Den greske høyreorienterte regjeringa innfører politikontroller ved landets universiteter, noe som gjør det vanskeligere å komme seg gjennom utdanning. Den nye utdanningsloven blir møtt med sterke protester fra studenter.
Av Jonatan Fahlén, Proletären.
I Hellas’ to største byer – Aten og Thessaloniki – demonstrerte tusenvis av mennesker i forrige uke mot den nye utdanningsloven. Politiet svarte med tåregass og voldelige arrestasjoner.
Den nye loven, som trådte i kraft allerede i begynnelsen av februar, gjør det vanskeligere for arbeidstakere å komme inn i landets universiteter. Det introduserer strengere opptaksterskler til utdanningene og begrenser hvor lenge du kan være på en utdanning.
Det mest kontroversielle med den nye loven er imidlertid utnevnelsen av en spesiell politistyrke for å patruljere universitetene. Den nye styrken vil bestå av over tusen ubevæpnede politibetjenter, med oppgaven å overvåke universitetene og arrestere studenter mistenkt for kriminell aktivitet.
Tidligere har greske universiteter blitt beskyttet mot politiets inngrep. En lov om akademisk fristed ble innført etter militærjuntas fall for å garantere studentenes frihet.
Bakgrunnen var studentopprøret i 1973, da militæret åpnet ild mot studenter ved Polytechnic. 24 studenter ble drept av militæret.
Store protester mot Hellas antidemonstrasjonslov
For å forhindre lignende hendelser ble det innført en lov som stengte politiet ute fra landets universiteter. Denne loven ble avskaffet av den nåværende høyreorienterte regjeringa for to år siden.
Regjeringa gir universitetene skylden for å være et fristed for kriminell aktivitet. De tegner et bilde av statlige universiteter som lovløse soner, der det er tyveri, narkotikahandel og hærverk.
De nyttige idiotene til kapitalen
Men ifølge kritiske stemmer ser regjeringa heller ut til å slå ned på den politiske aktivismen som foregår på universitetene. De siste årene har landets universiteter vært et viktig samlingspunkt for sosiale og politiske bevegelser som har kjempet mot landets innstrammingspolitikk.
Universitetene har fungert som et fristed der de har hatt muligheten til å organisere demonstrasjoner og holde politiske møter uten at politiet har kunnet gripe inn. Alle har vært i stand til å delta på møtene. Regjeringa vil nå endre dette.
Den nye loven er nok et skritt i en autoritær retning fra landets høyreregjering. I løpet av sine to år ved makten har regjeringa begrenset demonstrasjonsfriheten og streikeretten.
Så sent som forrige tirsdag streiket imidlertid greske leger, og i løpet av forrige uke var det demonstrasjoner mot regjeringa.