En etterlengtet diskusjon

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Nikolai Østgaard.

Flott at det er endelig blir debatt også i Klassekampen om de voldsomme tiltakene vi har levd med det siste året. Det er derfor litt nedslående at Ebba Wergeland i KK 13 februar ber meningsmotstander om å «skru av».

Hun liker ikke at det stilles spørsmål med PCR-testen, og hevder helt korrekt at det er vanlig i det vitenskapelige miljøet at artikler blir kritisert av andre forskere. Men det er jo ikke det som er problemet ved den artikkelen som har dannet grunnlag for WHO sine retningslinjer for bruk av PCR-testen. Det problematiske er at vanlige etiske retningslinjer for vitenskapelig publisering ble satt til side. Artikkelen ble akseptert 2 dager etter innsendelse og derfor ikke fagfelle bedømt som er at absolutt krav for seriøs vitenskapelig publikasjon.  To av artikkelforfatterne satt i redaksjonskomiteen. Jeg har selv erfaring som redaktør i vitenskapelig tidskrift (Geophysical Research Letter) og noe slikt ville aldri ha blitt godkjent. Det er også verdt å merke at Kary Mullis som fikk Nobelprisen for oppfinnelsen av PCR-testen var skeptisk til å bruke testen til diagnostikk.

Når økte smittetall, som følge av økt smittetesting med PCR, er grunnlaget for de nedstengingstiltakene som iverksettes er dette absolutt en relevant diskusjon. 

Lars Borgersrud skriver 12 februar i KK at 2 millioner er døde av/med COVID19 i løpet av siste året. To millioner er et stort tall, men det må sees i sammenheng med at det i verden dør ca. 50-60 millioner pr år. På samme måte må 600 døde i Norge sees i sammenheng med at det dør 40 000 årlig i Norge. Alderssammensetningen for de som dør av/med COVID19 er lik vanlig dødelighet, så forventet levealder skulle bli uforandret.

Nikolai Østgaard

Dette innlegget er sendt til Klassekampen, men redaksjonen har ikke svart.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.