Sikkerhetsloven: Voldsomme sammenstøt i Frankrike

0
Fra demonstrasjonen i Paris. Skjermdump fra Twitter

Men massebevegelsen får knapt noen mediedekning i Norge.

Massebevegelsen mot Emmanuel Macrons sikkerhetslov var ikke død. på tross av lockdown og politisk undertrykking. Siste helg i januar var det store demonstrasjoner i Frankrike, ikke minst i Paris, der det skal ha vært 33.000 demonstranter mot et lovforslag som straffer de som publiserer fotografier og videoer som kan identifisere politifolk.

Under emneknaggen StopLoiSécuritéGlobale på Twitter finner man bilder, videoer og kommentarer som viser både massebevegelsen og opprørspolitiets brutalitet. Organisatorene sier at det var 55 demonstrasjoner over hele Frankrike.

YouTube player

I november: 500.000 mennesker i Frankrike i «Marche des libertés»

28. november 2020 var det store demonstrasjoner over hele Frankrike mot en lov som gjør det ulovlig å fotografere og filme politivold. Demonstrasjonene gikk under fellesnavnet «Marche des libertés». Ifølge arrangørene samlet demonstrasjonene tiotalt 500.000 mennesker, skrev Libération.

Loven ble vedtatt i første runde av den franske nasjonalforsamlinga 24. november, men må gjennom en ny behandling. Arrangørene som bruker emneknaggen #StopTheGlobalSecurity håper å kunne stoppe loven i andre omgang. Skal de lykkes med det, må nok protestene bli vesentlig mer omfattende, men de har fått en god begynnelse. På Twitter finnes det en god del bilder og video fra demonstrasjonene under emneknaggen #MarcheDesLibertes. Le Monde har en omfattende og saklig omtale av demonstrasjonene, og siterer flere av deltakerne, for eksempel Camille (23) som sier: «Hvis vi ikke kan filme eller fotografere, hvem skal da beskytte oss mot politivold?.

Loven gjør det ulovlig å fotografere eller filme politiet, for eksempel når de begår overgrep mot personer. Både jurister og journalister har fordømt loven på prinsipielt grunnlag. Journalistforbundet har vedtatt en kraftig protest mot loven og sier at «informasjon til publikum og publisering av bilder av politiaksjoner er legitime og nødvendige for at demokratiet skal fungere».

Nå er Frankrike på full fart til å bli et totalitært og diktatorisk samfunn. Det er ikke så mye igjen av frihet, likhet og brorskap. Demonstrantene forsvarer det beste i fransk politisk historie, og hvis historiske erfaringer er noe å gå etter, kan det gå dårlig med dem som nekter det franske folket de demokratiske rettighetene.

Forrige artikkelHydrogen – fremtidens løsning på klodens energiproblemer?
Neste artikkel– Flere unge sliter psykisk: Sykehus har iverksatt kriseplan