Grunnleggeren av White Helmets stjal penger av kassa

0
Skjermdump fra oppslaget i de Volkskrant

Vestlige regjeringer har som kjent åpnet kontoene sine for White Helmets og øst penger over dem. Men grunnleggeren av denne falske redningsorganisasjonen stjal av kassa, og brukte penger til å øke lønna si og betale sitt eget bryllup. Dette går fram av en nederlandsk rapport som er publisert i avisa de Volkskrant. Artikkelen har tittelen «Den svarte sida av de hvite hjelmene». Fikst, sjøl om den svarte sida ved denne organisasjonen nok er vesentlig større enn grunnleggerens underslag.

Få dager før han ble funnet død under et vindu i Istanbul hadde James Le Mesurier innrømt at han hadde svindlet Mayday Rescue, organisasjonen som styrte penger til White Helmets. Ifølge de dokumentene den nederlandske avisa har sett hadde Le Mesurier fotalt revisorer som kom for å sjekke regnskapene hans at han hadde forfalsket kvitteringer for 50.000 dollar. I tillegg til å betale seg sjøl ei lønn på 24.000 euro i måneden, eller 250.000 norske kroner, brukte han av kassa til White Helmets for å betale et overdådig bryllup for seg sjøl og gi lån til den nye kona si, den tidligere diplomaten Emma Winberg. Hun er dessuten oppgitt som strategidirektør i Mayday Rescue, en jobb som neppe har vært ubetalt. Hennes bakgrunn er fra UK Foreign and Commonwealth Office, skriver hun i sin CV.

Bare utgiftene til det «eventyrlige bryllupet» dreide seg om «titusenvis av dollar», ifølge rapporten. Ekteparet kunne saktens trenge penger siden de holdt seg med tre boliger, en leilighet i Amsterdam verdt 1,6 millioner euro, en leilighet i Istanbul og et ottomansk villa på ei øy i Bosporus, skriver de Volkskrant.

Dette var penger som for en stor del kom fra vestlige skattebetalere, siden over 85 prosent av pengene til White Helmets kom fra regjeringer i blant annet Nederland, Tyskland, Storbritannia og Canada. Ifølge en rapport fra det nederlandske utenriksdepartementet i 2018 fikk White Helmets 127 millioner dollar fra 2014 til 2018. Rapporten kom i stand på bakgrunn av BBC-reportasjen “Jihadi’s You Pay For” der det ble sagt at penger fra Vesten havnet hos terrororganisasjoner.

White Helmets blir i Vesten framstilt som fryktløse hjelpearbeidere, og norske NRK har i årevis opptrådt som totalt ukritisk talerør for organisasjonen. Men i virkeligheten ble organisasjonen opprettet som en PR-organisasjon med nær tilknytning til britisk etterretning og al-Qaida. De har også iscenesatt en rekke falske gassangrep som har hatt til hensikt å trekke særlig USA enda mer aktivt inn i krigen mot Syria. Dette har vi dokumentert i mange artikler på steigan.no.

Le Mesuriers dødsfall i Istanbul ble omtalt som et sjølmord av tyrkiske myndigheter. Etter dette har en rekke av giverlandene forlangt revisjon av regnskapene til organisasjonen. Men da viser det seg at mesteparten av regnskapene til Mayday er «forsvunnet», skriver de Volkskrant. Selv etter at giverlandene ble klar over svindelen besluttet de å holde det hemmelig. Men regjeringa i Nederland stanset sine bevilgninger og regjeringa i Tyskland prøvde å få tilbake 50.000 euro av det de hadde bevilget.

Den nye administratoren av Mayday, Cor Vrieswijk, sier at organisasjonen vil bli oppløst med det første. Syrias president Bashar al Assad har sagt i et intervju at Le Mesuriers død ikke var et sjølmord, men at han ble drept «fordi han kjente til for mange hemmeligheter». I så fall vil det ikke være første gang etterretningsorganisasjoner «rydder opp etter seg» på denne måten.

Journalisten Vanessa Beeley deltok på Mot Dag-konferansen 2019 og holdt dette foredraget om White Helmets:


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDen spanske borgerkrigen
Neste artikkelDen britiske helseministeren: – Full granskning av hvordan covid-dødsfall registreres
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).