Hva skjer med koronasertifikatet?

0
IIllustrasjon til høyre: Arild Settli

– Helse Norge legger det ned og WHO gjør det globalt

Av Trond Skaftnesmo.

Den som hørte morgennyhetene på radio tirsdag 6. juni, kunne knapt unngå å få med seg gladnyheten om at koronasertifikatet skal legges ned 30. juni. Nyheten kom fra Helse Norge, ble det sagt. Og ganske riktig, på Helse Norges nettside leser vi at: «EU legger ned ordningen med koronasertifikat 30. juni 2023. Etter denne datoen er det ikke mulig å få tilgang til koronasertifikatet.»[1] Heller ikke for nordmenn altså. Selv om vi ikke er med i EU, liksom.

Veldig bra, tenkte jeg først, at det nå snart ikke lenger vil bli mulig å få tilgang til disse digitale sertifikatene, som garanterer at vi ikke kan bevege oss fritt og ellers delta i livet… om vi ikke tar alle de vaksiner og oppfriskningsdoser som EU eller WHO eller Helse Norge (stryk det som ikke passer) sier vi må ta. Nobody is safe before everybody is safe. Du husker vel den?

Men deretter meldte mistanken seg: Er ikke dette for godt til å være sant da? Mistanken ble styrket av at også Nettavisen 7. juni hadde oppslag som bekreftet Helse Norges påstand.

Og med litt faktasjekking oppdaget jeg at mistanken dessverre var sann. To dager før hadde WHO og EU nemlig blitt enige om det stikk motsatte, dvs. å utvide ordningen fremfor å avskaffe den. Men det ble merkelig nok ikke nevnt i de medier som folk flest får sine nyheter fra.

Det var nok å google ordet «koronasertifikat». Da kom blant annet nedenstående bilde opp, fra nettsiden digi.no.[2] Det er ellers mange interessante og seriøse personligheter i annonsen over artikkelen, så den tar jeg med. Annonsen er for et dagsseminar digi.no arrangerer, som heter attack. Jeg har en fornemmelse av at både tittelen og utvalget av personligheter på dette seminaret kaster et forklarelsens lys over det globale – og selvsagt digitale – systemet for «helsesertifisering» som WHO nå vil bygge ut, «basert på EUs koronasertifikat», som det heter. Men det er som sagt bare en fornemmelse.

Det går videre frem av digi.no sitt oppslag at: «WHO-sjef Tedros Ghebreyesus og EUs helsekommissær signerte mandag en avtale de beskriver som en milepæl.

– Covid-pandemien understreket verdien av digitale helseløsninger for å legge til rette for helsetjenestene, sa Tedros under signeringen i Genève.

Han sier EUs koronasertifikat nå skal gjøres om til «et globalt offentlig gode» som første steg i utviklingen av et globalt nettverk for digital helsesertifisering. På sikt skal dette blant annet inkludere digitaliserte internasjonale vaksinekort, forklarer WHO-sjefen.»

Det er altså bare det gamle koronasertifikatet, som ble utstedt av den enkelte nasjon, som går ut den 30. juni. Men så skal det reinkarnere som «et globalt offentlig gode».

– «Målet er å bidra til å beskytte folk mot helsetrusler, inkludert fremtidige pandemier, og underlette global mobilitet, heter det i en felles uttalelse fra WHO og EU.»

Det var godt å høre. Særlig dette med å underlette global mobilitet. Altså gjøre det lettere å reise. Jeg hadde fryktet det skulle virke omvendt for noen av mine medborgere, at det ville garantere at mange av oss ikke lenger kan bevege seg fritt og ellers delta i livet. Men der tok jeg visst feil.

Til slutt vil jeg bare nevne at navnet Ghebreyesus betyr «Jesu tjener» og at fornavnet Tedros betyr «Guds gave». Da tror jeg alle vet det de trenger å vite så langt om denne saken.

Trond Skaftnesmo

Forfatter av Vaksinetvang (2020) og Dragestrid (2022)

SLUTTNOTER


[1] https://www.helsenorge.no/koronasertifikat/

[2] https://www.digi.no/artikler/who-vil-lage-global-helselosning-basert-pa-eus-koronasertifikat/532147

Forrige artikkelKraftig økning i antall døde i fjor – vil noen vennligst gi oss en forklaring?
Neste artikkelHøyesterett nekter Assange retten til å anke og setter ham farlig nær utlevering