Facebook innrømmer at de sletter kontoer etter krav fra Israel og USA

9

I september 2016 hadde representanter for Facebook møter med Israels regjering der det ble avtalt hvilke Facebook-kontoer som skulle slettes. Argumentet som ble brukt var at disse kontoene bidro til «oppildning».

Møtene ble ledet av en av de mest ekstremistiske og autoritære medlemmene av Israels regjering, justisminister Ayelet Shaked, skriver Glenn GreenwaldThe Intercept.

Etter dette har Facebook drevet omfattende sletting av kontoene til palestinske aktivister og folk som protesterer mot Israels ulovlige okkupasjon av Vestbredden.

Israelske tjenestemenn er så fornøyde med hvordan de har fått Facebook til å danse etter sin pipe at de skryter av det. Justisminister Shaked sa:

«Shortly after news broke earlier this month of the agreement between the Israeli government and Facebook, Israeli Justice Minister Ayelet Shaked said Tel Aviv had submitted 158 requests to the social media giant over the previous four months asking it to remove content it deemed “incitement”. She said Facebook had granted 95 percent of the requests.»

Dette er også bekreftet i New York Times som i desember 2016 skrev:

“Israeli security agencies monitor Facebook and send the company posts they consider incitement. Facebook has responded by removing most of them.”

Samtidig sier 96 prosent av palestinerne at det de bruker Facebook til er å følge nyhetene. Deres viktigste nyhetskilde blir altså grovt sensurert nettopp i saker som har med palestinerne å gjøre.

Palestinian Center For Development and Media Freedoms utga i 2016 en rapport der de også dokumenterte hvor omfattende denne sensuren er.

På den andre sida er det fritt fram for israelere til å poste hva de måtte ønske på Facebook, inklusive oppfordringer til å drepe palestinere. Noe som er helt vanlig.
Slik som for eksempel israelske Talya Shilok Edry, som skrev på sin FB-konto:

“What an orgasm to see the Israeli Defense Forces bomb buildings in Gaza with children and families at the same time. Boom boom.”

Al Jazeera meldte i 2016 at en studie har vist at 122.000 Facebook.brukere tok til orde for vold mot palestinerne ved å bruke ord som «murder», «kill» eller «burn».
Men det virker ikke som om Facebook er særlig opptatt av å slette denne typen ekstreme ytringer.

Og som al-Jazeera peker på: «Facebook har ikke hatt noe møte med palestinske ledere for å drøfte deres bekymringer.»

Når det gjelder USA har regjering et verktøy som er veldig effektivt overfor Facebook, skriver Greenwald, og det er sanksjonslista, lista over personer som står på USAs svarteliste.
Som juristen Jennifer Granick sa til New York Times:

This sanctions law is being used to suppress speech with little consideration of the free expression values and the special risks of blocking speech, as opposed to blocking commerce or funds as the sanctions was designed to do. That’s really problematic.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for FLITDCOT FLITDCOT says:

  Ikke akkurat noe sjokk etter denne hendelsen for litt siden. Men bra Steigan.no kan grave litt dypere. Har en rar følelse på at vi ikke kommer til å lese om dette i så mange andre norske medier.

 2. Akkurat som Solen utgjør 99,86% av Solsystemets masse, utgjør snart Facebook og Google det aller meste av Internet-systemets masse. Det er ikke bare Facebooks eier Mark Elliot Zuckerberg som har hatt møter med Israels utenriksminister om å blokkere palestinske protester mot Israel, som også hindrer palestinske journalister i å dekke konflikten fritt som de ønsker.

  Google og YouTube (google eier YouTube) har også vært i møter med Israels utenriksminister Tzipi Hotovely angående sensur av palestinske videoer. Hvorfor legger Facebook og Google seg flate for israelske interesser? Som verdens største sosiale medium, og verdens største søkemotor skal de ikke favorisere enkelte land og etniske grupper over andre?

  Det kan da ikke ha noe med at eierne av Google, Larry Page og Sergey Brin, eieren av Facebook Mark Elliot Zuckerberg og Tzipi Hotovely har etnisitet til felles? De får iallefall kritikk fra en av sine egne, bloggeren Richard Silverstein mener at “dette kan sette en farlig presedens for online sensur”.

  Hvordan kan feks Google ha fått lov til å vokse seg så enormt stor uten at lover som skal virke mot monopoler har blitt brukt mot søkemotoren som samler alt om din søkehistorie om deg? Det er flere enn bare Wikileaks som påstår at CIA var fødselshjelper når søkemaskinen ble utviklet.

 3. Dette var et pussig forum. Fikk en masse varsler på FB i dag, og det viser seg at alle mine innlegg her på forumet har blitt flagget som “community spam”, og slik skjult for fellesskapet. Kun to ganger fikk jeg slettet kommentarer på gamle Steigan, i årene 2014-2017. Mens nå er alt slettet på kort tid. Så dette var lite inspirerende for videre deltakelse.

 4. Avatar for steigan steigan says:

  Hei

  Jeg må innrømme at denne løsninga er ukjent for meg. Jeg tror den vil bli bra med litt erfaring, og regner med at dette er innkjøringproblemer. Saka er sendt til datafolka.

 5. Bra! Helt klart at sosiale media er et kraftig våpen for elitene til å skape massepsykoser. Hvor overlykkelige ville ikke Stalin, Mao og Hitler vært over å ha slike verktøy til disposisjon.

  Man kan gjerne se på steigan.no som et avprogrameringsmedium. Ser ikke annet håp enn at Steigan klarer å etablere et reelt mediekonsern for avprogrammering av massene, før det er for seint. Hvis da ikke allerede toget er gått?

  Men selv her inne har mine kommentarer blitt flagget og usynliggjort av mennesker som ikke tolererer mine ytringer.

 6. Avatar for steigan steigan says:

  Jeg vet ikke hva som skjer med dine innlegg, men det er i hvert fall ingen ho os om flagger eller sletter dine innlegg. Jeg tror det er noe teknik kluss.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere