Sammenhengen mellom overvekt og covid-19

0

En ny rapport fra World Obesity Federation fant at 88% av dødsfallene det første året av pandemien skjedde i land der over halvparten av befolkningen er klassifisert som overvektig.

Rapporten fra World Obesity Federation kan lastes ned her (pdf).

I sammendraget av rapporten skriver redaksjonen:

Gjennom detaljerte analyser av de nyeste fagfellevurderte dataene viser vi hvordan overvekt er en svært signifikant faktor for å utvikle komplikasjoner fra COVID-19, inkludert behov for sykehusinnleggelse, intensivbehandling og mekanisk ventilasjon. Overvekt er også en faktor for død av COVID-19. Denne rapporten viser at i land der mindre enn halvparten av den voksne befolkningen er klassifisert som overvektig, er sannsynligheten for død fra COVID-19 en liten brøkdel – rundt en tidel – av det nivået vi ser i land der mer enn halvparten av befolkningen er klassifisert som overvektige.

Av de 2,5 millioner COVID-19-dødsfallene som ble rapportert innen utgangen av februar 2021, var 2,2 millioner i land der mer enn halvparten av befolkningen er klassifisert som overvektige. Vi anerkjenner at disse tallene nødvendigvis er ufullstendige, og at et klarere bilde kan komme fram som pandemien utvikler seg videre. Tallene er påvirket av et lands evne til å kontrollere sine grenser og av hastigheten som viruset og dets varianter spres gjennom befolkninger og inn i fjernere områder. Mønstre av sykdommen vil endres ettersom noen fylker vaksinerer befolkningen raskere enn andre. Likevel har våre funn alvorlige folkehelsemessige implikasjoner.

Fagfellevurdert forskning viser dette

World Obesity Federation har gjort en metastudie av de fagfellevurderte studiene som er gjort, og presenterer resultatene av de relevante studiene, og de viser det samme fra land til land:

LandStudieResultat
KinaCai Q et al Personer med overvekt (ikke fedme) hadde 84% økt odds for å utvikle alvorlig COVID-19, og personer med fedme økte ririkoen med 240% for å utvikle alvorlig COVID-19.
USASteinberg et alPersoner med fedme: mer enn dobbelt så stor sannsynlighet for å trenge sykehusinnleggelse og mer enn seks ganger så sannsynlig å trenge mekanisk assistert puste og mer enn seks ganger så sannsynlig å dø etter utvikling av COVID-19.
StorbritanniaHippisley-Cox et alPersoner med overvekt 67% større sannsynlighet for å trenge intensivbehandling, og personer med fedme tre ganger så sannsynlig å trenge intensivbehandling, etter utvikling av COVID-19.
SpaniaBorobia et alPersoner med fedme har mer enn 51% så stor sannsynlighet for å dø etter utvikling av COVID-19.
FrankrikeSimonnet et alPersoner med alvorlig fedme mer enn sju ganger høyere odds for å kreve mekanisk ventilasjon etter utvikling av COVID-19, sammenlignet med ikke-overvektige populasjoner.
SverigeAhlstrom et alMennesker med fedme tre ganger så stor sannsynlighet for å dø etter utvikling av COVID-19.
ItaliaRottoli et alPersoner med fedme mer enn fem ganger så stor sannsynlighet for å trenge intensivbehandling etter utvikling av COVID-19

Det samme viser forskning fra Sveits, Kuwait, Brasil og Mexico.

Kommentar:

Forskninga er tydeligvis helt klar: Det er en stor sammenheng mellom overvekt og faren for å dø eller få alvorlige komplikasjoner av covid-19. Og selv i dagens ensrettede og opphetede debattklima er det vel mulig å være enige om at verken masker eller vaksiner hjelper mot overvekt?

Forrige artikkelIntet positivt fra Østfronten, takk
Neste artikkelFullt kaos i SV om «Grønn Ny Deal»