Vil Biden gi opp kampen mot Nord Stream 2?

0
Fra en animasjon som viser legginga av rørledningen fra tysk side. Skjermdump.

Av Jan Herdal.

Da ser det ut til at Joe Biden ønsker å gi opp USAs irrasjonelle kamp mot Europas ubetinget viktigste energiprosjekt for tida, den russiske gassledningen Nord Stream 2 til Tyskland.

Wall Street Journal skriver at innenriksdepartementet i en rapport til kongressen unnlater å navngi nye selskaper som skal boikottes, noe som betyr at arbeidet på rørledningen kan fortsette uhindret inntil videre.

Det var antatt at rapporten ville liste opp de selskapene som nå er involvert i arbeidet, og som derfor skal skremmes bort med trusler om amerikanske sanksjoner. I stedet gjentar den bare navnene på virksomheter som enten er ute, eller i ferd med å forlate prosjektet.

På tverrpolitisk oppfordring fra kongressen vedtok Trump-administrasjonen sanksjoner som utsatte ferdigstillelsen av gassledningen med over ett år. Det gjenstår å se om kongressen akter å fortsette denne fruktløse linja.

USA vil gjøre klokt i å droppe motstanden. Det er altfor store europeiske interesser involvert til at Nord Stream 2 lar seg stoppe.

I et Europa som legger ned kull- og atomkraftverk over en lav sko, og der de tre andre store gassleverandørene – Storbritannia, Norge og Nederland alle er i fall, framstår mer russisk naturgass som en siste livbøye.

Nederland, som i mange år var storleverandør av naturgass til nabolandene, er allerede importør av russisk gass. Uttømmingen av det store Groeningen-feltet med satellitter har gått langt raskere enn ventet.

Nord Stream 2 legges parallelt med Nord Stream 1 på bunnen av Østersjøen, og sammenlagt kapasitet blir på over 100 mrd. kubikkmeter årlig. Traseen gjør at den omgår territoriet til russiskfiendtlige regimer i Polen og Ukraina. Bare litt arbeid gjenstår.

Forrige artikkelEn etterlengtet diskusjon
Neste artikkelSanksjonene mot Nord Stream 2 rammer ikke Russland, men Tyskland og EU