Facebook og andre giganter i sosiale medier innrømmer at de fjerner pro-palestinsk innhold

0
Fra gruppa #gazaunderattack på Twitter.

Den etniske rensinga mot palestinere i Israel har forferdet store deler av verden. Den israelske regjeringas trussel om tvangsutdrivelse av palestinere fra Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem og brutaliteten mot al-Aqsa moskéen har sjokkert mange og protestene har vært omfattende. Palestinere på stedet har brukt sosiale medier for å dokumentere både politiets og settlernes brutalitet.

Men gigantene innen sosiale medier, blant annet Facebook, har sensurert, blokkert og luket ut mye av dette stoffet. Ei gruppe ved navn “Save Sheikh Jarrah” på Facebook ble fjernet. Tilsvarende sensur er begått på Twitter, Instagram og TikTok, skriver den Jerusalem-baserte journalisten Jessica Buxbaum for MintPress.

Buzzfeed skriver at Instagram fjernet meldinger om det som skjedde ved Al-Aqsa-moskéen. Instagram eies av Facebook. I løpet av de siste dagene av Ramadan ble folks som var samlet i bønn i moskéen angrepet av opprørspoliti med sjokkgranater og kamputstyr. Mer enn 170 palestinere ble skadet.

MintPress har tatt opp dette med ledelsen i Facebook og de innrømmer at disse pro-palestinske gruppene og meldingene er blitt slettet eller blokkert. Twitter sier at deres automatiske spamfilter hadde gjort dette «ved en feil». Facebook påberoper seg også «feil» som gjorde at meldinger fra al-Aqsa ble «midlertidig» sperret. De sier at dette aldri skulle ha skjedd, og hevder at dette nå er «fikset». Selskapet beklager overfor «alle som følte at de ikke kunne rette oppmerksomhet mot viktige begivenheter og følte at dette var et overlagt forsøk på å undertrykke deres stemmer. Det var aldri vår hensikt.»

Det siste er det mulig å sette et spørsmålstegn ved. Israel utøver et massivt trykk på sosiale medier og Israels justisminister Ayelet Shaked har slått fast at «Facebook, Google og YouTube bøyer seg for 95 prosent av Israels anmodninger om å fjerne innhold som Israels regjering mener kan anspore til palestinsk vold».

Facebook innrømmer at de sletter kontoer etter krav fra Israel og USA

Vi skrev i 2017 om hvordan Facebook sletter kontoer etter krav fra Israel og USA.

I september 2016 hadde representanter for Facebook møter med Israels regjering der det ble avtalt hvilke Facebook-kontoer som skulle slettes. Argumentet som ble brukt var at disse kontoene bidro til «oppildning».

Møtene ble ledet av en av de mest ekstremistiske og autoritære medlemmene av Israels regjering, justisminister Ayelet Shaked, skriver Glenn GreenwaldThe Intercept.

Etter dette har Facebook drevet omfattende sletting av kontoene til palestinske aktivister og folk som protesterer mot Israels ulovlige okkupasjon av Vestbredden.

Netanyahu-rådgiver fikk toppjobb i Facebook

Jordana Cutler, som var stabssjef ved Israels ambassade i Washington, og som i lang tid har vært en nær rådgiver for Benjamin Netanyahu, ble i 2016 utnevnt til sjef for politikk og kommunikasjon for Facebook i Israel. Hennes oppgave er ikke minst å bekjempe den ikke-voldelige BDS-kampanjen som retter seg mot Israels okkupasjon av palestinsk land.

I oktober var Simon Milner, policy-direktør for Facebook i Europa, Mist-Østen og Afrika på besøk i Israel og deltok på Knessets “Caucus Against Violent and Inciting Dialogue in Social Media,” som ble ledet av Revital Swid, medlem av Zionist Union. I et brev til Milner etter møtet skrev Swid ifølge Jerusalem Post:

My request to you is the following: Facebook, Inc. should immediately locate, monitor and remove pages that spew incitement and encourage murder,” … “Facebook cannot detach itself from the terrorism being enabled through its network. You have the capability and the responsibility to bring an end to the ongoing publication of incitement and encouragement and terror.”

Swid krevde også at Facebook skulle oppnevne en ansvarlig i Israel til å stå for dette.

Israels trollarmé på internett

Israel har en hel hær på tusenvis av nettroll som delvis finansieres av den israelske staten. Departementet for strategiske saker har erklært global krig mot BDS-bevegelsen. Dette skriver Electronic Intifada. Nettavisa fortsetter:

For å skjule sin rolle har departementet innrømt å arbeide gjennom frontgrupper som «ikke vil avsløre sin forbindelse med staten.»

Trollhæren Act.IL er en av mange slike grupper. Det fokuserer på å spre israelsk propaganda online.

Hvordan bruker det sitt milliondollarbudsjett?

Act.IL drives av en tidligere israelsk spion som har hevdet at hans enhet er involvert i «en ny slags krig.»

Mens Act.IL nektet for at de er støttet av den israelske regjeringen, har konsernsjefen innrømmet (på hebraisk) at de har jobbet tett med israelske departementer, og på engelsk at hans ansatte hovedsakelig er tidligere israelske spioner.

Hans navn er Yarden Ben Yosef. I fjor forklarte han gruppens metoder i en artikkel for et magasin rettet mot israelske diplomater. Han beklaget at når det gjelder Gaza i mai samme år «vant den palestinske fortellingen i verdensmediene framfor den israelske.»

Noe av det denne trollarméen gjør er å overvåke diskusjoner og innlegg i sosiale medier for så å intervenere i diskusjonene og plante innlegg som sverter palestinerne og fremmer Israels agenda.

På denne bakgrunnen er det vanskelig å ta det alvorlig når Facebook og andre sosiale medier hevder at den systematiske fjerninga av pro-palestinsk innhol og dokumentasjon av den israelske brutaliteten mot palestinerne har skjedd «ved en feil».

#SheikhJarrah

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.