Hva kom ut av møtet mellom utenriksministrene Antony Blinken og Sergeij Lavrov?

0
Blinken og Lavrov / Shutterstock

Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov og USAs utenriksminister Antony Blinken møttes på sidelinja i forbindelse med møtet i Arktisk råd i Reykjavik 19. mai 2021. Lavrov kalte samtalene «konstruktive» og føyde til at Russland har understreket sin vilje til «å starte dialog og vurdere alle spørsmål som har å gjøre med strategisk stabilitet, inkludert kjernefysiske og ikke-kjernefysiske, offensive og defensive våpen».

Lavrov sa på pressekonferansen at hans inntrykk var at også Blinken var «på linje med denne tanken».

I sin innledende tale gikk Lavrov over til engelsk for å henvende seg direkte til Blinken og presisere at sjøl om USA og Russland ikke har «nøyaktig like synspunkter», sikter de begge mot «liknende mål.» Den russiske utenriksministeren bemerket seinere at han og Blinken ble enige om å fortsette samarbeidet om spørsmål der de to lands interesser overlapper, for eksempel atomvåpen på den koreanske halvøya, gjenoppliving av atomavtalen i Iran, samt situasjonen i det krigsherjede Afghanistan.

De to utenriksministrene diskuterte også den pågående amerikansk-russiske diplomatiske krisa, som brøt ut i desember 2016 da Obama-administrasjonen utviste et antall russiske diplomater noe som bare ble intensivert under hans etterfølger Donald Trump, og har fortsatt under Joe Biden.

Pressemeldinga fra US State Department etter møtet anslår ikke like positive toner som det Lavrov gjorde. Den gjentar USAs klager mot Russland, men den inneholder i det minste klare formuleringer om å ville «skape et mer stabilt og forutsigbart forhold til Russland» og om at man «vil fortsette samtalene».

Alt i alt er det bare et museskritt framover, men det er i det minste framover. Diplomatene gjør det diplomater er ansatt til å gjøre, forhandler. I forhold til Joe Bidens vanvittige utsagn om at Putin er en «killer» er møtet i Reykjavik et skritt tilbake i retning virkeligheten.

Utsetter sanksjonene mot Nord Stream 2

Samtidig har State Department annonsert at USA utsetter de planlagte sanksjonene mot gassrørledninga Nord Stream 2 fordi disse sanksjonene «ville skade USAs nasjonale interesser».

Anonyme tjenestemenn som snakket med Axios sa at Biden-administrasjonen hadde bestemt at den eneste måten å stoppe rørledningen på ville være å sanksjonere tyske sluttbrukere av russisk gass, og at den nåværende administrasjonen «ikke var villig til å ødelegge forholdet til Tyskland over Nord Stream. 2. ”

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBill Gates håpet at den pedofilidømte Epstein kunne hjelpe ham til å få Nobelprisen
Neste artikkelUSAs øvelse Sea Breeze rett utenfor Russlands base på Krim