Undertrykking og rovdrift har skapt rekrutteringsgrunnlag for IS i Mosambik

6
De fattige får ingenting av inntektene fra gruvedrift og gassutvinning i Mosambik.

Den nordlige provinsen Cabo Delgado i Mosambik er senter for det som kunne ha vært en velsignelse for den fattige befolkninga i regionen. Etter å ha vært glemt og vanskjøttet i mange tiår er Cabo Delgado pluteslig blitt Mosambiks El Dorado fordi det er funnet store mengder olje og gass under havbunnen utenfor.

Men rikdommen kommer ikke på noen måte befolkninga til gode. Av de forventede milliarder av dollar som man regner med å tjene på naturressursene, har lokalbefolkninga foreløpig bare sett fattigdom, brutalitet og fordriving. Dette skriver blant annet Kaamil Ahmed i The Guardian.

Det er foreløpig funnet olje og gass til en så stor verdi at internasjonale selskaper vil investere 50 milliarder dollar for å få tak i dem. For over ti år siden ble det også oppdaget store forekomster av rubiner, men heller ikke gruvedriften etter edelsteinene har gitt lokalbefolkninga noe som kan likne velstand.

Det regjerende og svært korrupte Frelimo-partiet, som en gang var en frigjøringsbevegelse, men som nå er alt annet, har beriket seg sjøl og de multinasjonale selskapene. Men befolkninga i Cabo Delgado har de mildt sagt gitt blaffen i.

Les: Korrupsjonssak ryster regjeringspartiet Frelimo i Mosambik

Tusenvis av familier er blitt fordrevet og har mistet livgrunnlaget sitt på grunn av gruvedriften. Dette skriver Joseph Hanlon, som utgir nyhetsbrevet Mozambique News Reports and Clippings og er forsker i internasjonal utvikling ved London School of Economics. Hanlon mener at det er myndighetenes politikk, volden fra politiet og hæren og den grove utbyttinga fra de multinasjonale selskapene som har skapt rekrutteringsgrunnlaget for Den islamske staten. Kaamil Ahmad skrev i sin Guardian-artikkel at 80 prosent av grunnlaget for jihadistene var skapt på den måten.

For den velstående middelklassen og overklassen i Maputo er Cabo Delgado langt unna. Men jo mer de neglisjerer den fattige befolkningas behov, jo mer vil de berede grunnen for krig. Det diskuteres å hente inn soldater fra blant annet USA, Sør-Afrika og Frankrike, akkurat som om det vil skape fred.

Les Hanlons nyhetsbrev om dette: Are the drums of war silencing any hope of peace? Og dessuten her. For den som er interessert i å følge utviklinga i Mosambik, kan det være lurt å holde et øye med nyhetsbrevene til Hanlon. De inneholder massevis av informasjon som aldri vil finne veien til norske hovedstrømsmedier.


Klikk på bildet og bli en støttespiller du også.

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Brunders says:

  Vi må ikke glemme, at IS representerer fredens religion, Islam!
  En av måtene å skape fred, er jo å utrydde dem som skaper ufred.
  Litt logikk må til.

 2. Brunders says:

  På samme måte som Islam presenterer seg som noe annet enn hva de er, blant annet opphav til IS, Al Shabab, og en drøss andre jihadiske eller krigsførende/konfliktførende organisasjoner.
  Jeg beklager den dårlige ironien, den var åpenbart forfeilet.

 3. Mari says:

  Tror nok du trenger å sette deg inn litt dypere hva angår begge tema. Både når det gjelder Islam og når det gjelder terrorist organisasjoner.

 4. Brunders says:

  Sjekk dine egne kunnskaper. Linken du viser til er til en artikkel som sier at Israel innrømmer å ha finansiert “syriske opprørsgrupper”. Det er ikke IS, men syriske motstandere av den sittende regjeringen. Det er de gruppene som lenge har vært i opposisjon til Assad og som fortsatt kjemper. Les artikkelen en gang til.

 5. Brunders says:

  Beklager at jeg tok feil av deg og Annebrit. Hadde jeg sett nøyere etter, hadde jeg ikke engang giddet å svare deg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere