Klientstaten Norge

0
USAs daværende forsvarsminister Ash Carter på felles pressekonferanse med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i Oslo 9. september 2016. Foto: Flickr.com (CC BY 2.0)

Av Bjarne Lavik, nestleder i Antikrigs-Initiativet

Ukjært barn har mange navn. I Norges tilfelle er vi en klientstat, eller en vasallstat, eller en satellittstat. Under USA. Og klientstillingen vår blir bare verre og verre. Vi er allerede langt vekke fra den gamle basepolitikken. Realiteten er uomtvistelig at vi er blitt en av de mest framskutte basene for USAs aggressive politikk overfor Russland.

Og forsøkene fra utenriksminister, forsvarsminister og resten på å snakke vekk realitetene, blir bare mer og mer krampaktige og innholdsløse.

Fortsatt gnager og gnager de på “våre alliansepartnere“, “USA som skal gi oss trygghet og sikkerhet“. Åpent sagt av mange i disse miljøene: Mot Russland som vil angripe Norge. Noe som er så fjernt og ahistorisk som mulig. Russland posisjon er nå, som før, defensiv. Defensiv for å kunne møte og forsvare seg i den situasjonen som klientstaten Norge helt og fullt er med på å utvikle: Innringingen av Russland militært fra alle kanter. Dette sammen med alt det andre av sanksjoner, trusler og systematisk demonisering av landet.

Store Norsk Leksikon beskriver det å være klientstat bl.a. slik:

Klientstaten styrer som regel sine indre forhold, men følger sin patron når det gjelder utenriks- og sikkerhetspolitikk. At det er andre enn klientstaten som bestemmer i ytre forhold, blir ikke gjort allment kjent.

At Norge ikke bestemmer, men gjør det USA bestemmer, må skjules og snakkes vekk for enhver pris! Dette fremkommer i mange saker. Og ikke bare gjør Norge det USA bestemmer, noen ganger kan klienten tjene noen penger på det!

Aftenposten avslørte nylig (3. mai) at Norge leverte våpen til Emiratene i Midtøsten, stikk imot FNs konklusjon om klare brudd på Folkeretten i Jemen der Emiratene deltok, og deltar ivrig. Bombing av skoler og barnehager osv., sammen med Saudi Arabia.

Og hva er reaksjonen til klientstatens utenriksminister? Jo, hun “ -ser veldig alvorlig på at informasjon som er gradert etter sikkerhetsloven er kommet på avveie“! Akkurat, hun har lært leksen sin! Det nøyaktig som USA i forhold til Julian Assenge sine avdekkinger av grove   krigsforbrytelser! Vi snakker om brudd på regler, lover osv., og ikke om det som er avdekket. Assange sitter som kjent fengslet i England, syk og nedbrutt, og kommer i verste fall ikke levende ut derfra.

Hvilke konsekvenser Aftenposten sine avsløringer får for de involverte, gjenstår å se …

Men tenk tanken at Norge og det norske folk bestemte seg for å bryte ut av denne klientstillingen vi står i? Og virkelig ble et land for fred, sameksistens og samarbeid i verden? Der konflikter og uenigheter ble løst på alle andre måter enn med krig, trusler om krig, sanksjoner og vold?

Det er mulig, men vi har en lang veg å gå for å komme dit!

Men ta eksempelet med krigen i Jemen. Dette er nok den største katastrofen i verden i dag. I stedet for å tjene penger på den kunne Norge si til USA: “Dere har makt til å få slutt på denne grusomme situasjonen så og si med et tastetrykk. F.eks. dersom dere slutter å vedlikeholde og å utstyre Saudi-Arabias bombefly-flåte, så ville den bli stående på bakken etter få dager. Norge krever at dere gjør det!“.

Denne artikkelen ble først publisert på Antikrigsinitiativet.no

De oppfordrer folk om å bli medlemmer for å skape et stort engasjement for politikk som sier nei til kriger og trusler om krig.

Forrige artikkelFacebook og andre giganter i sosiale medier innrømmer at de fjerner pro-palestinsk innhold
Neste artikkel90 år siden hendelsene i Ådalen i Sverige