Overvåkingskapitalismen tar rotta på oss!

4
Sverige var først ute i verden for å få sydd billetten inn i huden. Foto: SJ
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Nettindustrien er basert på et enkelt prinsipp: å hente ut persondata og selge forutsigelser om brukernes atferd til annonsører. Men for å øke profitten holder det ikke lenger å forutse, nå gjelder det å endre menneskelig atferd i stor skala. 

Den amerikanske professoren Shoshana Zuboff har skrevet det omfattende og grunnleggende verket «Overvåkingskapitalismens tidsalder» som kom på norsk i fjor. Der analyserer hun hvordan teknologigigantene som Google, Apple, Amazon og Facebook arbeider målbevisst for å skape «et globalt nervesystem» som samler informasjon om oss ved hjelp av alle digitale kilder, også for å påvirke vår atferd. Det betyr altså at de er en trussel mot oss som frie individer: de ønsker å gripe inn i våre liv og manipulere vår smak og følelser, meninger og handlinger i bestemte retninger. De vil fjerne vår rett til å ha et tilfluktsted med et privatliv uten overvåking og innsyn. Allerede i 2010 sa Facebook – gründer Mark Zuckerberg at privatlivet ikke lenger var en sosial norm.

Zuboff trekker spesielt (i kapittel 15) fram Alex Pentland som leder Human Dynamicks Lab. som finansieres av Google, Twitter, IBM, Deloitte, EU, den amerikanske og kinesiske staten osv. Pentland ivrer for kroppsnære enheter eller sensorer som kontinuerlig registrere våre bevegelser, puls, omgivelser, kroppsspråk og annen kommunikasjon.

Pentland er rådgiver for en rekke organisasjoner og høyteknologiske selskaper (samt FNs generalsekretær) – og ikke minst rikmannsklubben World Economic Forum. (WEF). Klaus Schwab, grunnlegger av og toppsjef i WEF, har skrevet bøkene «Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution» (2018) og «The Great Reset» (2020) Han mener at i den fjerde industrielle revolusjonen vil det skje en «sammensmelting av vår fysiske, digitale og biologiske identitet». (Lead to a Fusion of Our Physical, Digital and Biological Identity”).  

Schwab skriver om den fjerde industrielle revolusjonen: «Dagens eksterne enheter – fra bærbare datamaskiner til Virtual-Reality-Headset – vil nesten helt sikkert bli implantert i kroppen og hjernen». WEF markedsfører implantering av digital ID som chips under huden på folk, slik de allerede har begynt med i Sverige. En slik databrikke kan stå kontakt med en datasentral som kan oppgradere og utvide funksjoner.

De fleste vil si at de først under tvang vil legge seg under kniven for å få implantert chips i kroppen sin. Men hva om du ikke får tilgang på nødvendige tjenester hvis du ikke har en slik chip under huden, der all nødvendig informasjonen ligger om din identitet og dine kontoer? Og vil overgangen bli så stor for de fleste av oss? Frivillig bærer jo de fleste av oss nær kroppen en gjenstand som kontinuerlig sender ut data om oss som vi ikke har noen kontroll på, og som vi ikke aner hva kan bli brukt til, og som dypest sett motarbeider våre interesser.

Selskaper som Google og Amazon har tjent eventyrlige summer under pandemien. Overvåkingskapitalismen har styrka grepet ytterligere det siste året, både ideologisk, teknologisk og økonomisk.

Tror du på det selvstendige og frie mennesket som kan ta sine valg på egen hånd? Tror du på at mennesket har en fri vilje – i alle fall innafor visse rammer? Tror du på retten til å trekke ned gardinene til ditt indre rom? Glem det! Slik vil det ikke være om folk som Schwab, Zuckerberg, Bezos, Gates og resten av gjengen får bestemme framtida di. Og de har allerede et godt tak på oss.

Men det finnes måter å stoppe dem på. La oss snakke om det.

Denne artikkelen ble først publisert på Argument Agder.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Bra artikkel som peker på noe viktig, men har ikke markedsførings- og reklameindustrien og media drevet å påvirket folks oppfatninger i bokstavelig talt hundrevis av år? Det nye er selvsagt at data nå kan samles i enormt omfang sammen med påtvungne sensorer og i så måte deler jeg bekymringene.

  Når det er sagt, så er litt av problemet her at folk har gitt disse selskapene for mye makt ved å ukritisk bruke de «gratis» tjenestene deres. Hvorfor i all verden bruker du facebook? Instagram? Twitter? Ingen MÅ bruke disse datainnhentingstjenestene errr jeg mener sosiale media (sorry glemte meg litt der).

  Når det gjelder Google er det litt mer komplisert, men de driver egentlig med det samme.

  Det store prinsippielle spørsmålet som kunne avgjort hele greia er: hvem har eierskapsrettigheter til data om DEG? Hvis en person prinsipielt sett hadde suverent eierskap til data om seg selv hadde dette problemet blitt borte. Da kunne man krevd sletting, motsatt seg lagring, tatt betalt osv. hvorfor er det gitt at noen skal få lov til å samle inn masse data om DEG gratis og uten samtykke? Det minner om privat overvåkning, ikke «business». Gjør enkeltindividet til den suverent eieren av data om seg selv. Vil du vite noe om meg skal jeg vurdere å selge deg dataene, men da får du faen meg betale markedspris og ikke samle det inn gratis.

 2. Personvernet må vike for libralisme på steroider. Stater tør ikke gå imot de multinasjonale selskaper, som forhandler seg til fordelaktige skatteavtaler, og har fått stilletiene aksept for å bryte personvernlovene som var ment til å beskytte oss. Når techindustrien i tillegg har blitt et nyttig redskap til å fremme noen og blokere andre etter nær sagt eget forgodtbefinnende. Nye partier som står opp mot denne formen for markedsliberalisme ekstremistforklares og utestenges, mens kritikk av systemets venner sensureres. Det har dermed blitt svært fordelaktig for politikere og partier å se mellom fingrene med de stadige overtrampene til en industri som har blitt en fare for demokrati og frihet.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Makten kommer ut av munningen på et gevær, mente Mao. Det er vel derfor det er viktig for makten å avvæpne befolkningen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere