Krig og fred rundt samme bord

0
Illustrasjon: Shutterstock

Grunnlovsforhandlinger i Genève og kampen om Syria

Av Eva Thomassen.

FN resolusjon 2254 av 2015 skal være et slags vegkart for fred i Syria. Forhandlingene skulle være «intrasyriske»- altså bestående av bare syrere, ikke stormaktene som er involverte i krigen. Det var ambisiøse mål. Ny grunnlov skulle meisels ut og stå ferdig innen 18 måneder, altså innen medio 2017. Det skulle etableres et troverdig, inkluderende og ikke-sekterisk regime. Til disse forhandlingene er det 50 delegater fra opposisjonen. 50 fra sivilsamfunnet og 50 delegater fra syriske myndigheter.

Det tok brått slutt når det eneste kravet opposisjonen hadde å komme med var å bli kvitt Assad-regimet. Det samme kravet som USA og vestlige regjeringer, inklusive Norge, ønsker. 

Som daværende utenriksminister Børge Brende så tydelig uttrykker det i 2017: Norge ønsker «utfasing av Assad»

Tirsdag bekreftet Utenriksdepartementet at Norge går inn for en fremtidig «inkluderende» regjering i Syria der president Bashar al-Assad ikke har noen langvarig fremtid.

– Uten en troverdig politisk prosess vil Norge fokusere på humanitær bistand og innsats for stabilisering. Norge støtter den FN-ledede forhandlingsprosessen, med mål om en inkluderende regjering i Damaskus og utfasing av Assad, sier pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet.

Ny grunnlovskomite ble født i 2019

Grunnlovskomiteen ble satt sammen i Genève i Sveits i fjor og består av 150 delegater fra syriske myndigheter, opposisjonen og sivilsamfunnet. Den har i oppgave å forfatte ny grunnlov for det krigsherjede Syria.

Møte i Genève august 2020

I august 2020 var det første gang partene samles siden november 2019, da samtalene låste seg. Under det første møtet nå viste det seg at  3 av delegatene var smittet av COVID-19. Forhandlingene er utsatte.

Representanter fra en rekke land som er involvert i Syrias komplekse konflikt, inkludert Russland, Iran, Tyrkia og USA, forventes å være i Genève neste uke.

Pedersen sa at han ville prøve å møte dem på sidelinjen, men understreket at Syrias konstitusjonelle gjennomgang ble utført av syrere alene «uten utenlandsk innblanding.» (…).

Hvem er aktørene under disse forhandlingene i Genève?

Geir Pedersen er FNs spesialutsending for Syria under disse grunnlovs/fredsforhandlingene. Forgjengeren i stillingen var Staffan de Mistura. Pedersen var inntil i fjor høst Norges ambassadør til Kina.

Da han ble utnevnt, omtalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) nordmannen som en av våre fremste diplomater. 

Han har lang erfaring fra Midtøsten og var sentral bakmann under de hemmelige forhandlingene før Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne i 1993.

Man kan ikke presentere Pedersen uten å få med at han er god venn med Terje Rød-Larsen, Mona Juul og Jan Egeland. Vennen Jan Egeland har også vært FNs spesialutsending til Syria fram til 2018.

Våpenhvile med Al-Qaida

Det er liten tvil om at Geir Pedersen er rett mann på rett plass. I august i år ber Pedersen på Twitter begge «parter» om nasjonal våpenhvile og løslatelse av alle fanger. For å bekjempe Covid-19 pandemien. Altså , han ber syriske myndigheter om å inngå våpenhvile med Al-Qaida for at disse sammen med myndighetene skal bekjempe COVID-19 i fellesskap. Man kan lure på hvordan Pedersen ser for seg dette samarbeidet? Terrorgruppene i Idlib står alle på FNs terrorliste. Det må Pedersen ha glemt. Han må ha glemt å sjekke antall smittede og døde av COVID-19 i Syria også. I august da Pedersen kommer med denne bønnen var det ingen pandemi på gang i Syria.  Det var langt flere smittede og døde i Norge enn i Syria. Pr. 3.9. er 2973 smittet og 124 døde i Syria. I Norge er 11.120 smittet og 264 døde. I Norge er  ingen fanger  løslatt.

Pedersen og Epstein

I forbindelse med Dagens Næringslivs graving i Jeffrey Epsteins norske forbindelser dukker Geir Pedersen opp. Skup har laget en rapport om Epsteins norske forbindelser:

Undersøkelse av habilitet

I november 2019 fikk vi et dokument fra UD som var spesielt interessant. Der sto det at habiliteten til ekspedisjonssjefen i avdelingen som vurderte pengestøtte til IPI, Geir O. Pedersen, ble tatt opp i 2012. Grunnen var hans vennskap med presidenten Rød-Larsen. Dokumentet konkluderte med at Rød-Larsen hadde interesse av hvilket vedtak UD ville fatte, og at «alt dette kan tale for inhabilitet» om bindingene mellom ham og Pedersen. Utfra dokumentet var det ikke klart hva som skjedde videre. Pedersen er i dag Norges fremste diplomat i FN, som spesialutsending til Syria. Forbindelser mellom en slik aktør og Rød-Larsen var det naturlig å undersøke nærmere. Da vi begynte å se nærmere på Pedersen, tok det heller ikke lang tid før vi oppdaget at hans kone, Mona Christophersen, senere jobbet for IPI i New York, etter at ektemannen flyttet dit for å bli FN-ambassadør.

UD opplyste at Pedersen konkluderte med at han var habil, og i hans periode som ekspedisjonssjef ble det overført 36 millioner til IPI. Vi fikk også innsyn i et notat, der det kom frem at FN-delegasjonen han ledet senere var positiv til støtte for tankesmien. Reaksjonene var kraftige på Stortinget, og Frp tok saken opp med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Epstein-kjennskap i diplomatmiljøet

Vi merket oss at flere diplomaters bakgrunn stemte overens med typer Epstein pleide kontakt med. Geir O. Pedersen hadde hatt en fremtredende stilling i New York og diplomatiet over mange år. Også Rød-Larsens kone, Mona Juul, hadde en lignende bakgrunn. Etter spørsmål fra oss bekreftet begge å ha møtt Epstein én gang. Juul ble introdusert for ham i 2007, før han ble dømt. Pedersen var i en middag med ham i 2011, og hadde som så mange andre ikke mye å si om omstendighetene. Med dette fikk vi en bekreftelse på at Epstein beveget seg i de samme sirklene som norske toppdiplomater.

Hadi al-Bahra er lederen for opposisjonen. Han er født i Damaskus og har tilbragt mesteparten av sitt voksne liv utenfor Syria.

Hadi al-Bahra var ukjent i Syria før opprøret. Han hadde bodd hele sitt voksne liv i USA og Saudi Arabia. Han er utdannet innen informasjonsteknologi og kommunikasjonssystemer. Bahra har lang erfaring innen kommunikasjonssystemer, informasjonsteknologi, interaktive skjermsystemer og organisering av konferanser og arrangementer.

Hadi al-Bahra

Da «opprøret» startet i Syria i 2011 ble han imidlertid en meget sentral person.

Helt fra  begynnelsen av opprøret brukte Bahra sine relasjoner og tekniske ekspertise til å støtte revolusjonen som han velger å kalle krigen, ved å etablere støttegrupper som skulle koordinere kommunikasjon mellom aktivister i Syria og regionale og internasjonale medier. Altså – han hadde med andre ord full kontroll over hva som kom ut av Syria av nyheter. Antall drepte. Antall desertører. Hvordan «despoten» slaktet fredelige demonstranter osv.  Aktivistene han trente og brukte som kilder og sannhetsvitner inne i Syria kunne si akkurat hva han ønsket de skulle si. Syriske medier ble valgt bort av mediene i vesten i 2011 og fram til i dag. Kom deres versjon av en sak ble den ledd av og spyttet på.

Dette nettverket hadde direkte kanaler til CNN,  Al Jazeera English,  The Guardian  og The Washington Post.  Disse  aksjonistene har egen nettside og Facebookside.

Men, hvem var aksjonistene Basha brukte som sannhetsvitner og demokratiforkjempere?

Nettverket var desentralisert og jobbet  i det skjulte. Den første «komiteene» ble opprettet i Daraya forstad til Damaskus. Fra juni 2011 var den mest aktive komiteen i Homs. I juni 2011 hadde nettverket 35 individuelle ledere, som prøvde å kommunisere daglig. Per februar 2012 hadde nettverket 14 lokale komiteer, en hver i Daraa, Homs, Baniyas, Saraqeb, Idlib, al-Hasakah, Qamishli, Deir ez-Zor, den syriske kysten, Hama, Raqqa, as-Suwayda ‘, Damaskus. og forstedene til Damaskus. Dette er områder som har vært kontrollert av terrorgrupper. Hvor ofrene har vært sivile og hvor hundrevis av soldater og politi er drept av terrorister, men hvor disse aktivistene gjennom dette kontaktnettverket med mediene i vest har kunnet boltre seg i løgner. Ingen medier satte spørsmålstegn ved deres troverdighet.

LCCSyria er finansiert av donasjoner fra individuelle støttespillere. «Adopt a Revolution» ble etablert utenfor Syria hvor disse aktivistene kunne bestille hva de måtte ønske av våpen, penger, datautstyr og fikk dette smuglet inn i Syria. Videre gir «Office for Syrian Opposition Support», som selv ble grunnlagt av USA (United States Department of State) og England ( Foreign and Commonwealth Office) og er finansiert av

«Friends of Syria Group», hvor de også får «materiell støtte» og «treningsassistanse» fra.  Basha har bekledd flere roller i disse organisasjonene.

Dette er langt fra demokratiforkjempere eller revolusjonære eller opposisjon. Disse er bestilt, trent, lønnet av og brukt som våpen  av landene i regimeskiftekrigen. Og, det var et meget effektivt våpen.

Det er viktig å se sammenhengen mellom hvem Bashra er en aktiv del av og den rollen han er plassert i nå rundt forhandlingsbordet i Genève sammen med syriske myndigheter som vil ha slutt på krigen mot terror. Syriske myndigheter og det syriske folket kjenner historiene fra 2011 og løgnene servert vestlige medier og publikum av nettopp Bashas nettverk av aktivister. Denne mannen må syriske myndigheter sitte sammen med å skrive ny grunnlov. Ikke har han bodd i Syria etter han ble voksen. Ikke har han planer om å bo i Syria om «Assad-regimet» fortsatt sitter ved makten og ikke er han særlig velkommen heller.

Det har vært  viktig å få med deler av bakteppet til to av aktørene ved disse forhandlingene. Det er snakk om troverdighet.

Jeg vil se nærmere på den rollen disse aksjonistene i Local Coordinating Committees of Syria (LCCSyria) har spilt i krigen gjennom medienes bevisste bruk av dem. Som har ført til en villeding av folk i vestlige land oppfatning av krigen den syrisk hæren nå kjemper på 10.året. 

I del 2 vil jeg skrive mer om hvordan syriske myndigheter oppfatter disse forhandlingene og hykleriet og spillet fra FN.


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelBritpop-helt synger om legenden Victor Jara
Neste artikkelUSA retter sanksjoner mot ICCs toppjurist