Varsler massesøksmål mot AstraZeneca: – Vi er blitt lurt

0
Shutterstock

Aksjonærer i AstraZeneca varsler at de går til sak mot selskapet ettersom de opplever at de er blitt lurt av selskapet, skriver Nettavisen, som fortsetter:

I et varslet søksmål i regi advokatfirmaet Levy & Korisinsky i New York hevdes det at AstraZeneca har gitt feilaktig eller misledende informasjon, og mener dette har fått store konsekvenser for aksjonærene.

AstraZenecas børsverdi har nemlig falt kraftig siden annonseringen av vaksinen i fjor høst, ettersom det er kommet en lang rekke dårlige nyheter om vaksinen.

Det aksjonærene spesielt reagerer på er at selskapet ikke har opplyst om de påståtte manglene i vaksinen.

Mer spesifikt påstås det at selskapet ikke har opplyst om de følgende punktene:

– Saksøkerne mener at «de opprinnelige kliniske testene for selskapets Covid-19-vaksine hadde en kritisk produksjonsfeil, noe som førte til at en betydlig del av deltakerne i testen hadde halvparten av den tilmålte dosen».

– De påstår videre at kliniske tester med vaskinen besto av en rekke forskjellige pasient-undergrupper, med noe forskjellige behandlinger, noe som har undergravd gyldigheten og betydningen av konklusjonene.

– Enkelte testdeltakere hadde ikke mottsatt en andre dose til riktig tid, men flere uker senere enn planlagt.

– Saksøkerne viser videre til at vaksinene ikke ble testet på nok pasienter over 55 år, selv om dette er en spesielt viktig gruppe for vaksinen.

– Saksøkerne mener dessuten testingen bærer preg av en rekke feil i design, gjennomføring og manglende evne til å «koordinere og kommunisere med myndighetene og befolkningen».

– Til slutt vises det til at disse punktene fører til at vaksinen på kort sikt «ikke blir godkjent i USA, et av de største markedene for vaksinen».

Kommentar: BigPharma lover investorene kjempeprofitt

The Intercept skriver at det allerede er klart at covidvaksinene kommer til å bli de mest profitable «medisinene» noensinne for de farmasøytiske gigantene. Toppsjef Frank D’Amelio i Pfizer har fortalt sine aksjonærer at selskapet vil selge for 15 milliarder dollar på ett år, og at «4 milliarder av dette vil være rein profitt.»

Selskapene planlegger også å sette opp prisene etter hvert, og de frykter ikke negativ presse, fordi de mener at vaksinene nå har så mye goodwill at det ikke vil være noe problem. Overfor land i Latin-Amerika har Pfizer krevd at regjeringer skal stille statseiendom som sikkerhet for å dekke eventuelle framtidige saksomkostninger.

Vaksinegigantene har lovt å produsere «rimelige vaksiner», men bare «så lenge det er pandemi». Når WHO erklærer dette, er de klare til å øke prisene, vel vitende om at deres vaksiner er slik at de krever stadig nye runder med vaksinasjon.

Den kalde vaksinekrigen

Den kampen som foregår omkring AstraZeneca, Pfizer og Sputnik er for lengst fått storpolitiske over- og undertoner. EU har satset på AstraZeneca, Pfizer-BioNTech og Moderna, og prøver å hindre medlemslanda i å bestille vaksiner fra Russland og Kina. Men Ungarn har brutt ut av rekkene og varslet at de vil kjøpe den russiske Sputnik-vaksinen. Og nå kommer også Tyskland, Italia og Spania etter.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– En varslet katastrofe
Neste artikkelFangst og lagring av CO2