Pfizer regner med å tjene 130 milliarder kroner på covid-vaksinen i 2021

0
Foto: Shutterstock

Vaksineprodusenten Pfizer regner med å omsette covid-19 vaksiner for 15 milliarder dollar, eller omtrent 130 milliarder kroner, i 2021 melder selskapet.

Pfizer fikk godkjent sin vaksine US Food and Drug Administration som et unntaksvedtak. Det er første gang i historien at det er gitt en slik godkjennelse. Det betyr at FDA godkjenner at den blir brukt på grunn av en unntakstilstand, men det betyr ikke at den har oppnådd endelig godkjenning. Også i Norge er godkjenninga av vaksinen midlertidig og betinget.

Pfizer regner med å produsere 2 milliarder vaksinedoser i løpet av 2021. Selskapets inntjening på andre sektorer var «heller blandet», skriver CNN. Så det er covid-vaksinen som er Pfizers «cash cow» i inneværende år. Selskapet omsatte for 41,9 milliarder dollar i 2020, så vaksinen aleine vil stå for en omsetningsvekst på 36 prosent hvis alle andre sektorer står på stedet hvil.

«De vanlige mistenkte» Vanguard, State Street og BlackRock er blant de seks største eierne av Pfizer, og Oljefondet er inne blant de ti største eierne. Pfizer samarbeider tett med vaksinealliansen Gavi og Bill & Melinda Gates Foundation. Norge har gitt milliarder til Cepi som igjen er partner med GSK, Merck, Johnson & Johnson, Pfizer, Sanofi og Takeda. Det er en stor havresekk, men så er det da også mange bukker til å passe på den.

Nyheten om 23 dødsfall blant eldre i Norge som hadde tatt koronavaksine, har spredt seg over hele verden. Internasjonale medier har meldt om dette, men i noe som ser ut som en brannslukningsaksjon blir det nå meldt at Ingen dødsfall er direkte knyttet til korona­vaksine, ifølge eksperter, som det står i Forskning.no.

Så hvis gamle mennesker dør på sjukehjem etter å ha fått vaksinen, skyldes det at de er gamle, og ikke at bivirkninger av vaksinen. Men hvis de dør etter å ha testet positivt for covid-19 samtidig som de er dødssjuke av andre sjukdommer – skyldes det ikke at de er gamle og sjuke, men covid-19. Såpass bør man ha fått med seg.

Pfizer er blant de selskapene som bruker mest penger i USA på lobbying overfor Kongressen, det vil si bestikker Kongress-medlemmer. Og svingdørspolitikken mellom det offentlige og selskapet fungerer også slik den skal: I 2019 gikk toppsjefen for FDA, altså den offentlige etaten som kontrollerer vaksineindustrien i USA, Scott Gottlieb, av, og gikk inn i direksjonen for Pfizer. Dette var en såpass stor skandale at Elisabeth Warren fra Demokratene krevde at han skulle trekke seg fra selskapet, noe han ikke gjorde.

Forrige artikkelTHE GREAT RESET – med retning bakover
Neste artikkelTerroren mot sivilbefolkningen i Nagorno Karabakh og Armenia