Vaksinepass: – Løsning på et problem vi ikke har

0
Illustrasjon: Shutterstock

– Vaksinepass er en løsning på et problem vi ikke har, og som vil skape problemer vi ikke ønsker. Dette skriver filosofiprofessor Einar Øverenget i en kronikk i avisa Dagbladet. Øverenget skriver videre:

Vaksinepass lanseres nå i Norge, og selv om bruksområdene er uklare har statsministeren allikevel tatt til orde for at hun har langt større ambisjoner for innenlands bruk enn det som anbefales av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

Men det verserer også oppfatninger om at vaksinepass kan ha en tilleggseffekt: Det kan skape et press som vil gi økt vilje til vaksinering. Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for rettsvitenskap, BI, ga i en kronikk i NRK Ytring uttrykk for dette ved å si: «Vaksinepass vil også motvirke vaksinevegring.»

I en kronikk i Aftenposten ga stipendiat i filosofi, Aksel Braanen Sterri uttrykk for det samme synet: «Utbredt vaksinering er nødvendig. Litt vaksinepress er derfor en konsekvens vi bør kunne leve med.»

Frivillighet og tillit

Folkehelseinstituttet – som styrer det norske vaksinasjonsprogrammet – er opptatt av å understreke at det er frivillig å vaksinere seg i Norge. FHI skriver på sine nettsider:

«All vaksinasjon i Norge er frivillig. Personer som anbefales eller ber om vaksine må få tilstrekkelig informasjon om fordeler og ulemper ved vaksinering til å kunne ta et informert valg. Det skal også være åpenhet om usikkerhet og kunnskap som mangler.»

Øverenget kommenterer dette slik:

Tilstrekkelig informasjon og åpenhet som et grunnlag for den enkelte til å kunne ta et informert valg vil legge forholdene til rette for tillit. Vi skal passe oss for å undergrave denne tilliten. Tross alt, hva handler tillit om?

Vi har alle tillit til en eller annen – eller til et eller annet. Vi er alle tillitsgivere. Selv den mest skeptiske og mistroiske av oss er det. Tenk på alle de situasjonene der vi overlater til andre mennesker å ta ansvar for noe som er viktig for oss, uten mulighet til annet enn å stole på den andre personen. Det valget man tar når man viser tillit er å greie seg med de positive forventningene man har til noen eller noe om hva som vil skje i fremtiden – uten å ha makt til å overvåke, styre eller kontrollere det som skjer.

FHI: Bra med sunn skepsis

I et intervju på NRK høsten 2020 uttalte Preben Aavitsland ved FHI:

«Vi skal skille mellom de som er helt tydelige prinsipielle motstandere av vaksiner. De er veldig, veldig få her i landet. Og så er det de som er mer avventende eller vi kan godt si skeptiske. Det er sunt å være skeptisk og spørrende. Særlig når det er snakk om en ny vaksine.»

Øverenget mener at dette er en strategi som har suksess. Men denne suksessen kan undergraves av å innføre vaksinepass:

Om man innfører et vaksinepass som også vil kunne forstås som et vaksinepress, så risikerer man å undergrave den tilliten som gir stor norsk vaksinevilje.

Et vaksinepass er på mange måter en løsning på et problem som ikke finnes, men som vil kunne skape problemer vi ikke har – og definitivt ikke ønsker.

Les hele kronikken til Einar Øverenget her.

Noen andre artikler og kommentarer av Einar Øverenget her:

«I skyggen av dugnaden», NRK, 24. desember 2020

«Når kritikk blir illojalt», VG, 29. oktober 2020

«Vi bør frykte frykten», NRK, 14. september 2020

«Når demokratiet møter frykten», Dagbladet, 20. mai 2020

«Etikken i corona-krisen», VG, 16. april 2020

«Kunsten å få tannkremen tilbake i tuben», NRK, 30. mars 2020

«Koronaviruset er uten tvil farlig. Men det er bekjempelsen av pandemien også.» Aftenposten, 18. mars 2020

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.