Italia har fått ny regjering. Denne gangen er det den tidligere sjefen for Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, som har overtatt. Draghi tilhører sjiktet av de aller mektigste i Italia. Han har vært italiensk sentralbanksjef. Han har vært styremedlemmer i diverse italienske korporasjoner. Og han har jobbet lenge for investeringsbanken Goldman Sachs.
Kommentatoren Manlio Dinucci i Il Manifesto mener at den nye italienske regjeringa er et samrøre mellom de mektigste korporasjonene, ledende teknokrater og militærindustrien. «Dette gjenspeiler djupe forandringer i de vestlige samfunn der rikdom ikke lenger omfordeles, men flyter inn til en liten gruppe internsajonale multimilliardærer. Denne utviklinga kan bety slutten på det parlamentariske demokratiet.»
Det offisielle ritualet for innsettelse av av ei ny regjering i Italia finner sted i Palazzo Chigi – der klokka som starter møtene i ministerrådet blir levert; det markerer formelt overføring av makt mellom den avtroppende og påtroppende statsministeren. Dinucci spør om ikke denne klokka nå ringer for demokratiet som sådan.
Det faktum at Roberto Guerini (Pd) og Luigi Di Maio (5 stjerner) er blitt satt til å forvalte forsvars- og utenrikssaker, indikerer at Draghi-regjeringen vil styrke «atlantismen» ytterligere, det vil si Italias medlemskap i NATO under amerikansk kommando.
«Guerini opptrådte på hangarskipet Cavour, flaggskipet til den italienske marinen, som seilte fra Taranto til USA hvor det vil få sertifisering for å operere med Lockheed Martins 5. generasjons F-35B-kampflyre. Etter å ha gjentatt at «det transatlantiske forholdet til USA – en stor nasjon som landet vårt har dype bånd med – spiller en viktig rolle for Italia», understreket ministeren at «Italia vil bli et av de få landene i verden, sammen med USA, Storbritannia og Japan, for å utstykke en hangarskipkapasitet med 5. generasjons kampfly ». Fremfor alt takket være Leonardo-gruppen, den største italienske våpenprodusenten, som deltar i byggingen av F-35. Di Maio, som i pakt med USA / NATO-strategien, dro til Riyadh hvor han signerte et samarbeidsavtale om «strategisk dialog» med Saudi-Arabia, det absolutte monarkiet som Leonardo-gruppen bistår i bruken av Eurofighter Typhoon-kampfly som bomber Jemen, og som også leverer droner for å blinke ut målene for å angripe, og som bygger krigsskip av den mest avanserte typen i USA.»
I den nye regjeringa har teknokratene med forbindelser til finanskapitalen, monopolene og krigsindustrien større makt enn «politikerne». Og i spissen for dem har vi Draghi som er samtidig en av hovedpersonene i Group of Thirty, en mektig internasjonal organisasjon av finansfolk, basert i Washington, opprettet i 1978 av Rockefeller Foundation.
Med den nye italienske regjeringa har det militærindustrielle komplekset styrket seg, mens Grunnlovens bestemmelser om suverenitet og motstand mot krig skyves til side.