Uavhengig fagforening i Kasakhstan truet, sier Human Rights Watch

0
Oljeanlegg i Shymkent, Kazakhstan. Shutterstock

Den uavhengige fagforeninga for industriarbeiderne i energisektoren i Kasakhstan fikk sin virksomhet suspendert for seks måneder, skriver organisasjonen Human Rights Watch. Dette skjedde etter en rettssak i byen Shymkent. Myndighetene har tatt ut sak mot fagforeninga fordi de mente at den angivelig har brutt fagforeningsloven.

Mihra Rittmann, som er seniorforsker i Sentral-Asia i Human Rights Watch sier: «For mindre enn et år siden tok Kasakhstan nødvendige skritt for å endre sin meget restriktive fagforeningslov fra 2014, men nå slår myndighetene ned på enda en uavhengig fagforening.»

ITUFEW ble registrert av Kasakhstans justisdepartement i november 2015, etter at fagforeningsloven ble vedtatt i 2014. Loven krevde at eksisterende fagforeninger skulle endre sine vedtekter under «Overgangsbestemmelser» i art. 33. Men denne bestemmelsen gjelder ikke fagforeninger som, i likhet med ITUFEW, ble registrert etter at loven trådte i kraft. HRW mener at myndighetene i Shymkent ikke har noe grunnlag for sin kritikk av fagforeninga.

I 2017 ble Confederation of Independent Trade Unions of Kazakhstan (KNPRK) nektet godkjenning og avviklet. Kasakhstan er inne i en reformprosess, og i 2020 ble det vedtatt en ny fagforeningslov som skal gjøre det lettere å registrere fagforeninger. HRW sier at saka mot ITUFEW vsier at loven ikke virker slik det ble lovt.

HRW har en langvarig historie som kampanjeorganisasjon for regimeskifte, men det behøver jo ikke å bety at denne kritikken er uriktig. Kasakhstan har ingen demokratisk tradisjon og har bare nylig begynt med demokratiske reformer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.