– Krigen i Jemen – en krig skapt i Europa og USA

0
Skolebarn i Taiz i Jemen i ruinene av den utbombede skolen sin. Shutterstock

Krigen i Jemen er den verste humanitære krisen i verden, ifølge FN. Mer enn 100.000 mennesker har dødd. Den saudiske marineblokaden truer over 17 millioner mennesker med sult. Denne krigen er i høy grad skapt i Europa og tjener europeisk og amerikansk våpenindustri. Den belgiske antikrigsorganisasjonen vredesactie har lagd en infografikk om dette.

Vredesactie skriver:

Denne krigen er laget i Europa. Europeiske våpenprodusenter bevæpner den saudiarabiske koalisjonen og tjener derved på krig og lidelse. De europeiske kriteriene er imidlertid klare: eksport av våpen er ulovlig hvis det er en reell risiko for at disse våpnene blir brukt i en aktiv konflikt eller for å begå forbrytelser mot menneskeheten.

Det er på tide at regjeringer begynner å respektere sine egne eksportregler, som det belgiske statsrådet nylig presiserte . Vi etterlyser en europeisk våpenembargo mot alle medlemmer av den saudiarabiske koalisjonen.

Som det går fram av grafikken er dette tall for perioden fra 2015 da krigen mot Jemen startet til og med 2018.

SIPRI: Dramatisk økning av våpeneksport til Midtøsten

I en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) heter det at det har vært en dramatisk økning av våpeneksporten til Midtøsten, og ikke minst til Saudi-Arabia:

”Hälften av den amerikanska vapenexporten under de senaste fem åren gick till Mellanöstern och hälften av dessa vapen gick till Saudiarabien”, säger Pieter D. Wezeman, forskare på SIPRI. ”På samma gång ökade efterfrågan på avancerade amerikanska militärflygplan, särskilt från Europa, Australien, Japan och Taiwan”.

Franskvapenexport nådde sin högsta nivå sedan 1990 och utgjorde 7,9 procent av världens totala vapenexport för perioden 2015–19. Det var en ökning med 72 procent jämfört med perioden 2010–14. ”Den franska vapenindustrin har dragit nytta av efterfrågan på vapen i Egypten, Qatar och Indien”, säger SIPRI-forskaren Diego Lopes Da Silva.

En tydlig nedgång för rysk vapenexport

Rysslands export av större vapensystem minskade med 18 procent mellan perioderna 2010–14 och 2015–19. ”Ryssland har förlorat sin dragningskraft i Indien, den största mottagaren av ryska vapen. Detta har lett till en markant nedgång för vapenexporten”, säger Alexandra Kuimova, forskare på SIPRI. ”Minskningen kompenserades inte av ökningen av vapenexporten till Egypten och Irak under perioden 2015–19”.

Flödet av vapen till konfliktländer

Vapenimporten till länder i Mellanöstern ökade med 61 procent mellan 2010–14 och 2015–19 och stod för 35 procent av världens totala vapenimport under de senaste fem åren. Saudiarabien stod för världens största import av vapen under perioden 2015–19. Landets import av större vapensystem ökade med 130 procent jämfört med föregående femårsperiod och stod för 12 procent av världens vapenimport under perioden 2015–19. Trots den omfattande oron över Saudiarabiens militäraintervention i Jemen, i både USA och Storbritannien, har de båda länderna fortsatt att exportera vapen till Saudiarabien under 2015–19. Totalt 73 procent av Saudiarabiens vapenimport kom från USA och 13 procent från Storbritannien.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.