Israels trollarmé på internett

0
Illustrasjon: Shutterstock

Israel har en hel hær på tusenvis av nettroll som delvis finansieres av den israelske staten. Departementet for strategiske saker har erklært global krig mot BDS-bevegelsen. Dette skriver Electronic Intifada. Nettavisa fortsetter:

For å skjule sin rolle har departementet innrømt å arbeide gjennom frontgrupper som «ikke vil avsløre sin forbindelse med staten.»

Trollhæren Act.IL er en av mange slike grupper. Det fokuserer på å spre israelsk propaganda online.

Hvordan bruker det sitt milliondollarbudsjett?

Act.IL drives av en tidligere israelsk spion som har hevdet at hans enhet er involvert i «en ny slags krig.»

Mens Act.IL nektet for at de er støttet av den israelske regjeringen, har konsernsjefen innrømmet (på hebraisk) at de har jobbet tett med israelske departementer, og på engelsk at hans ansatte hovedsakelig er tidligere israelske spioner.

Hans navn er Yarden Ben Yosef. I fjor forklarte han gruppens metoder i en artikkel for et magasin rettet mot israelske diplomater. Han beklaget at når det gjelder Gaza i mai samme år «vant den palestinske fortellingen i verdensmediene framfor den israelske.»

Noe av det denne trollarméen gjør er å overvåke diskusjoner og innlegg i sosiale medier for så å intervenere i diskusjonene og plante innlegg som sverter palestinerne og fremmer Israels agenda. Det å diskreditere BDS-bevegelsen står naturligvis høyt på agendaen, blant annet ved å kalle den «antisemittisk» osv. Den tidligere regjeringsrådgiverene Gidi Grinstein er sentral i dette arbeidet. Han legger vekt på å få folk på venstresida til å sverte BDS-bevegelsen blant venstreorienterte folk, for «det er bare de som kan gjøre den jobben», som han sier. Grinstein var forøvrig rådgiver for daværende statsminister Ehud Barak.

Det strategiske departementet i Israel og andre regjeringsorganer har investert tungt i denne trollarméen, og når man ser på kampanjen mot Jeremy Corbyn i Storbritannia, er det ikke noen tvil om at de oppnår en del resultater.

Når det skrives og snakkes om internettroll i hovedstrømsmediene, er det gjerne den «frustrerte, sinte, hvite (!) mannen» det handler om. Det er et langt større problem at det i dag finnes velorganiserte trollarméer skapt og trimmet av ettterretningstjenestene. Og sjøl om Israel er blant proffene på dette området, gjelder det slett ikke bare dem. Alle de store etterretningstjenestene driver i den samme bransjen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.