USA utplasserer hangarskipsgruppe i Middelhavet mens Syria forbereder offensiv mot Idlib

0
USS Dwight D. Eisenhower

Hangarskipet USS Dwight D. Eisenhower og dets Carrier Strike Group har gått inn i Middelhavet. Dette skjer samtidig med at den syriske hæren forbereder en offensiv mot terroristenes befestninger i Idlib. USAs forsvarsminister Lloyd Austin drømmer om å ha ei hangarskipsgruppe i alle kriseområder i verden. Det har ikke USA ressurser til.

Men nå har USA det amfibiekrigsskipet USS Makin Island (LHD-8) i Persiabukta med en avdeling av F-35B jagerfly. Og samtidig utplasseres altså hangarskipsgruppa USS Dwight D. Eisenhower i noe som kan oppfattes som en trussel både mot Syria og Iran.

I Syria forbereder russiske styrker seg på å opprette en permanent militærbase nær byen Palmyra i Badia-ørkenen. Dette er ennå ikke bekreftet, men er registrert via satellittbilder. Denne basen skal sannsynligvis støtte den syriske arabiske hæren ytterligere i offensiver mot både ISIS og Tyrkias jihadistiske militsgrupper.

9. mars utførte den syriske hæren kraftig beskytning av posisjonene til tyrkiske militser i landsbyen Jabal Al-Zawiya, sør i Idlib. På sin side gjorde disse gruppene kraftig motstand mot den syriske hærens forsøk på å rykke fram på Qalaat-fronten i det nordlige Latakia.

Southfronts analyse går ut på at den syriske hæren antakeøig prøver å opprette et frontalangrep på terroristgruppenes befestninger i Idlib. Disse befestningene er svært sterke fordi de er bygd opp som store, underjordiske festninganlegg.

Et omfattende nettverk av tunneler, inkludert et feltsjukehus, ble bygd av NATO-ingeniører i 2015 med sement produsert spesielt av Lafarge [En sementgigant i krigen mot Syria], for jihadistene, i strid med folkeretten og de relevante FNs sikkerhetsrådsresolusjoner. Deres anlegg i Jalabiyya i det nordlige Syria hadde på det meste en produksjonskapasitet på 3 millioner tonn betong i året. For å få et begrep om hvor mye dette er kan man tenke på at det er mer enn hva Frankrike brukte på å bygge Maginot-linja og det et omtrent halvparten av den totale mengden betong Tyskland brukte på å bygge Siegfried-linja i 1938–39.

Les: Den russiske hæren ødelegger forlatte underjordiske befestninger i Syria

Terroristene i al-Nusra / HTS gjennomførte et større angrep mot regjeringsstyrkene 9. mars 2021, men den syriske hæren slo kraftig tilbake, og rapportene sier at terroristene ble påført store tap. På den andre sida gjennomførte det russiske flyvåpenet så mye som 280 flyangrep mot terroristbasene langs linja Hama-Aleppo-Raqqa.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin anbefalte det flyangrepet på iransk støttede grupper i Øst-Syria som president Joe Biden ga ordre til. Hva Austin vil bruke hangarskipsgruppa til, bortsatt fra å vise muskler, er ikke klart.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.