Karantenehotell: Internering som straff uten forbrytelse

0
Clarion Hotel & Congress Oslo Airport er et av karantenehotellene ved Gardermoen for innreisende til Norge. Foto: nordicchoicehotels

Professor Janne Haaland Matlary skriver i Aftenposten at «Rettsstaten Norge internerer egne borgere. Det er uakseptabelt.» Matlary skriver:

«Karantenehotell gjør reisende til innsatte. Hotellpersonell og vektere blir fangevoktere.» Det skriver jurister, leger og psykolog i en felles kronikk i Aftenposten 30. mars.

De peker på det totalt uakseptable ved dagens regime for å stoppe importsmitte, nemlig at hensikten ikke er smittevern, men straff.

Om hensikten med det såkalte hotelloppholdet på Gardermoen var smittevern, kan man ikke skille mellom «nødvendige» og «unødvendige» reiser. Smitten spør ikke om du er på en «nødvendig» reise.

Internerer egne borgere

Regjeringen avslører sin hensikt med ordningen ved denne distinksjonen. Hadde dette vært smittevernmotivert, måtte absolutt alle på dette «hotelloppholdet».

Og her er det graverende: Rettsstaten Norge internerer nå egne borgere. De tvinges til å bo på hotell i 10 dager og sågar å betale for oppholdet selv.

– Karantenehotell gjør reisende til innsatte. Hotellpersonell og vektere blir fangevoktere.

Les også: Advokatforeningen: – Karantenehotell innebærer en faktisk internering av personer ved ankomst til Norge

Kommentar:

Matlary har naturligvis fullstendig rett. Interneringshotellene er ikke en rettsstat verdig, og det finnes heller ikke noe saklig smittervernargument for denne hårreisende praksisen.

Advokatforeningen sier i klartekst at det faktisk dreier seg om internering, og at det bryter med helt grunnleggende rettigheter:

«En ordning med karantenehotell er et svært inngripende tiltak for innreisende idet det innebærer en faktisk internering av personer ved ankomst til Norge, og bryter med helt grunnleggende rettigheter som retten til bevegelsesfrihet, privatliv og familieliv. (Vår uth. red.)

Og igjen må vi forbauset og sjokkert (noe som viser at vi fortsatt har illusjoner?) spørre: Hvorfor er det Advokatforeningen og Janne Haaland Matlary som må fronte kritikken av internering av norske borgere som ikke har begått noen forbrytelse? Hvorfor protesterer ikke venstresida kraftig og høylydt mote dette? Hvorfor arrangerer man ikke lovlige eller ulovlige demonstrasjoner når Norges mest høyreekstreme regjering siden okkupasjonen går til sånne drastiske tiltak?

Forrige artikkelForestillinga om opprøret og imperialismens fjerde våpengrein
Neste artikkel– Oslo vil kunne gi USA militærbaser i Arktis