Militærkupp i Myanmar

13
YANGON, MYANMAR - JANUARY 2, 2016: Office of the National League for Democracy with portraits of Aung San and Aung San Suu Kyi in Yangon, Myanmar on January 2, 2016. Shutterstock

Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi og andre ledere i regjeringspartiet ble arrestert av de militære styrkene i landet i morgentimene 1. februar 2021, melder Reuters. Militærkuppet har vært under oppbygging noen dager etter at en talsmann for de militære uttalte 26. januar at hæren ville «handle», hvis ikke striden om valgresultatet ble avklart raskt.

Suu Kyis parti, National League for Democracy (NLD), erklærte seg som vinnere av valget i november 2020, mens de militæres parti, Union Solidarity and Development Party (USDP), krevde nyvalg og ba om støtte fra hæren for å «sikre et rettferdig valg». USDP fikk bare 33 plasser i parlamentet av i alt 476.

Valget i Myanmar var også omstridt fordi det ble gjennomført mens det pågikk militære kamper i landet. FNs utsending til landet hevdet at det ikke kunne bli et rettferdig valg på grunn av undertrykking av hundretusener av Rohingya-muslimer.

Kilde: Wikipedia.

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi har vært Vestens favoritt i Myanmar, men hun har mistet mye av sin prestisje etter at hun kom til makta i 2016, ikke minst på grunn av konflikten med Rohingya-muslimene, der Myanmar er kritisert for å ha begått folkemord, en anklage Suu Kyi har avvist.

De foreløpige internasjonale reaksjonene på kuppet finnes her.

Myanmar vant sin uavhengighet fra Det britiske imperiet i 1948, og var under militærdiktatur fra 1962 til 2011, og sjøl etterpå har de militære styrkene hatt en solid del av den reelle makta i landet.

De seinere åra har Myanmar hatt en av de raskest voksende økonomiene i verden, ifølge Verdensbanken. Mye av veksten har skjedd i den store uformelle sektoren, som dessuten er sterkt preget av kriminalitet, smugling og korrupsjon. Thailand og Kina er landets største handelspartnere. De viktigste eksportproduktene er tekstiler fra «sweatshops» og petroleumsprodukter. Deretter kommer eksport av ris og kopper.

Myanmar er et lappeteppe av ulike etniske grupper som dels er i konflikt med hverandre og med sentralstaten. Dette er brukt av de militære som påskudd for hærens dominerende stilling.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. NRK meldte i morgentimene at valget ble erklært å ha gått riktig for seg. Det ble ikke nevn med et ord at det pågikk kamper i landet, eller at FN også hadde kommet med innvendinger. På tross av at våre meninger skal styres i bestemte rettninger, som ofte baseres på feil eller manglende faktagrunnlag sies det at det er farlig at tilliten til MSM er synkende. Er det ikke mer farlig at MSM bedriver storstilt manipulering? Dette er kanskje en bagatellsak, men likevel avslørende på samrøret mellom politikers og medienes mening. Flott at frie medier som Steigan og Document er på fremmarsj.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hvorfor er det Rohingya-muslimene som er så problematiske, da man skulle forvente seg at i lappeteppet av ulike etniske gruppe så burde det ha vært mange tilsvarende konflikter?

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er mange tilsvarende konflikter

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Så hvorfor får vi ikke høre om dem? Hva jeg har hørt er at rohingyaer er litt som Burmas sigøynere, hvor ulike etnisiteter vel kan hate hverandre, men de klarer å sette dette hatet til side når det kommer til konflikter med rohingyaene.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  De var populære før. Karen-folket feks. Det dabbet av etter at Nobelprisvinner Aung kom til makten. Men etter at de oppdaget at hun først og fremst var en burmesisk nasjonalist ble etniske konflikter populært igjen. Rohingya-muslimene er først og fremst bangladeshere som ble importert av engelskmennene for å jobbe på ris og teplantasjer når de styrte der.

  Anglo-burmesere er også en stor gruppe.

  c5e7cb2ed258ca8aa3b242d704e2777e

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det borger jo godt for hvordan det skal gå med MENA og Afrika i Vesten når det får gått litt tid.

  Slik som at hvis noen om 100 år leser vestlig media, så var de ikke måte på hvor mye MENA og Afrika beriket oss alle? At lokalbefolkningen skulle juble over at britene importerte muslimer for å jobbe på ris og teplantasjer, stiller jeg meg tvilende til.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg er egentlig litt tvilende til dette VI også. At den jevne nordmann skulle mene at det var flott å flytte muslimer til buddistiske områder i Burma, er vel egentlig ikke trolig.

  At de rike i det britiske imperiet mente det var flott, sier jo seg selv, da de flyttet servile indere over hele asia for å jobbe på plantasjer der de lokale ikke ville ha slikt slavearbeid.

  Av hva jeg har sett så har denne masseforflytningen av indere gitt etniske konflikter mer eller mindre kontinuerlig etter at imperiet var borte, og slik vil vel skje med MENA og Afrika når det amerikanske imperiet er borte også.

  8 years

 8. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er bare 7 år siden vi klarte å få hvitt folkemordmemet til å gå viralt, og i dag brukes ordet anti-hvit i avisoverskrifter, mens folket beskylder hverandre for å være cucks.

  Ikke ser jeg at de som var så livredde for å bli stemplet som en nazist, at de må nazist-stemple selv, har fått til mye effektiv motstand heller.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere