Terroren mot sivilbefolkningen i Nagorno Karabakh og Armenia

0
Folk flykter fra bombinga av Stepanakert, hovedstad i republikken Artsakh. Skjermdump fra Twitter.

Aserbajdsjans krig mot Nagorno Karabakh og Armenia ble et knusende nederlag for de sistnevnte. Det var bare et russisk våpenhvileforslag, les: krav, som hindret et totalt nederlag. Det var særlig Tyrkias deltakelse i krigen med sine dronesvermer, som ble utslagsgivende. De tok for første gang i bruk dronesvermer i krig, og det var som om ryttere til hest skulle slåss mot tanks, skriver våpeninspektøren Scott Ritter. Aserbajdsjan satte inn tyrkiske og israelsk droner, både for å overvåke slagmarka og plukke ut de armenske stillingene og for å bombe dem sønder og sammen.

Armenias politiske ledelse har også et stort ansvar for landets nederlag, blant annet fordi den provestlige statsministeren har skadet forholdet til landets tradisjonelle allierte Russland, samtidig som han ikke fikk noen hjelp etter sine desperate nødrop til sine allierte i Washington. Armenias kapitulasjon i krigen mot Aserbajdsjan førte til voldsomme protester i den armenske hovedstaden Jerevan. Demonstranter har stormet parlamentet under ropene «Forræder! Forræder!» og krevde at statsminister Nikol Pashinyan umiddelbart skulle bli avsatt og straffet.

Armenerne er med rette redde for terror fra Aserbajdsjan og Tyrkias side. I landet lever minnene om man regner som folkemordet mot armenerne etter 1915 fortsatt.

En leser skriver til oss og reagerer på at det er helt taust i mediene om den terroren som faktisk pågår etter Armenias nederlag. Han skriver:

«I norsk presse dabbet interessen av for Armenia / Aserbajdsjan konflikten, etter presidentvalget i USA med tilhørende overskrifter. Det syns jeg er ille, fordi terroren mot sivilbefolkningen i Nagorno Karabakh og Armenia fortsetter også etter våpenhvilen, fra aserbaijansk side.

For eks. er det kidnappet en rekke sivile og vernepliktige armenere ETTER at det ble inngått våpenhvile, fra selve Armenia, og det forsetter til dags dato.  I fölge armenske kilder har rundt 300 armenere forsvunnet, og man har videomateriale og andre kilder som viser at mange av dem befinner seg i Aserbaijan i fangenskap. 
Disse er imidlertid de «heldige». Det finnes en mengde dokumentasjon på at Azerbaijan torturerer og henretter krigsfanger. Det gjelder både armenske vernepliktige og sivilister, som er kommet i hendene på aserbaijanerne etter våpenhvilen. For eks. kappet aserbaijanske soldater hender,, føtter, ører og bryster av en utviklingshemmet armensk kvinne i hennes hjem i grenseområdet.

Se dokumentasjon rundt Erik Gasparyan,  en 19-åring som ble tatt til fange av Aserbaijan ca. 3 uker etter at våpenhvilen ble inngått. Han tvinges til å lovprise Aserbaijan. Det vises tydelig at han blir henrettet og liket mishandlet, ca. 2 uker etter at han ble tatt som krigsfange av den reguläre azerbaijanske armeen. 

EU er dypt inne i finansieringen av Southern Gas Corridor fra Baku til Balkan via Tyrkia, sammen med de vanlige mistenkte, som BP, Shell, GDF Suez, EON Global Commodities,  Gas Natural SDG, Hera trading, Enel trade, Botas, Depa, Bulgargas, Axpo osv.  Det ryktes at Equinor og Oljefondet  også er involvert. Og det er nettopp petrodollarene som har bygget opp den aserbaijanske krigsmaskinen.

Men nettopp derfor har disse selskapene et ansvar for å benytte sin innflytelse i Baku og Ankara, slik at Aserbajdsjan i det minste overholder et minstemål av folkerett. Slik det er i dag, myrdes sivile armenere av Aserbajdsjans regulære armee, delvis på armensk territorium, og uansett etter at partene har inngått våpenhvile og avtalt utveksling av fanger.

Så lenge pressen tier, forsetter uhyrlighetene.«

Kommentar:

På steigan.no kommer vi til å følge med på situasjonen i Armenia, Aserbajdsjan og Nagorno Karabakh. Våre ressurser er naturligvis svært begrenset, men det krever dessverre ikke mye å konkurrere med hovedstrømsmediene på dette området.

Det finnes omtrent 25 artikler på steigan.no der vi omtaler Nagorno-Karabakh.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Forrige artikkelPfizer regner med å tjene 130 milliarder kroner på covid-vaksinen i 2021
Neste artikkelBidens representant for Midtøsten skryter av at «USA eier en tredel av Syrias territorium»

Ingen artikler å vise