Historisk palestinsk streik mot Israels krigføring og bombingen av Gaza

0

Leger, bankmenn, bygningsarbeidere og lærere lot arbeidsplassene stå tomme for å bli med i demonstrasjonene mot Israelske menneskerettighetsbrudd og luftangrep mot Gaza, skrev Middle East Eye 18. mai.

Steingatene i Jerusalems gamleby er stille. Lukene, med sin flassende maling, er lukket grundig.

I Haifa serverer jødiske kaféer mat og kaffe. Ved siden av dem er palestinskeide forretninger mørklagt.

I hele Israel har lyden av hamring, saging og boring forsvunnet. Det er ingen palestinske arbeidere oppe i stillasene lenger.

Millioner av palestinere har gått ut i streik.

I Israel, den okkuperte delen av øst Jerusalem og Vestbredden har Palestinerne lagt ned verktøyene og forlatt skrankene sine i det som er det seneste eksempelet på pan-palestinsk solidaritet etter flere dager med Israelske raids og voldsom bombing av Gaza.

«Det er lenge siden jeg kan huske at palestinere uansett bakgrunn og tilhørighet, muslimer, kristne, ateister, har forent seg bak et mål» fortalte Inas Abbad, en palestinsk forsker, statsviter og aktivist fra øst Jerusalem til Middle East Eye.

«Dette er første gang siden den andre intifadaen at palestinske partier, sammen med palestinere fra alle de okkuperte territoriene fra 1948 har gått sammen om en felles uttalelse og oppfordring til streik».

Nedstenging i Israel

Rundt 1,93 millioner palestinere er israelske borgere, en femtedel av landets befolkning. På Vestbredden og i Øst-Jerusalem bor rundt 3 millioner, noen av dem reiser inn til Israel hver dag for å jobbe på byggeplasser.

Tusenvis av palestinere demonstrerte i byer og landsbyer i det historiske Palestina. De er forarget av Israelske razzia mot al-Aqsa moskeen, forsøk på å utvise folk fra sine hjem i Øst-Jerusalems Sheikh Jarrah-distrikt, angrep på palestinere fra høyre ekstremister og det dødelige bombardementet av Gaza som så langt har drept 212 mennesker, inkludert 60 barn.

I Haifa, en nord-israelsk by kjent for sin blanding av jødiske og palestinske borgere, har det palestinske flagget blitt heist over flere bygninger, og innbyggerne har tatt til gatene med solidariske rop.

«Mitt inntrykk er at denne streiken er viktig for hver og en av oss, slik at vi kan sette en stopper for denne brutaliteten og de konstante angrepene på oss alle,» sa Hazar Hijazi, en førtifem år gammel spesialpedagog fra Haifa.

«Angrepene på folk i Gaza, på Vestbredden og Jerusalem, Lod, og alle andre steder må stanse. Angrepene på våre hjem, våre daglige liv og bortvisning må ta slutt. Bortvisningen og utslettingen av vår eksistens på vår jord må stanse. Vi har opplevd nok undertrykking, arrestasjoner og trusler mot vårt hjemland og vår fremtid.»

Fatima Khadir, en aktivist fra Jerusalem, sa mens hun stod ved Damaskusporten noe som forklarer følelsen av samhold på tvers av palestinske grupper.

«Vi har ofret så mye det siste året. Mange av våre barn ble drept i Jerusalem og Gaza og vi ønsker ikke å gjenoppleve det. Våre barn og familier blir ødelagt og har ingen mulighet til å leve verdige liv under okkupasjonen» sa hun.

«Hvem skal beskytte oss mot nybyggerne og israelske styrker? Hvem skal beskytte folket i Sheikh Jarrah fra å bli utvist?» spurte hun.

«Vi har ingen. Jeg håper virkelig at verden står med oss. Skam på de arabiske landene som normaliserer forhold med Israel og som ser palestinske kvinner bli slått av hæren. Biden er sionist, våpnene som brukes i Gaza kommer fra USA.»

Nashwa Amir, en innbygger i Gaza by, sier at streiken kan påvirke Israels økonomi mens de sliter med etterdønningene fra koronapandemien og derfor tvinge dem til forhandlinger.

«Streikens mål er å utrykke samhold i den palestinske saken og vår kamp, og å avvise Israels forsøk på å håndtere konfliktens hovedproblemer uten å involvere begge parter.»

Palestinere sagt opp på grunn av streiken

Hundrevis av palestinske statsborgere i Israel har mottatt WhatsApp-meldinger fra sine israelske arbeidsgivere som sparker dem fra jobben etter å ha deltatt i generalstreiken på tirsdag som ble fulgt av millioner av palestinere over de okkuperte palestinske territoriene og Israel.

Middle East Eye har sett flere titalls meldinger på hebraisk fra palestinske arbeidere som informerte sine israelske arbeidsgivere om at de ikke ville gå på jobb på tirsdag på grunn av generalstreiken, bare for å motta meldinger kort tid etterpå om at de ble sparket.

Karameh-streiken – «verdighetsstreik» på arabisk – ble tirsdag tillyst over hele det historiske Palestina for å vise palestinsk enhet midt i pågående israelsk bombardement av den beleirede Gazastripen og voldelige angrep på palestinske demonstranter andre steder.

Forrige artikkelEn hemmelig USA-hær er ti ganger sterkere enn CIA
Neste artikkelFakta om den store pandemien i Norge