Nye demonstrasjoner for Navalnyj i Russland

0
fra demonstrasjon for Navalnyj i den russiske byen Perm 23. januar 2021. Shutterstock

For andre uke på rad var det demonstrasjoner til støtte for Alexeij Navalnyj i mange russiske byer. Utenlandske nyhetsmedier sier at flere tusen demonstranter skal være arrestert. Opprørspoliti var i beredskap for å stenge av bysentra for demonstrantene og hindre en gjentakelse av forrige ukes demonstrasjonsbølge. Storbritannias utenriksminister Dominic Raab fordømte de russiske myndighetenes behandling av demonstrantene. Det samme gjorde USAs utenriksminister Antony Blinken og EUs utenrikssjef Josep Borrell.

De samme statene så som kjent en annen vei da Frankrikes Emmanuel Macron brukte titusener av opprørspoliti i den brutale behandlinga av «de gule vestene», så man bruker som vanlig doble standarder.

Kommentatoren Dmitry Orlov, som ikke er noen fan av Vladimir Putin, skriver i en kommentar at riktignok er Navalnyj et nyttig redskap for Vestens propaganda mot Russland, men han er også et nyttig redskap for russisk propaganda. Med hans utvilsomme støtte fra vestlige stater og vestlige etterretning er han et lett mål for de russiske myndighetenes propaganda. Orlov skriver: «Som politiker er han en kastratsanger med en vakker falsett.»

Det finnes mange sosiale og politiske ankepunkter mot de russiske myndighetene som kunne ha vært grunnlag for en vesentlig breiere opposisjon, men så lenge all interesse knytter seg til Navalnyj blir opposisjonen ufarlig og relativt lett å takle for myndighetene.

Forrige artikkelMilitærkupp i Myanmar
Neste artikkelStor demonstrasjon i Wien mot lockdownpolitikken