Facebook innrømmer at de sletter kontoer etter krav fra Israel og USA

0

I september 2016 hadde representanter for Facebook møter med Israels regjering der det ble avtalt hvilke Facebook-kontoer som skulle slettes. Argumentet som ble brukt var at disse kontoene bidro til «oppildning».

Møtene ble ledet av en av de mest ekstremistiske og autoritære medlemmene av Israels regjering, justisminister Ayelet Shaked, skriver Glenn GreenwaldThe Intercept.

Etter dette har Facebook drevet omfattende sletting av kontoene til palestinske aktivister og folk som protesterer mot Israels ulovlige okkupasjon av Vestbredden.

Israelske tjenestemenn er så fornøyde med hvordan de har fått Facebook til å danse etter sin pipe at de skryter av det. Justisminister Shaked sa:

«Shortly after news broke earlier this month of the agreement between the Israeli government and Facebook, Israeli Justice Minister Ayelet Shaked said Tel Aviv had submitted 158 requests to the social media giant over the previous four months asking it to remove content it deemed “incitement”. She said Facebook had granted 95 percent of the requests.»

Dette er også bekreftet i New York Times som i desember 2016 skrev:

“Israeli security agencies monitor Facebook and send the company posts they consider incitement. Facebook has responded by removing most of them.”

Samtidig sier 96 prosent av palestinerne at det de bruker Facebook til er å følge nyhetene. Deres viktigste nyhetskilde blir altså grovt sensurert nettopp i saker som har med palestinerne å gjøre.

Palestinian Center For Development and Media Freedoms utga i 2016 en rapport der de også dokumenterte hvor omfattende denne sensuren er.

På den andre sida er det fritt fram for israelere til å poste hva de måtte ønske på Facebook, inklusive oppfordringer til å drepe palestinere. Noe som er helt vanlig.
Slik som for eksempel israelske Talya Shilok Edry, som skrev på sin FB-konto:

“What an orgasm to see the Israeli Defense Forces bomb buildings in Gaza with children and families at the same time. Boom boom.”

Al Jazeera meldte i 2016 at en studie har vist at 122.000 Facebook.brukere tok til orde for vold mot palestinerne ved å bruke ord som «murder», «kill» eller «burn».
Men det virker ikke som om Facebook er særlig opptatt av å slette denne typen ekstreme ytringer.

Og som al-Jazeera peker på: «Facebook har ikke hatt noe møte med palestinske ledere for å drøfte deres bekymringer.»

Når det gjelder USA har regjering et verktøy som er veldig effektivt overfor Facebook, skriver Greenwald, og det er sanksjonslista, lista over personer som står på USAs svarteliste.
Som juristen Jennifer Granick sa til New York Times:

This sanctions law is being used to suppress speech with little consideration of the free expression values and the special risks of blocking speech, as opposed to blocking commerce or funds as the sanctions was designed to do. That’s really problematic.

Forrige artikkelHört talas om statsterrorism?
Neste artikkelSkap en folkebevegelse mot Europastaten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).