Enormt naturinngrep: MDG vil bygge 2.000 havvindturbiner innen 2030

0
Bakgrunnsfoto: Shutterstock

Landsmøtet i Miljøpartiet De Grønne vedtok 28. mars 2021 et krav om at det må bygges 2000 vindturbiner i havet utenfor norskekysten innen 2030. NTB skriver:

Den store havvindsatsingen ble banket igjennom på MDGs digitale landsmøte denne helgen.

Det partiet går inn for, er å «satse stort på vindkraft til havs på norsk sokkel, med mål om minst 30 GW samlet effekt innen 2030, under forutsetning av at naturkonsekvensene er forsvarlige, og at hensynet til marine økosystemer og næringer, sjøfugl og trekkveier alltid ivaretas».

MDG går også inn for å etablere en egen støtteordning for havvind.

Nestleder Arild Hermstad har selv anslått at 30 gigawatt vil kreve rundt 2.000 havvindmøller. Han er ikke overrasket over at reaksjonene.

– Jeg er forberedt på at vi får kritikk for at klimapolitikken vår er for god, at vi er for ambisiøse. Men vi må ta inn over oss at vi ligger ekstremt dårlig an hvis vi skal holde oss innenfor 1,5 grader. Det krever en mobilisering som minner om det vi har gjort med koronahåndteringen. Det vil gå langt utover det vi har tenkt at er mulig, sier Hermstad til NTB.

Det MDG går inn for, er å bygge ut tre ganger så mye havvind på ni år som Storbritannia har bygget ut på 18 år, påpeker SVs Lars Haltbrekken.

Stortingskandidat Geir Oldeide (Rødt) skriver på Facebook om det «utrulege vedtaket som vart gjort på MDG sitt landsmøte i helga om at dei vil bygge 2000 vindturbinar i sjøen utanfor Norge dei næraste 9 åra. Vil dei øydelegge norsk fiskerinæring fullstendig?»

Odd Handegård har gang på gang påvist at i tillegg til å være et miljømessig vanvidd, er vindturbiner til havs noe Norge ikke trenger. Vi har den fornybare vannkrafta vi trenger til norske formål. Vindturbinsatsninga er noe som bare tjener storkapitalen, og ikke minst finansgiganter i skatteparadiser, og ikke noen som er i det norske folkets interesser. Som Oldeide peker på, vil det være helt ødeleggende for fisket, og vi kan føye til at det vil drepe fugl i hundretusenvis. Dessuten er turbinene framtidig miljøavfall.

Les også Forskning.no: Vindmøller på havet kan knekke som fyrstikker

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelForskning: Den globale dødeligheten i forhold til antall smittede er ca. 0,15%
Neste artikkelEr krigen mot Syria i ferd med å ta seg opp igjen?