USAs øvelse Sea Breeze rett utenfor Russlands base på Krim

0
Fra øvelsen Sea Breeze 2020. Foto: US Navy

Sea Breeze 2021 vil være den tjueførste gangen USAs sjette flåte organiserer denne øvelsen. Hensikten er å drille marinen  og andre væpnede styrker fra USAs NATO-allierte og partnere i Russlands bakgård.

Av Rick Rozoff, Anti-War.

Ukraina er vertsnasjon for USAs sjette flåte. Odessa vil være hovedkvarter for aktivitetene.

Dette årets øvelse vil ble enestående når det gjelder antallet nasjoner som skal delta: 27. Inkludert til de som bare skal observere hendelsen vil 35 nasjoner delta.

Tretti skip og like mange fly vil delta. Med USAs Navy Europe og USAs Navy Africa som nylig er blitt slått sammen, så vil dette årets konferanse også inkludere personell fra Tunisia (et medlem av NATOS Middelhavs partnerskap), og Senegal.

Kunngjøringen av denne uten sidestykke brede sammensetningen av marinestyrker kommer som et resultat av et nylig møte mellom Bucharest Nine i Romania, og dannelsen av det 17. mai-møtet av «Association Trio of three tidligere Sovjet-stater i Svartehavsregionen»: Georgia, Moldova og Ukraina.

Utenriksministeren i Ukraina sier om denne utviklingen:

«Forbundet med denne trioen er vårt budskap om at det ikke finnes noe alternativ til europeisk innblanding i våre tre partner-stater. Det er heller ikke noe alternativ for Europa fordi de nå må oppfatte disse tre landene som et alvorlig prosjekt til å sikre fred og framgang i Europa».

Europeisk innblanding er et kodeord for medlemskap i NATO og Den Europeiske Union.

Bucharest Nine Members  – det er Bulgaria, Tsjekkia, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Polen, Romania og Slovakia – de har allerede fått medlemskap både i Brüssel-baserte blokker, og det vil legges til rette for å ta med de andre tre statene nevnt ovenfor.

Bortsett fra Russland er hele Svartehavet nå en integrert del av NATOs østlige flanke (der Afrika og Midt-Østen utgjør den sørlige flanke).

Russland utgjør nå den gale siden av NATO-samlingen som nå strekker seg fra De arktiske farvannene og til Kaukasus.

NATO og USA-konkurransen med Russland er egentlig status mellom de to enhetene i Svartehavet: Krim og Abkhazisa.

Russia Launches Mass Multi-Forces Military Drills in Crimea - The Moscow  Times
Her fra en russisk øvelse på Krim

For det første har Krim vært en del av Russland siden 2014, kalt et midlertidig okkupert område av Ukraina. Den andre er et russisk-okkupert område i Georgia.

Historiens største militær-blokk har bare ett redskap å bruke for å løse disse disputtene: nemlig krig.

«Til sammenlikning kan man tenke seg hele den russiske Svartehavsflåten skulle arrangere en marineøvelse med 26 partnere på den vestlige halvkule, for eksempel i Delaware Bay, rundt samme distanse fra Naval Station Norfolk der USAs atlantiske flåte er basert som Odessa er fra Sevastopol, det den russiske Svartehavsflåten ligger.

Vi tror nok president Biden ikke ville ha noen innvendinger…»

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no fra Anti-War.

Forrige artikkelHva kom ut av møtet mellom utenriksministrene Antony Blinken og Sergeij Lavrov?
Neste artikkelEuropeisk database viser mange vaksineskader og et stort antall dødsfall