Terroristangrep på arbeidere og hotellgjester i Mosambik

0
Al-Shabab i Mosambik med IS-flagg. Skjermdump fra video.

Omkring 170 mennesker prøvde å flykte fra et hotell i byen Palma i provinsen Cabo Delgado i det nordlige Mosambik, men ble angrepet av jihadister fra IS, eller al-Shabab, som de kaller seg. Det var utenlandske gjester og mosambikanske arbeidere som bodde på hotellet, og det var omringet av terroristene. Under flukten ble minst sju mennesker drept, sa de første meldingene, men i ettertid viser det seg at det kan ha vært mange flere. Dette skjedde 26. mars 2021, og det er avisa Zitamar som melder dette.

Det var det private leisesoldatselskapet DAG som hadde tatt på seg å frakte gjestene bort i en konvoi. Men konvoien ble angrepet og både sivile og medlemmer av sikkerhetsstyrken ble drept. Rapportene sier at flere sivile ble halshogd og at store deler av Palma by ble brent ned og ødelagt av terroristene.

Palma er base for oljevirksomheten på sokkelen utenfor Cabo Delgado der blant annet det franske oljeselskapet Total har investert i et prosjekt med en totalkostnad på 20 milliarder dollar. Angrepet på Palma kom akkurat da Total hadde erklært at det var trygt å sette i gang virksomheten igjen, skriver Joseph Hanlon fra Mosambik.

Meldinger fra Mosambik sier at det samtidig med angrepet i Palma ble gjennomført terroraksjoner mot landsbyene Nangade og Mueda, og at det hele virket svært godt koordinert. Den mosambikanske hæren og sikkerhetsstyrkene har ikke lykkes i å gjenvinne kontrollen over Palma og det meldes at det ligger lik strødd i gatene. Avisa Pinnacle News melder at to tredeler av Palma er brent ned.

Kilde: BBC

Akutt krise

Krisa i den nordlige provinsen Cabo Delgado i Mosambik går fra ille til verre. Ifølge FN er den humanitære krisa nå svært stor og organisasjonen sier at 670.000 mennesker har flyktet på grunn av den islamistiske militsens terror. 1,1 million mennesker i provinsen vil trenge nødhjelp i 2021.

Den nordlige provinsen Cabo Delgado i Mosambik er senter for det som kunne ha vært en velsignelse for den fattige befolkninga i regionen. Etter å ha vært glemt og vanskjøttet i mange tiår er Cabo Delgado pluteslig blitt Mosambiks El Dorado fordi det er funnet store mengder olje og gass under havbunnen utenfor.

Men rikdommen kommer ikke på noen måte befolkninga til gode. Av de forventede milliarder av dollar som man regner med å tjene på naturressursene, har lokalbefolkninga foreløpig bare sett fattigdom, brutalitet og fordriving. Dette skriver blant annet Kaamil Ahmed i The Guardian.

Det er foreløpig funnet olje og gass til en så stor verdi at internasjonale selskaper vil investere 50 milliarder dollar for å få tak i dem. For over ti år siden ble det også oppdaget store forekomster av rubiner, men heller ikke gruvedriften etter edelsteinene har gitt lokalbefolkninga noe som kan likne velstand.

USA-intervensjon

USAs ambassade i Maputo sier at amerikanske spesialstyrker er sendt til Cabo Delgado «for å støtte de mosambikanske styrkenes kamp for å slå ned terrorismen.» En annen tolkning er at USA bruker terrorismen i Cabo delgado som et påskudd til å få et militært fotfeste i landet. Jasmine Opperman, en analytiker i Armed Conflict Location and Event Data Project (Acled) sier at USA tydeligvis ønsker å styrke sin innflytelse.

International Development Finance Corporation (DFC) fikk i oppgave av Donald Trump å satse tungt i Mosambik for å motvirke den store innflytelsen Kina har i landet. Deres toppsjef Adam S. Boehler sier at det arbeider hardt for å bygge opp et regionalt team for Afrika og at de i 2020 investerte 1,7 milliarder dollar i Mosambik, skriver The Africa Report.

Forrige artikkelNorske mediers sjølsensur: Vårt Land.
Neste artikkelBill Gates vil dimme sola
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).