Fullt kaos i SV om «Grønn Ny Deal»

0
Collage fra SVs nettsider. Innfelt: SVs nestleder, Torgeir Knag Fylkesnes

Av Odd Handegård.

SV la i går fram en energi- og klimaplan der ingenting henger sammen. De konkrete forslagene er omtrent identiske med de forslag som et regjeringsutvalg nylig publiserte («Prosess21»): Fullelektrifisering (SV: innen 2040). Utbygging av flytende havvind, karbonfangst og lagring (CSS), batteriproduksjon, produksjon av hydrogen, elektrifisering av all transport, også skipsfart. For å få alt dette realisert, trengs et statlig investeringsselskap med en kapital på 20 milliarder.

Men SVs grønne plan mangler svar på hovedspørsmålet: Hvor i all verden skal man ta all energien fra, altså inntil 80 TWh (ifølge Statnett)? SVs nestleder, Torgeir Knag Fylkesnes, sier til Klassekampen 3. mars 2021 at det er «usikkert hvor nye de nye industrisatsningene — vil kreve». Behovet er «betydelig for grønn elektrisitet framover», men «SV har ikke regnet ut hvor mye». Ganske fantastisk ettersom forslaget framstilles som en plan der det meste er gjennomtenkt og analysert.

De fleste som støtter forslagene om fullelektrifisering, er klare på at det bare er ny vindkraft i Norge som i løpet av 20 år kanskje vil kunne bidra med nødvendig strøm. Men SV klarer ikke å antyde noe fordi utkastet til nytt partiprogram faktisk foreslår at SV skal si nei til ny vindkraft i Norge. Derfor blir det bare graut av SVs nye «grønne deal» – når hovedspørsmålet er ubesvart og det ikke er samsvar mellom foreslått partiprogram og «grønn deal».

Men ellers er det selvfølgelig i de grunnleggende energispørsmål det svikter mest for SVs ledelse. Det er ganske ufattelig at SV ikke klarer å innse at Norge er det landet i verden som suverent fronter bruken av fornybar energi. Og at Norges utslipp av klimagasser er ubetydelig i forhold til andre industrialiserte land. Den offisielle klimastatistikken gir dessverre et forvrengt bilde av de faktiske forhold, noe jeg har dokumentert flere ganger. Det burde være en selvfølge for et venstreorientert parti alltid å stille spørsmål ved de løsninger kapitalinteressene foreslår. Men SV kopierer dessverre alle forslag fra hovedfienden – i neste omgang vil forslagene ramme folk flest økonomisk.

Jeg har tidligere antydet at SV-velgere i Oslo og Trondheim, burde stemme Rødt. Med utspillet i dagens utgave av Klassekampen, ser det ut til at også SV-velgerne i Bergen og Tromsø bør stemme på Rødt eller Sp.

Les mer om energispørsmål på steigan.no her.

Forrige artikkelSammenhengen mellom overvekt og covid-19
Neste artikkelDen russiske hæren ødelegger forlatte underjordiske befestninger i Syria