EUs militære opprustning når nye høyder

0
FOTO: Fischer Maximilian/European Defence Agency

I 2019 brukte EUs medlemsland ikke mindre enn 1400 milliarder danske kroner på militæret. Det viser en årsrapport fra EUs forsvarsbyrå, skriver den danske avisa Arbejderen.

I 2019 brukte EUs 26 medlemsland ikke mindre enn 1400 milliarder kroner på militæret. Dette framgår av årsrapporten fra European Defense Agency (EDA).

Spesielt fyller kjøp av nytt militært utstyr de europeiske forsvarsbudsjettene. I 2019 oppgraderte EU-landene for ikke mindre enn 307 milliarder kroner. Det er en økning på 19 prosent på bare ett år.

Når det gjelder offentlig støtte til forskning på og utvikling av militært utstyr og teknologi, brukte medlemslandene nesten 13 milliarder kroner i 2019. Dette er en økning på 13 prosent sammenlignet med året før.

– Det er positivt at EUs forsvarsutgifter når nye høyder. Til tross for denne framgangen er forsvarsbudsjettene sårbare for de økonomiske konsekvensene av covid-19. Økte forsvarsutgifter er en positiv utvikling som bør opprettholdes, sier EDA-direktør Jiří Šedivý.

EUs forsvarsbyrå minner om at landene har forpliktet seg gjennom EUs militære samarbeid PESCO og å forfølge EUs kollektive mål for forsvarssektoren.

EUs forsvarsbyrå har hittil valgt felles opprustningssprosjekter på  seks områder, som landene må prioritere for å sikre at EU beveger seg sammen mot å bygge en felles militær dimensjon: Nye stridsvogner, patruljebåter, forsvar i verdensrommet, felles militære systemer, antidroneteknologi, antiluftskyts og forbedret militær mobilitet.

EU har nylig opprettet et såkalt forsvarsfond på 97,5 milliarder kroner for å sikre felles bevæpning i EU.

EUs medlemsstater øker ikke bare sine egne nasjonale forsvarsbudsjetter. De har også bestemt seg for å sette av milliarder av euro i EU-budsjettet – spesielt gjennom EUs forsvarsfond – til militær opprustning, sa European Network Against Arms Trade (ENAAT) talskvinne Laetitia Sedou til Arbejderen.

Hvert år slipper EU-militæret og den europeiske våpenindustrien ut like mye CO2 som 14 millioner biler.

Det viser en kartlegging  av CO2-fotavtrykket til de 27 EU-landene (inkludert Storbritannia) militær og den europeiske våpenindustrien, utført av Conflict and Environment Observatory og Scientists for Global Responsibility.

– Hvis vi virkelig ønsker å redusere CO2-utslippene, trenger vi demilitarisering og nedrustning, oppfordrer Laetitia Sedou fra ENAAT.

Les: EUs militære ambisjoner

Forrige artikkelIrak oppfordrer Den arabiske liga om å ta opp igjen Syria som medlem
Neste artikkel– Krigen i Jemen – en krig skapt i Europa og USA