Jan Egeland har fått seg en ny hatt i Syria

0
TV-intervju med Jan Egeland. Skjermdump NRC

Mannen med de mange hattene er tilbake igjen. Denne gangen skal Jan Egeland lede et «uavhengig råd» for Syria i FN.

Av Eva Thomassen.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, er utnevnt til leder av et nytt råd av FNs generalsekretær António Guterres, skriver Aftenbladet.

«Det uavhengige rådet skal gi råd til FNs generalsekretær om hvordan man i fremtiden kan forebygge at sykehus, sivile og humanitære organisasjoner blir angrepet i krigen i Syria.  Systemet består av at man skal sende koordinater gjennom FN til partene i krigen slik at disse områdene ikke blir angrepet.

Man tror nesten ikke det man leser. «Partene»? Den ene parten er Al-Qaida.

Les: Mannen med de mange hattene tar en av dem og går

Fremtiden? Krigen er jo snart slutt? Eller har FN andre planer? Det har de. De følger USAs planer. Gjøre Syria til en hengemyr for Russland. Hindre at Damaskus får kontroll over nordøstre delene av landet. Der oljen, vannet og jordbruksområdene ligger. Støtte IS gjennom den militante kurdiske militsen Syrian Democratic Forces (SDF). Hindre at Idlib blir befridd. Støtte israelsk bombing over Syria. Stramme til sanksjonene on daily bacis. Støtte Tyrkias nærvær i Idlib. Hindre gjenoppbygging av Syria. Hindre at humanitær bistand kommer 97% av befolkningen til gode.  Dette er altså bakteppet. 

Han skal altså fortsatt være en sentral aktør i Syria. Nå med å sikre at ikke «sykehus» , sivile (?) og humanitære organisasjoner blir bombet.

Sykehus og «sykehus»

Han skal sørge for at «partene» skal gi han koordinater slik at ikke sykehus blir bombet. Det er bare en «part» som bomber sykehus i Syria og det er Assad-regimet – bare spør Egeland. Det har vært jobben hans siden krigen begynte i 2011. Å anklage Assad for krigsforbrytelser, fordi Assad angivelig bare bomber sivile, sykehus, skoler osv. Eller som Egeland sa i intervju med CNN i 2011: Assad has lisens to kill- altså Russland gir Assad mulighet til å drepe egen befolkningen. Hvorfor var Egeland så streng i tonen? Jo, fordi USA  ikke fikk medhold i Sikkerhetsrådet  om å foreta en «humanitær invasjon» lik den i Libya. Russland og Kina la ned veto. Det har Russland og Kina gjort 15 ganger i Sikkerhetsrådet. Hver gang til surmuling fra «det internasjonale samfunnet» og bl.a. Amnesty og Human Rights Watch.

Og, hvor er «sykehusene» i Syria? De er i Idlib og i Hasaka. Det er en rekke sykehus i områder kontrollert av regjeringen. Disse sykehusene har koordinater. Og, blir ikke bombet. Det har offentlig sykehus over hele Syria  – også i Idlib.

Egeland vet godt at»Assad-regimet» ikke bomber sykehus i regjeringskontrollerte områder. Myndighetene trenger ikke at Egeland ber dem å vise koordinatene til han. Egeland vet også godt at offentlige sykehus i områder kontrollert av terrorgrupper ikke blir bombet. Så hvilket sykehus er det Egeland skal beskytte?

«Sykehusene» i områder kontrollert av terrorgrupper er et dekknavn for alt fra en sykeseng til et en hule i fjellet befolket av terrorgrupper. De offentlige sykehusene har koordinater. Og, de sykehusene som er satt opp på lovlig vis i områder kontrollert av terrorgrupper har gitt koordinater til myndighetene.

Humanitære organisasjoner

Det finnes Ikke humanitære organisasjoner i regjeringskontrollerte områder. Det vet Egeland. Som generalsekretær i Flyktningehjelpen er Egeland selv med på å hindre at det kommer humanitær bistand til 97% av befolkningen som har søkt ly i områder kontrollert av den syriske hæren.

Egeland skremte det «internasjonale samfunnet» da Øst-Aleppo skulle frigjøres. Han var opptatt av sivilbefolkningene. Da Øst-Aleppo ble befridd var ikke Egeland opptatt av sivilbefolkningen lenger. Da dro fantefølget av bistandsorganisasjoner i samme buss som Al-Nusra og andre terrorgrupper til Idlib der de fortsatt befinner seg.

Leger uten grenser

Jeg var i kontakt med Leger uten grenser under frigjøringen av Øst-Ghouta i 2018. De sa at «Assad-regimet» bomber sykehus. Jeg spurte hvorfor ikke Leger uten grenser ga myndighetene koordinater slik at sykehus ikke ble angrepet. Svaret var at Leger uten grenser ikke hadde kontroll med «sine» i Øst-Ghouta og at disse «helsearbeiderne» ikke ville gi myndighetene koordinater fordi de var redd Assad ville bombe dem. Egeland var også på banen og snakket om «partene» måtte slippe til nødhjelp inn i Øst-Ghouta. Da Øst-Ghouta befridd var «helsearbeiderne» til Leger uten grenser forsvunnet. Jeg spurte Leger uten grenser hvor helsearbeiderne deres nå hadde tatt vegen. De sa jo at Assad bomber dem. De sa jo at de hjalp sivilbefolkningene i Øst-Ghouta. Hvorfor forsvinner de nå fra den samme sivilbefolkningen? Svaret var at Leger uten grenser ikke visste. Jeg spurte hvorfor de ikke visste siden disse var så viktig å beskytte. Satt de på bussen sammen med Jaich al-islam til Idlib? Ja. Sånn har det vært fra sted til sted i Syria.

Jeg har personlig erfaring med, i motsetning til NGOene som ikke er i Syria selv, at tonnevis av medisiner og medisinsk utstyr var plassert hos terrorgruppene og brukt kun av terrorister og familiene deres – ikke sivilbefolkningen.

«Fremtiden»

Når Egeland snakker om «fremtiden» Hvilken fremtid? Syria er i ferd med å gjenerobre hele Syria. Idlib er det eneste området i Syria som er kontrollert av Al-Qaida affilierte grupper.

Dette handler ikke om noe annet enn å beskytte terrorgruppene i Idlib og å gi den militante kurdiske militsen SDF og USA ryggdekning nordøst i Syria. Idlib og Hasaka står for tur til å bli befridd. Vi vet at terrorister gjemmer seg på «sykehus». Det vet både Syria og Russland. Det vet også Egeland. Det vet jeg også. I motsetning til Egeland og de andre NGOene har jeg selv vært  i Syria fem ganger siden 2015. Jeg har tråkket i fotsporene der NGOene påstår «Assad bomber» sykehus. Jeg kan dokumenter at det er løgner vi blir servert av såkalte humanitære organisasjoner og mediene

Omsorg for terroristene .

Nå har altså Jan Egeland, den største pådriveren for regimeskifte i Syria, fått ny jobb med å beskytte terrorister i Idlib. Bare med et annet mandat fra FN.

Poenget er at det myldrer av «sykehus» i Idlib. Det vet Egeland. Han var inntil 2018 FNs mann sammen med de Mistura som koordinator for sivilbefolkningen i Syria. Han trakk seg fra stillingen i 2018 da han skjønte at Idlib var noe annet enn de andre stedene han hadde løyet om. Han hadde jo fulgt med på alle transportene av terroristene til Idlib. Han visste at i Idlib var «sivilbefolkningen» medlemmer av Al-Qaida. Det ble så åpenbart at han ikke kunne skjule det mer.

Ingen fred i verden…

…uten Egeland, Juul og Pedersen. Foreløpig uten Terje Rød-Larsen. Han er på tørkeloftet etter han måtte gå fra IPI han ledet. Han hadde for tette bånd til Jeffrey Epstein. For ordens skyld. Rød-Larsen er gift med Juul. Pedersen har også pleiet kontakt med Epstein. Har Juul?

En av Jan Egelands bestevenner, Geir Pedersen, er FNs spesialutsending til Syria, for å meisle ut en ny grunnlov.

På den ene siden av bordet under disse forhandlingene, sitter en eksilsyrer som ikke har bodd i Syria på 30 år fra opposisjonen som fortsatt snakker om «revolusjonen» i Syria. Hans mandat er regimeskifte.

Det vet Pedersen. Pedersen vet at disse forhandlingene ikke fører til  annet enn at syriske myndigheter forlater hvert møte i Genève fordi «opposisjonen» agenda er regimeskifte. Man kan ikke sitte ved samme bord å snakke om ny grunnlov når den ene parten ønsker å innføre et islamistisk styre i Syria, styrt etter sharialover. Opposisjonens mann gjør ikke annet enn det USA vil. Nå satser han på at de drakoniske sanksjonene USA innfører blir helt ulevelig for den syriske sívilbefolkningen slik at de vender seg mot egen regjering, at Assad kommer krypende til forhandlingsbordet med avskjedssøknaden. Pedersen gjør heller ikke annet enn det USA befaler. Hadde han gjort det hadde han ikke sagt ja til denne jobben. Han vet at syriske myndigheter er presset til å delta på disse forhandlingene.

Les: Krig og fred rundt samme bord

Egeland og Pedersen og Juul var sentrale under Oslo-avtalen – det største sviket mot det palestinske folket.

Topper vi dette med Mona Juul som er blitt Norges Ambassadør i Sikkerhetsrådet i FN, der mandatet er å sikre at USA får ja fra Norge til fortsatt krig og sanksjoner mot Syria.

De eneste som hindrer en tredje verdenskrig er vetomaktene Russland og Kina som 15 ganger har lagt ned veto for å hindre at Syria blir et nytt Libya.

Det er et viktig og vanskelig oppdrag, sier Jan Egeland til Aftenbladet. Han er generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Forrige artikkelOffentlig gjeldseksplosjon i 2020
Neste artikkelNär marknaden blir dödlig