ICJ-Norge: Ikke godta straff for brudd på hotellkarantene

0
Flybussene på Gardermoen frakter reisende rett til karantenehotell, der de må bli i 10 dager. Shutterstock

– Folk bør absolutt ikke vedta foreleggene. Dette fremstår ikke som et lovlig inngrep. Det vi ser så langt, er at de foreleggene som ikke blir vedtatt, de blir henlagt. Dette skriver ansvarlig redaktør og daglig leder for Rett24, Kjetil Kolsrud.

Han viser til advokat Helge Morset som leder ICJ-Norges ad-hoc utvalg for koronalovgivning.

Morset mener de som blir ilagt forelegg for brudd på hotellkarantene bør nekte å vedta, og heller prøve saken for retten. Han opplyser at så langt han har klart å finne ut, er alle forelegg som ikke er vedtatt blitt henlagt av politiet.

– Det kan altså virke som at også politiet har falt ned på den konklusjonen at dette ikke er lovlig. Årsaken er for det første at det ikke finnes noen reelle begrunnelser for tiltaket. Det mangler gode redegjørelser som viser tiltakets effekt, hva som gjør tiltaket nødvendig og hva som gjør tiltaket forholdsmessig. At «regjeringen mener» at et tiltak er forholdsmessig, slik det fremgår av deres skinnvurdering av tiltaket, er selvfølgelig ikke nok når det gjøres så alvorlige inngrep i grunnleggende rettigheter, sier Morset.

ICJ-Norge er den norske avdelinga av Den internasjonale juristkommisjon – International Commission of Jurists (ICJ).

Les: Advokatforeningen: – Karantenehotell innebærer en faktisk internering av personer ved ankomst til Norge

– Karantenehotell gjør reisende til innsatte. Hotellpersonell og vektere blir fangevoktere.

Karantenehotell: Internering som straff uten forbrytelse

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKorrupsjonsskandalen rundt White Helmets forsterkes
Neste artikkelKoronasertifikat – har vi urealistiske forventninger?