En drept i demonstrasjon i Senegal etter at opposisjonsleder ble arrestert

0
Politiet skjøt mot demonstrantene i Senegal. Skjermdump fra video.

Senegalesisk politi støtte sammen med tilhengere av arrestert opposisjonsleder Ousmane Sonko torsdag, og en person ble drept, skriver Africa News.

Det var det første dødsfallet som ble bekreftet i sammenstøt siden Sonko ble arrestert 3. mars 2021 for å forstyrre offentlig orden da protester brøt ut da han skulle i retten for en voldtektssiktelse.

Sonko, leder av opposisjonspartiet Pastef og tidligere presidentkandidat, regnes som en viktig potensiell utfordrer for president Macky Sall ved valg om tre år.

Det var i Binogna by , i den sørlige Casamance-regionen at en person ble drept, opplyste politikilder.

«Vi vet fortsatt ikke årsaken, den er under etterforskning,» sa tjenestemannen som ba om ikke å bli identifisert.

Fire politifol ble også skadet i sammenstøtene.

Sonko-arrestasjonen har utløst de verste sammenstøtene som man har sett i Dakar på mange år. Det vestafrikansk land er kjent for sin stabilitet.

Flere titalls studenter var fremdeles sperret i Cheikh Anta Diop-universitetet i Dakar torsdag, hvor de kastet betongbiter mot politiet, som svarte med tåregass og sjokkgranater, sa en AFP-reporter på stedet.

Sonko ble overført torsdag kveld til et tinghus i Dakar hvor saka hans vil bli behandlet av en dommer. Sonkos tilhengere mener at saka mot ham er konstruert.

Skatteinspektør, varsler og politiker

I 2016 var Sonko skatteinspektør og varsler. Han avslørte korrupt praksis som oversjøiske skatteparadis som utnyttes av den senegalesiske eliten, for eksempel et prosessanlegg for mineralsand på 50 millioner dollar. SNC Lavalin-Mauritius Ltd, et kanadisk selskap, brukte et skalkesjul for å unngå å betale anslagsvis $ 8,9 millioner i skatt. Han ble avsatt som et resultat av aktivismen. Sonko er forfatter av Pétrole et gaz au Sénégal, utgitt i 2017. Boka forteller om Petro-Tim-skandalen og argumenterer for å gjenerobre av landets nasjonale ressurser og for bærekraftig forvaltning av av naturressursene. I 2018 forfattet han ei annen bok med tittelen «Solutions». Sonko stilte til president ved valget i Senegal i 2019 som kandidat for skatterettferdighet. Sonko vil at Senegal, som fremdeles bruker CFA-franc (sammen med sju andre fransktalende land i Vest-Afrika), skal erstatte franc med en innenlandsk valuta.

Les: Vest-Afrika kvitter seg med CFA-franc, men følger nissen med på lasset?

Forrige artikkelStore studentprotester i Hellas
Neste artikkelNorsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder