Korrupsjonsskandalen rundt White Helmets forsterkes

0
White Helmets var terroristenes forlengede arm.

Den nederlandske regjeringa etterforsket svindel fra Mayday Rescue Foundation, som finansierte de White Helmets i Syria med over 120 millioner dollar i vestlige regjeringskontrakter. Men nederlandske topptjenestemenn dekket over korrupsjonen.

Dette skriver Ben NortonThe Grayzone. Norton skriver videre:

Den tiår lange skitne krigen mot Syria viste seg å være en økonomisk melkeku for noen av de mest fremtredende amerikanske og britiske regimeskifteoperatørene. Vestlige regjeringsentreprenører fikk hundrevis av millioner dollar til å drive ordninger for å destabilisere Damaskus – og noen av dem tok et kutt for seg sjøl og tjente på plyndringen.

En av hovedaktørene i den industrien av kotraktører som bidro til å drive den vestlige regimeskiftekrigen mot Syria, og som til slutt ble implisert i en massiv korrupsjonsskandale, var Mayday Rescue Foundation.

Mayday fungerte som finanssponsor for Syria Civil Defense, kjent populært som White Helmets, en villedende humanitær intervensjonistisk aksjon som ble et viktig propagandavåpen i den skitne krigen på Damaskus.

Med mer enn 120 millioner dollar i finansiering fra mange vestlige regjeringer ble de hvite hjelmene framstilt i servile mediekampanjer og av glatte PR-filmer som ei edel filantropisk gruppe dedikert til å redde sivile liv. I virkeligheten fungerte organisasjonen som de facto sivil og medisinsk infrastruktur for områder i Syria som ble kontrollert av brutale, teokratiske salafi-jihadistiske opprørere.

De hvite hjelmene opererte utelukkende i områder som drives av den syriske væpnede opposisjonen, og samarbeidet mye med ekstremister, inkludert ISIS og al-Qaida. Hvite hjelmer ble til og med filmet da de hjalp til med offentlige henrettelser ved flere anledninger.

De hvite hjelmene hjalp NATO-medlem Tyrkia militært med å invadere og etnisk rense byer i de kurdiske flertallsområdene i Nord-Syria som en del av en plan om å befolke disse områdene med sunnimuslimske arabere som støttet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Etter invasjonen ble skolebarn indoktrinert med tyrkisk nasjonalistisk propaganda.

En Syria-produsent hos BBC har til og med uttalt at de hvite hjelmene bidro til å iscenesette et falskt kjemisk våpenangrep i byen Douma, for å prøve å rette skylden på den syriske regjeringen og anspore vestlig militær inngripen mot den.

Les mer om White Helmets her.

Avsløringene i Nederland

En serie med nederlandske medierapporter i main stream media dokumenterer hvordan Nederland visste at Mayday hadde drevet med alvorlige økonomiske uregelmessigheter, men topptjenestemenn dekket det opp, nektet å informere valgte parlamentarikere og til og med ignorerte anbefalinger fra sine egne tilsynsmyndigheter om å gjenvinne millioner av dollar fra kontrakter.

Hollandske tjenestemenn fryktet at avsløring av Maydays korrupsjon kunne skade den vestlige regimeendringskrigen mot Syria, og kan misbruke det velvillige bildet av de hvite hjelmene som ble nøye konstruert over år med konstant hyllest og etterfølgende propaganda. Skandalen er en spesielt urovekkende illustrasjon av hvordan fotfolk fra Non-Profit Industrial Complex trekker i hjertestrengene til vestlige liberalere, ikke bare for å fremme vestlige utenrikspolitiske interesser, men også for å fylle sine egne lommer med millioner av dollar som strømmer gjennom ugjennomsiktige kontrakter.

Granskninga som ble dekket over

Den 7. mai 2021 publiserte den nederlandsspråklige avisa de Volkskrant en rapport som avslørte at Nederland hadde gransket Mayday Rescue Foundation for svindel.

Vesteuropeiske regjeringer overførte over € 100 millioner ($ 121 millioner) i Mayday for å finansiere de hvite hjelmene, dette inkluderte Storbritannia, Tyskland, Canada, Danmark og Nederland. USA ga også titalls millioner dollar til de hvite hjelmene.

Den nederlandske regjeringa bidro med 12,5 millioner euro (15,2 millioner dollar) til Mayday. Men i slutten av 2018 mistenkte Nederland korrupsjon og sluttet å finansiere organisasjonen, «på grunn av bekymringer i Haag om økonomisk tilsyn og organisasjonen,» skrev de Volkskrant.

Den nederlandske regjeringa etterforsket deretter, og i midten av 2020 rådet den nederlandske riksrevisjonen regjeringa til å kreve tilbake mer enn 3,6 millioner euro i skattepenger som de hadde gitt til Mayday.

«Det er ikke sikkert om millionene ble brukt til det tiltenkte formålet,» skrev avisa.

Men den nederlandske regjeringa ba ikke om disse pengene. I stedet bestemte Nederlands minister for utenrikshandel og utviklingssamarbeid, Sigrid Kaag, om å stanse en endelig utbetaling på bare € 57 000 til Mayday – bare 1,6 prosent av det riksrevisjonen hadde anbefalt å bli returnert til statskassen.

Selv denne dårlige avgjørelsen var stort sett symbolsk, fordi Mayday allerede hadde brukt de over 120 millioner dollar i offentlige kontrakter den mottok, og var konkurs da Kaag bestemte seg for å stanse betalingene.

White Helmets grunnlegger James Le Mesurier innrømte svindel og døde deretter under mystiske omstendigheter

I november 2019 døde Mayday Rescue Foundations grunnlegger, den tidligere britiske militær eetterretningsoffiseren James Le Mesurier, under merkelige omstendigheter i Istanbul, Tyrkia. Tyrkiske myndigheter sa at han begikk selvmord og hoppet i døden.

Le Mesurier hadde tjenestegjort i den britiske hæren i Nord-Irland og i det tidligere Jugoslavia, før han senere jobbet for private sikkerhetsselskaper. I 2014 grunnla han Mayday Rescue og ble den viktigste vestlige styringsoffiseren for den psykologiske operasjonen White Helmets.

Mens hovedstrømsmediene markedsførte Le Mesurier som en humanitær helt, tjente han og kollegene hans på regimeskiftekampanjen.

Tre dager før sin død innrømte Le Mesurier alvorlige økonomiske misligheter. 8. november sendte han en e-post til giverlandene hvor han innrømte at Mayday hadde begått svindel. Han sa at han hadde forfalsket kvitteringer, og skrev: «Jeg tar det fulle og hele ansvaret for det.»

Men Le Mesurier insisterte på at korrupsjonen ikke måtte komme til syne, for hvis den ble lekket til media, ville det være en «seier for Russland og pro-Assad-trollene.»

De Volkskrant rapporterte om dette i juli 2020, i en artikkel med tittelen «Founder of Foundation behind White Helmets Admits Fraud.»

En journalist som var medforfatter av rapporten, Ana van Es, bemerket at de vestlige regjeringene som hadde finansiert de hvite hjelmene, hadde fulgt advarselen til Le Mesurier og «ble stille om mislighetene.»

Rikelige utbetalinger til seg sjøl

Den tidligere de Volkskrant-rapporten beskriver hvordan en nederlandsk regnskapsfører begynte å undersøke Mayday i november 2019, og fant at Le Mesurier hadde forfalsket kvitteringer og betalt penger som var bevilget til White Helmets til seg sjøl personlig.

Artikkelen avslører hvor mistenkelige Maydays økonomiske forhold var. Mens stiftelsen ofte ble framstilt i vestlig mediedekning som en veldedig ideell humanitær organisasjon, hadde den faktisk kommersielle forgreininger i Tyrkia og Dubai.

«Det var ikke noe representantskap, noe som betydde at administratorer kunne bestemme sine egne lønninger, som i noen tilfeller utgjorde 26.000 euro i måneden,» skrev de Volkskrant.

Dette betyr at noen Mayday-ansatte ble betalt rundt $ 380.000 per år. «Slike tall ligger over det godkjente lønnstaket for en subsidiert organisasjon i Nederland,» skrev avisa. «I tillegg betalte Le Mesurier, hans kone – også en av administratorene – og en tredje administrator kontantbonuser til seg sjøl i tillegg til lønnene,» fortsatte artikkelen.

Les resten av Ben Nortons artikkel her.

Kommentar: Propagandastøtte til terror og smålig korrupsjon

Den nederlandske regjeringa har avslørt at ikke bare gikk nederlandske skattepenger til finansiering av en propagandaorganisasjon for terroristene i Syria, men også at det ikke fantes noen kontroll med pengebruken, og at det altså også var smålig griskhet og rein svindel fra de angivelig «idealistiske» ledernes side. Og når det først var avslørt valgte den nederlandske regjeringa å dysse ned det hele – og avslører dermed også seg sjøl.

Les også: Nederlands regjering grilles om støtten til jihadister i Syria

Grunnleggeren av White Helmets stjal penger av kassa

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOBOS: Løpsk ledelse møter motstand
Neste artikkelICJ-Norge: Ikke godta straff for brudd på hotellkarantene
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.