungmetaller og avløpsvann i elvene og grunnvannet. Elver i nærheten av fabrikkene er svarte av kloakk og fylt med plastavfall. Arbeidere klager over at drikkevannet er misfarget og lukter.

USA kastet sine arbeidere til side på 1990-tallet med avindustrialisering. Kina gjorde det samme ved å demontere sosialismen til fordel for statskontrollert kapitalisme. Statlige og kollektive arbeidsplasser i Kina falt fra 76 prosent i 1995 til 27 prosent i 2005. Titalls millioner av permitterte arbeidere var igjen for å konkurrere om jobber som drives av selskaper som Foxconn. Men selv disse jobbene er nå truet, delvis fra automatisering, med arbeider på samlebånd erstattet av robotautomater som kan spraye, sveise, trykke, polere, gjøre kvalitetstesting og montere kretskort. Foxconn har installert over 40.000 industriroboter i sine fabrikker, sammen med hundretusener av andre automatiserte maskiner.

Men i løpet av det siste tiåret, bemerker forfatterne, var de store endringene i Foxconn

«ikke utskifting av arbeidere med roboter, men utskifting av heltidsansatte med økende antall studentpraktikanter og underleverandører som arbeidet ved behov.»

Disse arbeidstakerne, som er en del av gig-økonomien kjent i USA, har enda mindre jobbstabilitet og sikkerhet enn heltidsansatte. Så mange som 150 000 yrkesfag-elever i videregående skole er ansatt i Foxconn-anlegg. De får utbetalt minstelønn, men har ikke rett til 400 yüan per måned i kompetansetilskudd, selv hvis prøvetiden godkjennes. Foxconn er heller ikke pålagt å registrere dem i trygdesystemet.

De som leder disse bedriftene etteraper ofte oppførselen til despoter, og utøver ikke bare total kontroll over alle aspekter av arbeidernes liv, men deler ut visdomsord til massene. De blir ofte behandlet som guruer av spyttslikkende media, bedt om å mene ting – som Bill Gates, Warren Buffet, Elon Musk og Jeff Bezos gjør – om en rekke sosiale, økonomiske, politiske og kulturelle spørsmål. Deres enorme formuer gir dem en vismanns-lignende status i vårt Mammon-tilbedende samfunn.

Terry Gou, grunnlegger og administrerende direktør i Foxconn, har publisert en liste over slagord og aforismer som pryder veggene i fabrikkene hans, sammen med portretter av han. Arbeidere er pålagt å skrive av avsnitt fra «Gou’s sitater.» Mens Mao Zedong oppfordret til klassekamp og opprør, etterlyser Gou konformitet og blind lydighet. «Vekst, ditt navn er lidelse,» er et fyndord. Wall Street Journal-reporter Jason Dean, i et intervju med Gou i 2007, karakteriserte Gao som en «krigsherre», og bemerket at «han bærer et perlearmbånd han fikk fra et tempel viet til Gjengis Khan, den mongolske erobreren fra det trettende århundre som han kaller en personlig helt.”

«Et hardt miljø er en god ting,» heter et annet av Gous kloke ord. “Oppnå mål. ellers vil ikke solen stige lenger. Sett pris på effektivitet hvert minutt, hvert sekund. Utførelse er integrasjonen av hastighet, nøyaktighet og presisjon.”

Hans mer enn en million ansatte, som i Amazon og andre store selskaper, blir utsatt for obligatoriske selskapsmøter der de blir lært å følge selskapets regler, avgi troskap til selskapets interesser og, som forfatterne bemerker, strebe for «den individualistiske modellen for suksess.” De som følger reglene, blir arbeiderne fortalt, blir belønnet. De som ikke gjør det, blir straffet eller forvist.

Arbeidere i disse globale slavefabrikkene organiserer seg i det skjulte og protesterer. Det var 8700 hendelser av  arbeids-uroligheter i Kina i 1993, det første året offisielle data er tilgjengelig for, som steg til 32.000 i 1999, skriver forfatterne. Antallet «fortsatte å øke med mer enn 20 prosent i året» mellom 2000 og 2003. I 2005 noterte den offisielle rekorden 87.000 tilfeller, og steg til 127.000 i 2008 under nedgangen i verdensøkonomien – siste gang det kinesiske Departementet for offentlig sikkerhet publiserte tall.”

I Hubeis East Lake High-Tech Development Zone bemerker forfatterne, kjent som Optics Valley, truet 150 Foxconn-arbeidere den tredje januar 2012 med å hoppe fra taket på fabrikken og begå masseselvmord hvis lederne nektet å imøtekomme deres krav, som inkluderte protester over tvangsoverføringer til andre fabrikkbyer og en lønnskonflikt.

Antallet streiker, protester og arbeids-stanser som finner sted nå er en statshemmelighet, men tidligere statistikker tilsier at de vokser. Streiker brytes vanligvis raskt og brutalt av selskapets sikkerhetsstyrker og politi, med streikeledere som blir sparket og ofte fengslet.

Vi vil ikke redde oss selv med den forvridde individualismen, solgt til oss av våre herskere i de store selskapene og lydige massemedier, som oppmuntrer til vår opprykking på bekostning av andre. Vi vil redde oss selv ved å samarbeide med arbeidere i og utenfor USA. Denne kollektive makten er vårt eneste håp. Amazon-arbeidere fra Hulu-klesfabrikken i Phnom Penh, Kambodsja og klesfabrikken Global Garments i Chittagong i Bangladesh ledet nylig en global handlingsdag for å få Amazon til å betale alle sine arbeidere, uansett hvor de bor, en rettferdig lønn. Dette må være vår modell. Ellers vil arbeidere i ett land bli satt opp mot arbeidere i et annet land. Karl Marx og Friedrich Engels skjønte det. Arbeidere i alle land, foren dere. Dere har intet å miste bortsett fra lenkene deres.

Creative Commons. Chris Hedges, utdannet prest, var utenrikskorrespondent i femten år for The New York Times, hvor han fungerte som byråsjef for Midtøsten of byråsjef for Balkan. Han har også vunnet Pulitzerprisen. Han måtte forlate avisen etter hans dissidens mot avisen rolle i oppmarsjen til Irak-krigen i 2003. Han har tidligere jobbet utenlands for Dallas Morning News, Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for On Contact på RT-America.

Denne artikkelen er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRussland trente på å senke hangarskip i farvannet ved Hawaii
Neste artikkelSe det mørke nettverket bak Faktisk.no
Chris Hedges er en Pulitzer-prisvinnende journalist som var utenrikskorrespondent i femten år for The New York Times, hvor han fungerte som Midtøsten-byråsjef og Balkan-byråsjef for avisa. Han har tidligere jobbet i utlandet for The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for showet The Chris Hedges Report.