USA utplasserer hangarskipsgruppe i Middelhavet mens Syria forbereder offensiv mot Idlib

0
USS Dwight D. Eisenhower

Hangarskipet USS Dwight D. Eisenhower og dets Carrier Strike Group har gått inn i Middelhavet. Dette skjer samtidig med at den syriske hæren forbereder en offensiv mot terroristenes befestninger i Idlib. USAs forsvarsminister Lloyd Austin drømmer om å ha ei hangarskipsgruppe i alle kriseområder i verden. Det har ikke USA ressurser til.

Men nå har USA det amfibiekrigsskipet USS Makin Island (LHD-8) i Persiabukta med en avdeling av F-35B jagerfly. Og samtidig utplasseres altså hangarskipsgruppa USS Dwight D. Eisenhower i noe som kan oppfattes som en trussel både mot Syria og Iran.

I Syria forbereder russiske styrker seg på å opprette en permanent militærbase nær byen Palmyra i Badia-ørkenen. Dette er ennå ikke bekreftet, men er registrert via satellittbilder. Denne basen skal sannsynligvis støtte den syriske arabiske hæren ytterligere i offensiver mot både ISIS og Tyrkias jihadistiske militsgrupper.

9. mars utførte den syriske hæren kraftig beskytning av posisjonene til tyrkiske militser i landsbyen Jabal Al-Zawiya, sør i Idlib. På sin side gjorde disse gruppene kraftig motstand mot den syriske hærens forsøk på å rykke fram på Qalaat-fronten i det nordlige Latakia.

Southfronts analyse går ut på at den syriske hæren antakeøig prøver å opprette et frontalangrep på terroristgruppenes befestninger i Idlib. Disse befestningene er svært sterke fordi de er bygd opp som store, underjordiske festninganlegg.

Et omfattende nettverk av tunneler, inkludert et feltsjukehus, ble bygd av NATO-ingeniører i 2015 med sement produsert spesielt av Lafarge [En sementgigant i krigen mot Syria], for jihadistene, i strid med folkeretten og de relevante FNs sikkerhetsrådsresolusjoner. Deres anlegg i Jalabiyya i det nordlige Syria hadde på det meste en produksjonskapasitet på 3 millioner tonn betong i året. For å få et begrep om hvor mye dette er kan man tenke på at det er mer enn hva Frankrike brukte på å bygge Maginot-linja og det et omtrent halvparten av den totale mengden betong Tyskland brukte på å bygge Siegfried-linja i 1938–39.

Les: Den russiske hæren ødelegger forlatte underjordiske befestninger i Syria

Terroristene i al-Nusra / HTS gjennomførte et større angrep mot regjeringsstyrkene 9. mars 2021, men den syriske hæren slo kraftig tilbake, og rapportene sier at terroristene ble påført store tap. På den andre sida gjennomførte det russiske flyvåpenet så mye som 280 flyangrep mot terroristbasene langs linja Hama-Aleppo-Raqqa.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin anbefalte det flyangrepet på iransk støttede grupper i Øst-Syria som president Joe Biden ga ordre til. Hva Austin vil bruke hangarskipsgruppa til, bortsatt fra å vise muskler, er ikke klart.

Forrige artikkel– Myndighetene har gjort en stor feilvurdering
Neste artikkelNår vestlig kvalitetsjournalistikk, propaganda og informasjonskrig mot Russland går hånd i hånd
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).