Militærkupp i Myanmar

0
YANGON, MYANMAR - JANUARY 2, 2016: Office of the National League for Democracy with portraits of Aung San and Aung San Suu Kyi in Yangon, Myanmar on January 2, 2016. Shutterstock

Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi og andre ledere i regjeringspartiet ble arrestert av de militære styrkene i landet i morgentimene 1. februar 2021, melder Reuters. Militærkuppet har vært under oppbygging noen dager etter at en talsmann for de militære uttalte 26. januar at hæren ville «handle», hvis ikke striden om valgresultatet ble avklart raskt.

Suu Kyis parti, National League for Democracy (NLD), erklærte seg som vinnere av valget i november 2020, mens de militæres parti, Union Solidarity and Development Party (USDP), krevde nyvalg og ba om støtte fra hæren for å «sikre et rettferdig valg». USDP fikk bare 33 plasser i parlamentet av i alt 476.

Valget i Myanmar var også omstridt fordi det ble gjennomført mens det pågikk militære kamper i landet. FNs utsending til landet hevdet at det ikke kunne bli et rettferdig valg på grunn av undertrykking av hundretusener av Rohingya-muslimer.

Kilde: Wikipedia.

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi har vært Vestens favoritt i Myanmar, men hun har mistet mye av sin prestisje etter at hun kom til makta i 2016, ikke minst på grunn av konflikten med Rohingya-muslimene, der Myanmar er kritisert for å ha begått folkemord, en anklage Suu Kyi har avvist.

De foreløpige internasjonale reaksjonene på kuppet finnes her.

Myanmar vant sin uavhengighet fra Det britiske imperiet i 1948, og var under militærdiktatur fra 1962 til 2011, og sjøl etterpå har de militære styrkene hatt en solid del av den reelle makta i landet.

De seinere åra har Myanmar hatt en av de raskest voksende økonomiene i verden, ifølge Verdensbanken. Mye av veksten har skjedd i den store uformelle sektoren, som dessuten er sterkt preget av kriminalitet, smugling og korrupsjon. Thailand og Kina er landets største handelspartnere. De viktigste eksportproduktene er tekstiler fra «sweatshops» og petroleumsprodukter. Deretter kommer eksport av ris og kopper.

Myanmar er et lappeteppe av ulike etniske grupper som dels er i konflikt med hverandre og med sentralstaten. Dette er brukt av de militære som påskudd for hærens dominerende stilling.

Forrige artikkelAlvorlige bivirkninger knyttes til COVID19-vaksine
Neste artikkelNye demonstrasjoner for Navalnyj i Russland