Støre vil ha ei regjering som holder fast på EØS-avtalen

0
Jonas Gahr Støre er garantist for fortsatt EØS med Ap i regjering. Foto: Shutterstock

– EØS-avtalen ligger til grunn for Arbeiderpartiet i regjering. Punktum. Ferdig snakka. Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre, til Dagsavisen. Avisa skriver videre:

Han kan dermed berolige NHO-sjef Ole Erik Almlid, som i et intervju med NTB uttrykker bekymring for hvilken vei EØS-debatten vil ta hvis Senterpartiet, SV og Rødt får mer innflytelse etter valget.

På direkte spørsmål bekrefter Støre at det er en garanti han nå kommer med.

– Arbeiderpartiet sitter ikke i en regjering som ikke legger EØS-avtalen til grunn, sier han.

Senterpartiet, SV og Rødt har alle programfestet at de vil si opp EØS-avtalen. Rødt skriver på sine nettsider blant annet følgende om EØS-avtalen:

EØS-avtalen er udemokratisk

EU og EØS bygger på de såkalte fire frihetene: fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft. Dette er frihet på kapitalistklassens premisser. Det har blant annet gjort det lukrativt for spekulative arbeidsgivere å importere billig arbeidskraft til Norge som utnyttes og må jobbe for langt dårligere lønn og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i de respektive bransjene. Rødt ønsker i utgangspunktet alle som vil jobbe i Norge velkommen, men vi ønsker ikke et arbeidsliv med et A- og B-lag der det er lønnsomt å utnytte arbeidsinnvandrere, slik EØS-avtalen legger til rette for.

EØS-avtalen gjør arbeidet mot sosial dumping vanskeligere, fordi mange av tiltakene mot sosial dumping regnes som «konkurransevridende» og dermed i strid med den frie etableringsretten. De siste årene har vi sett flere eksempler på at domstolene har erklært norske avtaleverk ulovlige fordi de strider mot EØS-avtalen.

Og nå har de svart på hvitt fra Ap-leder Støre at Arbeiderpartiet i regjering betyr fortsatt EØS, en avtale Rødt kaller en udemokratisk avtale på kapitalistklassens premisser. Vil partiet da støtte en Ap-regjering likevel når det vet at det vil betyr at EØS-avtalen opprettholdes?

Forrige artikkelStøttemarkering for Julian Assange
Neste artikkelLeger i Italia får advarsel mot vaksinekritikk